ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Kauai - ostrov, kde vznikol Jurský park

Kauai - ostrov, kde vznikol Jurský park

Na Havaj za prírodou!

Otázka znie, prečo by ste mali navštíviť ostrov Kauai. Kvôli tomu, že je to Havaj? Kvôli plážam? Jednoznačne! No napadlo by vám cestovať sem kvôli prírode?

Kauai je najsevernejší zo štyroch Havajských ostrovov a je štvrtým najväčším. Vďaka bujnej vegetácií, tropickej flóre a množstvu zrážok ho volajú tiež záhradný ostrov. Na ňom sa nakrúcal Jurský park a viac, ako 60 ďalších celovečerných filmov. Najviac navštevované je pobrežie Na Pali, kaňon Waimea a kaskádové vodopády.

Ponoriť sa hlboko do záhradného ostrova z jeho divokej strany si ale vyžaduje väčší prieskum. Značené turistické chodníky vedú na dno kaňona Waimea, cez plytké močariny Alakai Swamp aj cez neuveriteľne sviežu krajinu. Jedna novšia trasa, 8 km dlhý chodník Wai Koa Loop, prechádza cez najväčšie mahagónové lesy Severnej Ameriky. Sprievodca vás môže bezpečne zobrať na menej navštevovanejšie miesta a vysvetliť vám všetko o Havaji, ako napríklad spoznávať rastliny namiesto ich pošliapania. Takéto rastliny sa nevyskytujú nikde inde.

Kedy sa vydať na cestu

Od apríla do novembra na turistiku a pláže. V decembri až máji na pozorovanie veľrýb.

Dažďové zrážky

Niektoré pobrežné oblasti dostávajú iba púhych 45 cm dažďa každý rok. Na druhej strane, hora Mount Waialeale (výška 1563 m) je najdaždivejšie miesto v USA s ročnými zrážkami viac, ako 1350 cm.

Rada malého Princa

Cesta po Kalalau Trail nie je žiadna prechádzka v parku. Pozrite si bezpečnostné video dokonca aj pred jednodňovou túrou (3,2 km jednosmerná cesta z Ha'ena State Park do Hanakapi'ai Beach).