ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Hurikán Irma zanecháva v Karibiku stopu skazy

Hurikán Irma zanecháva v Karibiku stopu skazy

Cestovné kancelárie reagujú

Príroda nás neustále presviedča, že je silnejšia, než človek. Cestovné kancelárie ako TUI či Thomas Cook sa snažia svojich dovolenkárov priviesť späť.

Cestovná kancelária TUI zrušila kvôli hurikánu Irma všetky dovolenky v destinácii Varadero na Kube, a to až do pondelka, 18. septembra 2017. To ale nie je všetko. Snaží sa tiež priviesť všetkých, približne 600, dovolenkárov z tejto destinácie späť do svojej domoviny. Dovolenky, ktoré boli rezervované dnes nemôžu byť poskytnuté z objektívnych dôvodov, kvôli škodám, ktoré napáchal hurikán.

Skupina TUI Germany vraví, že tým, ktorí si rezervovali dovolenku s príchodom do 18. septembra, budú vrátené peniaze späť. Varovanie platí aj pre tých, ktorí cestujú na Floridu. Všetci tí, ktorí sa chystajú v najbližších dňoch cestovať na Floridu, mali by svoj zámer prehodnotiť. To platí už od minulého týždňa. Cestujúci na Floridu môžu až do štvrtka svoje rezervácie zdarma zrušiť.

Obrovské škody na Kube

S ohľadom na situáciu v prázdninových regiónoch na Kube postihnutých víchricami, skupina Thomas Cook chce čo najrýchlejšie priviesť späť všetkých cestujúcich. Infraštruktúra Cayo Coco, Cayo Guillermo a Cayo Santa Maria je oslabená. Všetky cesty do týchto regiónov do 31. októbra 2017 budú zrušené.

Obzvlášť zraniteľné ostrovy boli úplne evakuované pred búrkou v úzkej spolupráci s miestnymi orgánmi. Turisti boli bezpečne ubytovaní vo Varadere. Všetci hostia sú v poriadku a sú priebežne informovaní o aktuálnom vývoji ich sprievodcom.

Dovolenka v Dominikánskej republike

Florida je naďalej v núdzovom stave, zdôrazňuje Thomas Cook. Časť Južnej Floridy, vrátane Florida Keys, ako aj pobrežné oblasti Miami a časti pobrežia Perzského zálivu boli evakuované. Dotknutí dovolenkári cestovnej kancelárie Thomas Cook boli ubytovaní v hoteloch v Orlande. V tejto súvislosti Thomas Cook hovorí, že všetky cesty na Floridu budú pokračovať až po 18. septembri 2017.

Dominikánska republika na druhej strane zaznamenáva ťažké škody. Bezplatné zrušenie cesty je možné. Dokonca aj cestovná kancelária DER Touristik nechce do pondelka budúceho týždňa privádzať dovolenkárov na Floridu a Kubu. Hostia s plánovanými výletmi počas tohto obdobia dostali svoje peniaze späť.

Od hurikánu po tropickú búrku

Hurikán Irma pustošil všetko na ceste cez Karibiku do USA. V nedeľu dosiahol americký štát Florida. Medzitým búrka jasne oslabila: americkí meteorológovia na začiatku týždňa znížili jej stupeň na tropickú búrku.

Americké hurikánové centrum oznámilo, že ráno (miestny čas Florida, 2:00 PM CEST) sa Irma presunie zo severnej Floridy o rýchlosti 30 km/h smerom ku Georgii a pravdepodobne v utorok do Alabamy. Hurikán pravdepodobne stráca svoju silu.

Veľké záplavy

Pohľad obyvateľov a úradov sa naďalej sústreďuje na východné pobrežie Floridy, pobrežia Georgii a Južnej Karolíny a ďalej na sever. Podľa údajov sú aj pobrežné mestá, ako je Savannah alebo Charleston, pravdepodobne zaplavené.

Na pevnine sú hurikány oslabené, pretože už nemôžu čerpať novú silu. Nižšia klasifikácia sa vzťahuje predovšetkým na rýchlosti vetra, ale búrka je stále nebezpečná z dôvodu očakávaných zrážok a rizika nárazových vĺn.