Fes el Bali - Srdce mesta Fés

Fes el Bali - Srdce mesta Fés

Medina, ktorá sa oplatí vidieť

Tak, ako všetky krajiny, aj Maroko má svoje najnavštevovanejšie letoviská. A potom sú tu miesta, ktoré nie sú až tak známe a zvyčajne práve tam objavíte krásu celej krajiny.

Fes (francúzsky Fés) je mesto v severnej časti Maroka. Se svojimi 947 000 obyvateľmi je tretím najväčším v krajine (po Casablance a Rabate). Je najstarším a najvýznamnejším zo štyroch kráľovských miest Maroka. Fes je hlavným mestom oblasti Fés-Boulemane.

Dejiny a pamiatky

Mesto Fes založil v roku 789 Moulay Idriss I. V tejto dobe bol Fes jednoduchou dedinou. Zásadná výstavba začala až na začiatku 9. storočia za jeho syna Idrissa II., ktorý si Fes vybral za svoje sídlo a v roku 810 tu nechal vybudovať mešitu Kairaouine, ktorá je dodnes jednou z najväčších a najstarších na africkom kontinente. Založením Kairuánskej univerzity v roku 859 získalo mesto taktiež intelektuálny ohlas (v 10. storočí tu  vyštudoval napr. pápež Silvester II., ktorý z tohto zdroje údajne čerpal i neskôr, keď v Európe zaviedol arabskú matematiku). V 13. storočí bol Fes krátko dokonca najväčším mestom na svete.

Fes el Bali, stredoveké srdce Fesu je medinou mesta. (Medina je označenie pro starú časť mnohých severoafrických miest). Je tu 9 400 uličiek, zahŕňajúcich okolo 14 000 objektov. V tomto zamotanom, nezmapovanom labyrinte, ktorého vek je viac ako 1000 rokov, býva okolo 160 000 ľudí. Nájdeme tu mešity, madrasy (školy), obnovené hotely, striebrotepcov, obchodníkov s výrobkami z medi, garbiarne. Navštíviť odporúčame okrem vyššie uvedených aj madrasu Bou Inania - islamskú školu, prístupnú aj pre neislamských turistov, madrasu el Attarine - školu koránu, svätyňu a hrobku vládcu Maroka Idrissa II. v rokoch 807 do 828 a mnoho iných.

V roku 1981 bolo Fes el Bali zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO pod názvom Medina of Fez. Vstup autom do mediny je zakázaný.

Doprava

Letisko Sais Fes sa nachádza vo vzdialenosti asi 13 km od centra mesta Fes. Ku všetkým medzinárodným letom jazdí kyvadlový autobus. Na letisku je tiež veľký výber taxíkov.