ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Určite ste netušili, že aj toto nájdete v Keni!

Určite ste netušili, že aj toto nájdete v Keni!

Keňa vám rozhodne má čo ponúknuť.

Nehovoríme iba o fascinujúcom safari či snehobielych plážach s luxusnými hotelmi. Ale napríklad aj o stratených mestách hlboko v džungli, ako vystrihnutých z Tarzana.

Do Kene sa chodí hlavne obdivovať zachovalú divokú prírodu. Niet sa čo čudovať, krásne a nekonečné kenské savany sú domovom obrovského počtu divokých zvierat a safari v národnom parku  Masai Mara alebo v iných sú zážitkom na celý život. Vidieť slona či leva vo voľnej prírode sa človeku predsa len nepošťastí vidieť každý deň.

Jeden z najznámejších rezervácii - Masai Mara ponúka to najlepšie z divokej prírody Afriky.

Keňa je skvelá aj na plážovú dovolenku. Pobrežie Indického oceánu lemujú skvostné snehobiele pláže, palmové háje, luxusné hotely, koralové útesy a skvelé bary. Vplyv Veľkej Británie je tu dodnes citeľný - naservírujú vám čaj o piatej a v turistických oblastiach sa v pohode dohovoríte anglicky.

Keňa resp. Východná Afrika sa však považuje aj za kolísku našej civilizácie - práve tu stratili opice chlpy, postavili sa na zadné nohy a začali vyrábať prvé primitívne nástroje. OK, možno tu nenájdete hrady a zámky, ale Keňa je napriek tomu bohatá nielen na prírodné krásy, ale aj na historické pamiatky. Nájdete tu archeologické náleziská, po pravekých obyvateľoch tu zostali hrobky, sídliska, kamenné nástroje a kosti. Po tých mladších zasa paláce, mešity a otrokárske dediny.

Domorodí obyvatelia národných parkov "masaiovia" sa pýšia svojími kultúrnymi zvyklosťami.

Za návštevu stojí starodávne mesto Lamu, ktoré chráni UNESCO. Jeho obyvatelia žili stáročia izolovane a samostatne, a tak sa vyhli modernizácií 20. storočia. Výsledkom je pôvabné mestečko s pevnosťami, mešitami, úzkymi uličkami a historickými domami. Miestni vám budú ponúkať množstvo vecí - výlet na plachetnici aj marihuanového jointa, čím ešte viac dotvárajú kolorit tohto miesta. Nečakajte žiaden neživý skanzen, prežijete tu atmosféru kenskej kultúry skutočne intenzívne!

Milovníci záhad a Indianu Jonesa, v Keni si prídete na svoje! Je tu množstvo ruin ukrytých hlboko v džungli. Tie najfascinujúcejšie nájdete neďaleko Watamu - sú to rozvaliny starobylého mesta Gedi z 13. storočia. Prerastené mohutnými baobami, hlboko v džungli Arabuko-Sokoke si vás podmaní tajuplnou atmosférou. Je nesmierne fotogenické. Pripomína stratené opičie mesto z rozprávky o Mauglím s palácmi, hradbami a domami, do ktorých sa zchuti zahryzla bujná vegetácia pralesa. Nikto dodnes nevie, prečo bolo magické Gedi s tajomnou minulosťou v 17. či 18.storočí opustené a stalo sa domovom uvrešťaných opíc a pestrofarebných motýľov. A je zvláštne, že si ho nevšimli ani Portugalci ani Arabi, ktorí pristáli len v 16 kilometrov vzdialenom Malindi, aby sa ho zmocnili. Vaša fantázia môže pracovať na plné obrátky.

Národný park Mount Keňa rozprestiarajúci sa pri jazere Turkana.

A ak sa ešte vrátime k prírode - titul prírodnej pamiatky UNESCO si vyslúžil Národný park Mount Keňa, rozkladajúci sa okolo najvyššej hory v krajine a rezervácie v okolí jazera Turkana na severe. Okolo modrej hladiny jazera údajne rastú prehistorické lesy, ktorých vek odborníci odhadujú na milióny rokov. Vďaka relatívnej izolovanosti a pôvabnej nehostinnosti do tohto púštneho kraja posiateho lávovými kameňmi nechodí toľko turistov, no práve preto tu môžete stretnúť tie najdivokejšie a najautentickejšie domorodé kmene. Ba dokonca, aj najvernejšieho priateľa človeka v jeho pôvodnej podobe - divokého psa!