Za rodinnou dovolenkou choďte do Bulharska

Za rodinnou dovolenkou choďte do Bulharska

Nuda nehrozí

Bulharsko býva neprávom podceňované. A pritom tu nájdete piesočnaté pláže ocenené Modrou vlajkou za čistotu, starobylé mestečká, aquaparky pre celú rodinu či antické pamiatky.

Najznámejším dovolenkovým strediskom v BulharskuZlaté piesky. Okrem krásnych piesočnatých pláží a čistého mora láka turistov aj novovybudovaným aquaparkom Aquapolis s obrovským množstvom tobogánov, bazénov, šmykľaviek pre deti aj dospelých. Ani sa nenazdáte a dokážete tu stráviť celý deň! To však vôbec nevadí, môžete sa tu najesť, zrelaxovať a vyblázniť sa. Ideálne pre rodiny.

Pohľad na Slnečné pobrežie

Pre rodiny je ideálne aj letovisko Primorsko s peknými plážami a bielym pieskom či notoricky známe Slnečné pobrežie. Na krásnych, dlhých a širokých plážach Slnečného pobrežia nájdete naozaj bohatý výber vodných športov či Action aquapark. Stredisko sa nachádza v polkruhovom zálive neďaleko romantického mestečka Nesebar.

Starobylé mestečko Nesebar s úzkymi uličkami a svojskou atmosférou je ako stvorené na večerné prechádzky a objavovanie romantických zákutí. Patrí dokonca k najstarším mestám v Európe a je zapísané na zozname pamiatok UNESCO.

Zábavný aqua park neďaleko mesta Nesabar

Ďalším obľúbeným letoviskom je aj Kiten, malé mestečko 45 kilometrov južne od Burgasu. Je známe zvláštnou vôňou borovicových lesov a krásnymi piesočnatými plážami so skalnatými zákutiami, ktoré ocenia najmä milovníci šnorchlovania. Spomínané mesto Burgasnajväčší morský prístav v Bulharsku a je staré vyše dvetisíc rokov.

Blízko letiska pri Varne sa nachádza Albena, nové, komplexne vybudované letovisko so 7 kilometrov dlhou plážou, bohatým nočným životom a širokou ponukou športového vyžitia. Aj samotné mesto Varna stojí za návštevu, uchvátia vás pamiatky z Rímskej a Byzantskej ríše či delfinárium.

Historické a UNESCO chránené mesto Nesabar

Spojením historických pamiatok a skvelých podmienok na kúpanie je aj Sozopol. Dodnes tu nájdete tradičné drevené domčeky a pamiatky z helénskeho obdobia. Sozopol má Modrú vlajku za čistotu morskej vody a pôvabné piesočnaté pláže.

Ak chcete spojiť príjemné s liečivým, inými slovami dovolenkovať a zároveň urobiť niečo pre svoje zdravie, vyberte sa do Pomoria - na krásnu pláž s liečivým bahnom a železitým pieskom.

Milovníci prírody si prídu na svoje vo viacerých národných parkoch a prírodných rezerváciách. Medzi mimoriadne zaujímavé patrí národný park Pirin v juhovýchodnom Bulharsku. Žije v ňom množstvo divokých zvierat, napríklad vlci, medvede či líšky a je tu plno vodopádov a jazierok. Úžasná je biosférická rezervácia Srebarna okolo Srebarnského jazera v dunajskej delte, kde žijú vzácne bahenné a vodné vtáky či prírodná rezervácia Ropotamo.

Slnečná pláž v letovisku Kiten

Bulharsku sa hovorí aj krajina ruží. Tieto nádherné voňavé rastliny sa využívajú najmä v kozmetickom priemysle. Začiatkom leta (máj a jún) sa tu odohráva festival ruží a objavíte tu Údolie ruží, krásne miesto, ktoré rozhodne stojí za vašu pozornosť.

Bulharsko je priateľské k rodinám s deťmi, ale aj k párom či skupinkám a v ponuke nájdete naozaj pestré možnosti ubytovania, od rezortov až po priváty.

Doprava do Bulharska nie je vôbec komplikovaná a priletieť môžete z Bratislavy alebo Viedne, či Budapešti. Počítajte s jedným medzipristátim kým sa dostanete na medzinárodné letiska vo Varne alebo Burgase. Miestna doprava je pre dovolenkárov značne priateľská a dobre zabehnutá, takže sa nemusíte báť žiadneho meškania. Z mesta Burgas sa dostanete za 45 minút do letoviska Primorsko, ale aj na Slnečné pobrežie.