Viete, kde budete toto leto dovolenkovať?

Viete, kde budete toto leto dovolenkovať?

Kúpa pobytu v hoteloch je teraz oveľa výhodnejšia.

Prezradíme vám, ako môžete na letnej dovolenke parádne ušetriť a popritom si užiť oddych, po akom vaše srdce piští.

Nechce sa vám ísť tento rok na dovolenku letecky a najradšej by ste zrelaxovali niekde, kam by ste maximálne cestovali pár hodín autom? Máme pre vás skvelé tipy plné zážitkov v notoricky známych a obľúbených destináciách ako je Maďarsko, Rakúsko, Chorvátsko, Slovinsko, Taliansko či naše Slovensko. A nielen to! Ak si do konca mája kúpite pobyt vo vybraných hoteloch v týchto destináciách, vychytáte skvelú letnú dovolenku za neprekonateľné ceny. Posúďte sami.

Vyskladajte si toto leto dovolenku na mieru podľa toho, po akom relaxe túžite:

Za wellnessom a vínom - do Maďarska

Maďarsko je krajinou kúpeľov, termálnych prameňov a spa rezortov. Ak chcete skombinovať šantenie v zábavných vodných parkoch s dokonalým relaxom a liečivými účinkami, naši južní susedia sú tou správnou voľbou. Medzi najobľúbenejšie destinácie už notoricky patrí Balaton, najväčšie jazero v strednej Európe s rozlohou 600 kilometrov štvorcových, pri ktorom sa odohrávajú aj jedny z najväčších a najpopulárnejších letných hudobných festivalov na starom kontinente. Ak chcete nielen oddychovať, ale aj urobiť niečo pre svoje zdravie, vedzte, že v Maďarsku je 35 liečebných kúpeľov (spa). Máte teda celé priehrštie možností. A pre tých, čo by radi na dovolenke potešili aj svoje chuťové poháriky — maďarské vína v štýlových vínnych pivničkách a príslovečnú kuchyňu hádam netreba obšírne predstavovať.

Turistika a príroda po alpských vrcholoch.

Za horami, turistikou a cyklistikou - do Rakúska

Ak patríte medzi milovníkov prírody, ktorí uprednostňujú aktívnu dovolenku pred plážovým leňošením, nechcete ďaleko cestovať, ale radi by ste šli do cudziny, zamierte do Rakúska. Nie je iba zimnou destináciou, kde si užijete dokonalú lyžovačku, ale aj skvelým tipom na akčný letný oddych plný zážitkov. V Rakúsku je šesť národných parkov, tri z nich na území horského masívu Álp. V najväčšom z nich, Vysoké Taury (Hohe Tauern) , sa nachádza nielen najvyššia rakúska hora Grossglockner (3798 m n.m.) ale aj piate najvyššie vodopády na svete, trojstupňové Krimelské vodopády. V Rakúsku si môžete užiť náročné túry po alpskej prírode, ale aj túlanie po rozsiahlych horských lúkach, prechádzky po brehoch horských jazier, úchvatné výhľady z alpských štítov. Stovky kilometrov značených turistických, cyklistických a horských chodníkov či zaistených ciest, tzv. klettersteig, ktoré sú navrhnuté pre všetky výkonnostné triedy lezcov, čakajú len na vás. A úzke alpské údolia sú rajom aj pre paraglajdistov. Či na značených trasách alebo v malebných horských mestečkách — všade sa stretnete s dokonalým servisom, kvalitným ubytovaním,  povestnou rakúskou pedantnosťou a čistotou. Preslávené sú alpské večery s dobrým jedlom, pitím a typickou rakúskou hudbou.

Typické chorvátske kamienkové pláže posiate kotviacimi rybárskymi loďkami.

Za tradičnou letnou dovolenkou - do Chorvátska

Ak patríte medzi väčšinu Slovákov, ktorým sa pri slovách „letná dovolenka” vynorí v hlave jediná a jednoznačná odpoveď: Chorvátsko, vedzte, že tento rok ho môžete zažiť za oveľa lepšie ceny. A je na vás, či opäť pôjdete na svoje rokmi osvedčené miesto, alebo vyskúšate celkom nový kút tejto čoraz obľúbenejšej dovolenkovej destinácie všetkých Európanov. Možno vás budeme inšpirovať hŕstkou údajne najvychýrenejších pláží. Mladých to najviac láka na ostrov Pag, konkrétne na pláž Zrce Beach, kam každoročne prichádzajú tie najzvučnejšie mená svetovej hudobnej scény. Najčastejšie vyobrazená v katalógoch, no možno trochu viac zaľudnenejšia, je neobyvklá pláž Zlatni Rat, trčiaca ako hrot z ostrova Brač. Na členitom ostrove Brač nájdete aj množstvo iných a pokojnejších pláží. Napríklad Lovrečina na východ od mestečka Postira. Podmaní si vás jemným pieskom, tienistými miestami, pozvolným prístupom do mora a pokojom. Deti sa zabavia s oslíkmi a vy môžete zrelaxovať vďaka masážam.

Za kombináciou histórie a adrenalínu - do Slovinska

Slovinsko nie je u nás, Slovákov, také vychytené ako susedné Chorvátsko, no jednoznačne má čo ponúknuť. Klenotom je Piran, najkrajšie mesto Slovinskej riviéry, podobné Banskej Štiavnici či Českému Krumlovu, zasadené na malom polostrove Jadranského mora. Počas prechádzky budete mať pocit, že tu zastal čas. Starodávne uličky stredovekého prístavu dýchajú nepopierateľnou romantikou, za kopcom sa ukrývajú zabudnuté pláže a smerom k Portoroži sa môžete vyšantiť v aquaparku Laguna. Určite sa oplatí navštíviť aj historické mesto Maribor, hlavné mesto Slovinska Ljubljana, či unikátnu jaskyňu Postojnska Jama, ktorá je jednou z hlavných turistických atrakcií v krajine. Návštevníci sa môžu túlať po vyše piatich kilometroch podzemných chodieb, časť prehliadky absolvujete vláčikom. Slovinsko je vychytenou destináciou aj pre milovníkov adrenalínu a športov. Vyhľadávajú ho pre rafting či kaňoning a outdoorovú dovolenku, ako sa patrí.

Pestrofarebné talianske prímorské mestečko Cinque Terre.

Za gastronómiou, zážitkami a atmosférou - do Talianska

Taliansko je také rozmanité, že si v ňom oddýchnu naozaj všetci - športovci aj milovníci pamiatok, aktívni jedinci, rodiny s deťmi aj gurmáni. Nepochybne si v ňom užijete kvalitné jedlo i víno a jedinečná atmosféra „la dolce vita”  — sladkého života — sa vám dostane pod kožu. Dáte tento rok prednosť horskej oblasti Dolomitov, kde si užijete skvelú turistiku alebo Gardskému jazeru či radšej usadlostiam v Toskánsku alebo čarovným Benátkam? Nečudo, že sa doň môžete vracať znovu a znovu.

Všade dobre, doma naj - na Slovensku

A čo ak sa vám nechce chodiť za hranice? Aj doma sa môžeme popýšiť zaujímavými letnými dovolenkovými tipmi. Napríklad v takej Banskej Štiavnici, najkrajšom slovenskom meste chránenom UNESCO, to v lete poriadne žije rôznymi kultúrnymi a hudobnými podujatiami. Ani nehovoriac o krásnej a jedinečnej prírode, ktorá vznikla v dôsledku sopečnej činnosti a úžasnych historických uličkách so skvelou atmosférou. Za poriadnou porciou turistiky a horskými plesami sa vydajte do Vysokých či Nízkych Tatier alebo do Turca. Vlkolínec vás zasa očarí unikátnou architektúrou. A kúpeľný Bardejov s Piešťanmi sú zasa skvelou voľbou pre vaše zdravie.