Madrid - mesto pouličných umelcov

Madrid - mesto pouličných umelcov

A Hemingwayovej poviedky Svetový kapitál...

Keď sa povie Španielsko, mnohí si predstavia Kanárske či Baleárske ostrovy. Možno Barcelonu. Spoznajte hlavné mesto Španielska, Madrid!

Osemdesiat rokov po Hemingwayovej krátkej poviedke „Svetový kapitál“, spojenou s Madridom, je jej dej stále aktuálny. Španielske kozmopolitné hlavné mesto, ktoré hostí World Pride Madrid 2017 (23. júna až 2. júla), má viac, ako 60 múzeí, nočnú scénu, ktorá sa odohráva do budúceho dňa a pestované záhrady a parky. Súčasní Madrileño, pouliční umelci, pôsobia v susedstve bohémskej Malasaña (rodisko post-Frankovej španielskej sociálnej a kultúrnej renesancie, Movida) a multikultúrnej Lavapiés. „Tunajšia mestská umelecká scéna sa pomaly vynára ako nový orientačný bod,“ hovorí Chris Cung, zakladateľ madridských mestských umeleckých výletov, ktoré preskúmavajú mestské kreatívne plátna.

Kedy sa vydať na cestu

Od mája do júna a od septembra do októbra, vzhľadom na všeobecne suché počasie a mierne teploty. Od 7. januára do 28. februára a od 1. júla do 31. augusta sa vyberte na sezónne výpredaje v odevných predajniach.

Nadmorská výška

646 m nad hladinou mora, Madrid je najvyššie položené hlavné mesto v Európskej únii. Názov vysoko ležiaceho hlavného mesta na európskom kontinente pochádza z Andorry, ležiacej vysoko v Pyrenejach.

Mena

Španielska menou je euro. Noste so sebou nejaké peniaze na menšie transakcie. Bankomatov je hojne. MasterCard a VISA sú akceptované.