ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Bali - zláka vás ostrov bohov i démonov?

Bali - zláka vás ostrov bohov i démonov?

Tucet miest, ktoré na Bali nadchnú

Na Bali si zvyčajne všetci spomenú vtedy, keď hľadajú tie typické exotické pláže, na ktorých sa dá vylihovať až do zotmenia. Tentokrát vám však Bali predstavíme trochu inak.

Áno, o Bali sme už nejaký ten článok priniesli. Avšak každý z nich, viac-menej, našepkával, že pôjde o destináciu, kde si budete môcť vychutnať predovšetkým pláže tak, ako si to predstavujete v tých najtajnejších exotických snoch. A to je, samozrejme, pravda, ale prívlastok ostrov bohov či ostrov démonov nedostalo Bali iba tak.

Možno to bude kvôli tomu, že ak nepočítame Indiu, Bali aj so svojimi ostrovnými susedmi celej Indonézie je široko-ďaleko jediným miestom, kde prevláda hinduizmus. S tým sa spája história, kultúra, ale aj tamojšia architektúra. A možno svoj prívlastok Bali dostalo vďaka množstvu miest, ktoré ho charakterizujú najlepšie.

Posvätný opičí les

Každý, kto už o ostrove bohov i démonov niečo počul, musí vedieť, že jeho kultúrnym srdcom je Ubud. Nuž, v tejto oblasti sa nachádza skutočne veľa zaujímavých atrakcií, ale niektoré predsa len vyčnievajú z radu, ako napríklad Opičí les. A ak vás neodradí fakt, že ide o posvätné miesto, pokúste sa v ňom nájsť aj tajomný Opičí most.

Pokiaľ ste si mysleli, že v meste Ubud nájdete aj množstvo chrámov, je to pravda. Navštíviť by ste mali najmä chrám Pura Taman Saraswati už len pre jeho očarujúce prostredie. Hneď ďalším na rane by mal byť vodný chrám Gunung Kawi Sebatu, zasvätený hinduistickému bohu Višna. Zaujímavé je na ňom práve jeho umiestnenie a architektúra.

Ryžové polia pri meste Ubud

Príroda na Bali je jedným slovom impozantná, no a pokiaľ sa spojí so stáročným či tisícročným pracovným umením miestnych farmárov, dokáže vzniknúť ten najepickejší a snáď i ten najfotogenickejší pohľad na ryžové polia. Dokonca, nebudete musieť ísť ani ďaleko, pretože tieto polia sa nachádzajú v dedine Tegallalang, neďaleko Ubud.

Ostaňme ešte chvíľu v prírode ostrova Bali, no skôr, než budete v čítaní pokračovať, utvrďte sa v tom, že štipka adrenalínu ešte nikomu neuškodila. Ďalším miestom cestovateľa je totiž stále aktívna sopka Batur — tak krásna, no i rovnako nebezpečná. Pre miestnych farmárov je však výsostne dôležitá kvôli pestovaniu tradičného ovocia.

Vodný chrám Tanah Lot

Slovo mystika napovedá, že vám opäť predstavíme časť démonickej tváre ostrova. Neďaleko hlavného mesta, Denpasar, pri meste Kuta, sa nachádza vodný chrám Tanah Lot. Ak sa k nemu chcete čo i len priblížiť, musíte vystihnúť ten správny okamih, inak bude cesta k nemu zaplavená. No a vojsť až dnu po vytesanom schodisku v skale môžu iba veriaci.

Mystike ostrova sa ešte chvíľu budeme venovať, a to ani nemusíme chodiť ďaleko. Na úpätí skaly, kde sa hrdo týči chrám Tanah Lot, nájdete i druhé zaujímavé miesto. Toto však vytvorila matka príroda a pravdepodobne vám popletie hlavu. Nachádza sa tu posvätný, sladkovodný prameň. Áno, na mieste, kde dookola nájdete iba slanú vodu oceánu.

Chrámový komplex Besakih

Koho by na aktívnej exotickej dovolenke plnej objavovania tajov ostrova bohov i démonov nepriťahovala história a tamojšia kultúra? Áno, zopár chrámov sme už spomínali, no keďže tieto stavby by sa dali pokladať za dominantu Bali, rozhodne treba spomenúť aj ďalšie. A nie jeden, ani zopár, ale rovno celý chrámový komplex Besakih.

V tomto komplexe však možno nájsť jednu stavbu, ktorá spomedzi všetkých chrámov vyčnieva, a to doslovne. Je ním chrám, ktorý nesie rovnomenný názov — Besakih. Matka všetkých chrámov, ktorá sa týči na hore Agung, chráni obyvateľov ostrova Bali. Pravdepodobne na tom niečo bude, keďže na tomto mieste stojí už vyše 2000 rokov.

Goa Gajah - Slonia jaskyňa

Okružný výlet je za nami, a tak sa opäť môžeme vrátiť tam, kde to všetko začalo — kultúrne srdce Bali. V končinách mesta Ubud nájdete, turistom nie až tak veľmi známy, vchod do Slonej jaskyne (Goa Gajah). Nielenže si budete môcť ostrov vychutnať aj v podzemí, no nájdete tu aj pôvodné kúpele, avšak dbajte na heslo „omatávat pouze zrakem“.

Na záver máme pre vás ešte jeden typ, a tým je kultúrny park Gerada Wisnu Kencana na samom spodnom cípe ostrova Bali, kde sa budete môcť zdržať aj celý deň. Na obdivovanie je tu toho dosť, a možno práve tu pochopíte zmysel prívlastku „ostrov bohov i démonov.“ A potom všetkom si budete môcť vychutnať nefalšovaný exotický oddych na pláži.