Cartagena - Kolumbia z druhej strany

Cartagena - Kolumbia z druhej strany

Paráda starého mesta, ktorú by ste nečakali

O Kolumbii sa už toho narozprávalo. Najmä v negatívnom zmysle slova, v spojitosti s drogami. Nie je ale všetko tak, ako sa javí! Dôkazom je Cartagena.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos získal v roku 2016 Nobelovu cenu za mier za jeho úsilie o ukončenie 52 rokov trvajúcej vojny v krajine. Cartagena na karibskom pobreží bola nedotknutá konfliktom a už dlho inšpirovala návštevníkov a spisovateľov, najmä románopisca Gabriela García Márqueza, ktorý sem umiestnil svoje žiarivé dielo Láska v čase cholery. Pozrite sa, čo ho inšpirovalo na prechádzke cez opevnené staré mesto so svojimi pestro maľovanými koloniálnymi vilami, popínavými rastlinami obrastenými balkónmi a nádvorím naplneným kaviarňami s nákazlivými rytmami cumbie. Márquez povedal Paris Review v roku 1981, že zatiaľ čo on zbiera ocenenia za jeho fikcie, jeho práca je zo skutočného života: „Problém je v tom, že karibská realita je podobná najdivokejšej fantázii.

Kedy sa vydať na cestu

Od decembra do marca je málo dažďa a veľa osláv, ako napríklad 57. výročie každoročného Cartagenského medzinárodného filmového festivalu, 1. až 6. marca.

Mena

Oficiálnou menou je kolumbijské peso (COP). Jeden americký dolár stojí asi 2900 COP. Aby sa zabránilo pouličným zmenárnikom, vyberte hotovosť z bankomatov na pobočkách bánk. Visa, MasterCard a debetné karty sú akceptované.

Rada malého Princa

Putovanie bez sprievodcu je najlepší spôsob, ako preskúmať staré mesto, ktoré je na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Budete sa však musieť vysporiadať s ctižiadostivými pouličnými predavačmi. Udržíte ich na uzde s neústupným „No gracias“ alebo „No quiero nada“ (Ja nechcem nič).