ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Ako naskočiť na vlny vo Vltave

Ako naskočiť na vlny vo Vltave

Splav na Šumave je kultová letná záležitosť.

Ak sa na chvíľu stanete vodákmi, spoznáte rozprávkový Český Krumlov, Rožmberk či tajuplné šumavské lesy z celkom inej perspektívy.

Málilo sa vám letnej dovolenky pri mori a veruže by ste nepohrdli akčným víkendom plným dobrodružstva, slnka a pohody? Vyberte sa na Šumavu, pridajte sa k vodákom a prežite pár dní plných pádlovania, kempovania a piva. Splavovanie v okolí Českého Krumlova sa stalo doslova kultovou záležitosťou, ktorú treba zažiť aspoň raz v živote.

Splavovanie na raftoch v rieke Vltava

Množstvo vodákov začína Vltavu splavovať z Vyššího Brodu, mestečka považovaného za bránu do východnej Šumavy. Nasadnú na pálavu, kanoe či raft a plavia sa po prúde najdlhšej českej rieky. Je na vás, koľko kilometrov denne splavíte. Ak patríte medzi pohoďákov, ktorým sa nechce priveľmi makať a radšej sa nechajú unášať po prúde, môžete si trasu rozdeliť na menšie úseky. Najfrekventovanejším úsekom je 21 kilometrov dlhá trasa z Vyššího Brodu do obce Nahořany, kde ľudia radi kempujú v Kempe U Fíka. Ak sa vám však chce pádlovať, môžete skúsiť za jeden deň splaviť 33 kilometrov z Vyššího Brodu až do Českého Krumlova. Zvyčajne si však vodáci chcú užívať čaro okolitej krajiny, konverzovať s pasažiermi okolidúcich lodiek a vychutnávať chladné pivo, ktoré im „načapujú” v loďko-baroch na rieke či v bufetoch roztrúsených po brehoch. A tak si trasu Vyšší Brod - Český Krumlov rozdelia na dva dni, prípadne sa na tretí deň vydajú ďalej za Krumlov, 17 kilometrov dole po rieke do Zlatej koruny či ešte ďalej do Boršova. Mnohí v malebných mestách ako Rožmberk zaparkujú loďku na brehu rieky a vydajú sa preskúmať ich zákutia, kým sa zasa vydajú na ďalší úsek plavby.

Okolie rieky Vltava

Riečne brehy na trase sú niekedy nepreniknuteľné, lemuje ich hustý les a niektoré úseky sú skutočne panenské a neprebádané. A inde nájdete roztrúsené bufety a hospůdky, kde vám s radosťou načapujú pivo alebo kofolu a ponúknu klobásu, grilovaný hermelín či vyprážaný syr. Mimochodom, najlepší grilovaný hermelín na trase Vyšší Brod - Český Krumlov sme objavili v bufete U mostu, kúsok za Kempom U Fíka v obci Nahořany. Rozhodne ochutnajte špeciál s hubami alebo čili. Ručíme, že lahodnejšie varianty tradičného českého hermelínu ste ešte nejedli. A keď sme už pri tej gastronómii na rieke, najväčší počet hlasov v našej súkromnej súťaži o najchutnejšiu kuchyňu počas splavu vyhral Kemp Viking, kde je nielen obľúbené vodácke táborisko, ale aj reštaurácia s naozaj dobrou tradičnou českou kuchyňou.

Historické centrum mesta a jej malebné domčeky

Vrcholným zážitkom vodáckeho putovania loďkou je dozaista plavba cez rozprávkový Český Krumlov, druhé najnavštevovanejšie miesto v Čechách. Názov nádherného historického mesta je odvodený z nemeckého Krumme Aute, čo v preklade znamená Krivý Luh. Dostalo ho kvôli svojej neobyčajnej polohe, v meandroch ho obtáča Vltava a dodáva mu jedinečnú atmosféru. Mestečko v objatí kľukatej rieky tvorí bludisko úzkych uličiek s „perníkovými” stredovekými domčekmi a nie je ťažké preniesť sa medzi jeho múrmi strojom času do minulosti. Za čias cisára Rudolfa II. v ňom kvitla alchýmia, žili tu najväčší mágovia a alchymisti, a istý nádych mystiky si zachováva dodnes. Rovnako aj umelecké ovzdušie, korene tu má napríklad slávny umelec Egon Schiele a jeho tvorbu si môžete pozrieť v miestnej galérii Egon Schiele Art Gallery. Mestečku dominuje Hrad Český Krumlov. Vypína sa na strmom a dlhom skalnatom výbežku na brehu Vltavy a jeho pôsobivá majestátnosť vás najviac ohromí pri pohľade z rieky. Hrad je druhým najrozsiahlejším zámockým areálom v Čechách. Pre svoj historický význam bol podobne ako celé mesto zaradený na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Najvýraznejšou, najcennejšou a najvyhľadávanejšou časťou hradu je unikátny, doslova dychvyrážajúci, päťposchodový Plášťový most z 18. storočia, ktorý sa klenie ponad hlbokú hradnú priekopu. Okrem fascinujúceho hradu v mestečku objavíte i množstvo ďalších historických skvostov - kostoly, kaplnky, honosné stredoveké meštianske domy, sieť bistier Mls s ponukou skvelých slaných i sladkých palaciniek či tradičného trdelníku a rozkošné hospůdky. V Českom Krumlove to prekvapivo žije i v noci. Keď romantické uličky zahalí perina noci, kroky vodákov, ktorí úspešne zavŕšili púť po Vltave, domácich i turistov mieria k zástavbe mestského opevnenia z 13. storočia v Hradební ulici. Ukrýva sa tu bar a hudobný klub City Lounge, ktorý bol otvorený v roku 2012 a v tom istom roku sa umiestnil na 2. mieste v prestížnej súťaži CZECH BAR AWARDS v kategórii club. Nohy stuhnuté celodenným pobytom v loďke môžete poriadne vytancovať až do rána bieleho.