ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Kantón Uri - to pravé Švajčiarsko

Kantón Uri - to pravé Švajčiarsko

Kultúra, príroda, nádhera...

Niekedy exotika, jednoducho, nie je to pravé orechové. V takom prípade sa treba vybrať za kultúrou a prírodou do Európy, napríklad do Švajčiarska!

Kantón Uri je švajčiarsky armádny nožík typických alpských zážitkov z ciest. Túžba po rinčaní kravských zvoncov a tradičné chaty na výrobu syrov? A čo po zasnežených vrcholoch a lúkach posiatych divými kvetmi? Uri má to, čo hľadáte. Sen o plachtení sa nad ľadovcovými jazerami v gondole? To je tiež Uri. Potom je tu Gotthardský priesmyk (nadmorská výška 2107 m), magnet pre Jamesa Bonda - jazda cez ostré zákruty. Vaša voľba - staré dláždené cesty cez Alpy - je adrenalínový spôsob, ako cestovať z nemecky hovoriaceho Uri do taliansky hovoriaceho kantónu Ticino. Ale je to pomalý priechod v porovnaní s novým Gotthardským tunelom. 57 km dlhý vlakový tunel (najdlhší svojho druhu na svete) sa staval 17 rokov, teraz trvá cesta cezeň vysokorýchlostným vlakom len 17 minút.

Kedy sa vydať na cestu

Celoročne na pešiu turistiku, festivaly a scénické jazdy vlakom. V máji až auguste na cyklistiku, vodné športy a turistiku do alpských fariem. V decemberi až apríli na lyžovanie, výlety na snežniciach, sánkovanie a zimné jazdy na bicykli v Andermatte a ďalších oblastiach alpského rezortu.

Zmeny nadmorskej výšky

Najnižší bod v kantóne Uri je jazero Lucerne, výška 434 m. Najvyšším bodom je Dammastock (najvyššia hora v Urnerských Alpách) má výšku 3 632 m.

Rada malého Princa

Skôr než vyrazíte, kúpte si švajčiarsky turistický pas na neobmedzené cestovanie (na 3, 4, 8 alebo 15 dní) vlakom, autobusom a loďou lístky za polovičnú cenu na väčšinu horských dráh voľný vstup do cca 500 múzeí a ďalšie zľavy.