ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Malta - nie len o letnej dovolenke

Malta - nie len o letnej dovolenke

Aj bez azúrového okna

Malý ostrovný štát sa zvyčajne spája s letnou dovolenkou. Ale čo tak trocha lepšie spoznať charakter tejto krajiny a kultúru? Bude to stáť za to!

Dychtivý po návrate na svetovú scénu, malý ostrovný národ v Stredozemnom mori začína reštart a zároveň sa pevne drží impozantného dedičstva. Preslávená krajina Maltézskych rytierov, ktorá má tri miesta svetového dedičstva UNESCO - hlavné mesto Valletta ako celok, megalitické chrámy a ostrov Gozo a takzvané Hypogeum v Hal saflieni. Hrdí sa tiež titulom miesta televízneho fenoménu Game of Thrones. Malta patrí k štyrom európskym štátom, kde sa jazdí na ľavej strane cesty.

Malta sa otočila smerom k budúcnosti v roku 2015 s inauguráciou architekta Renza Piana, ktorý pretvoril starú mestskú bránu Valletty, budovu parlamentu a opery. „Páči sa mi idea spájajúca minulosť a budúcnosť, históriu a modernosť,“ poznamenal Piano. To tiež priťahuje návštevníkov tejto legendárnej republiky, pretože sa vydáva do novej éry.

Kedy sa vydať na cestu

Vo februári sa koná týždňový karneval. Od apríla do mája a od septembra do októbra sú tu komfortné teploty a menej turistov. Od konca mája do septembra (hlavná sezóna) sa konajú v tradičných dedinách Festas, trojdňové víkendy oslavujúce sviatky rôznych svätých. V júni sa vydajte na každoročné Isle of MTV, bezplatné vonkajšie megakoncerty na námestí v Il-Fosos a maltský týždeň hudby.

Mena

Oficiálnou menou na Malte je Euro. Po všetkých ostrovoch sú rozmiestnené banky, bankomaty a zmenárne.

Rada malého Princa

Malta je obklopená vodou, ale nemá kvapku na pitie. Neexistujú žiadne trvalé jazerá či rieky, takže verejné zásobovanie je odsolenou morskou vodou a podzemnou vodou. Znížte riziko zažívacích chorôb tým, že budete piť a používať (na varenie a čistenie zubov) len balenú vodu.