Uluru alebo Ayers Rock je opradený legendami

Uluru alebo Ayers Rock je opradený legendami

Jedno z najposvätnejších miest na planéte

Tajomný symbol protinožcov je starý stovky milióny rokov, pod zemou ukrýva tajomstvo a mení farby ako chameleón.

Masívny pieskovcový monolit sa týči uprostred krovinatej, vyprahnutej austrálskej pustatiny ako ostrý červený výkričník. Patrí k Austrálii tak neodmysliteľne, ako klokany či opera v Sydney. Je jedným z najposvätnejších miest na našej planéte a zatieňuje aj legendárne Stonehenge. A je oveľa starobylejší.

Odhaduje sa, že monolit tvorí červený pieskovec z najstarších prvohôr a jeho vek sa odhaduje na viac než 500 miliónov rokov. Svetoznáma skala je vysoká 348 metrov, väčšina jej hmoty (2,5 kilometra) sa však nachádza pod zemou. Pôvodne sa nachádzala na dne mora. Je dlhá 3,6 kilometra a 1,9 kilometra široká, po obvode meria 9,4 kilometra.

Názov Uluru znamená Matka Zem v jazyku pôvodných obyvateľov Austrálie (aborigencov). Leží na domorodom územi na západ od púšťe Simpson desert v Severnom teritóriu a v Národnom parku Uluru - Kata Tjuta. Je však známa aj pod názvom Ayersova skala (Ayers Rock), takto červenú skalu v roku 1873 pomenovali európski prisťahovalci po vtedajšom premiérovi, sirovi Henrym Ayersovi.

Odľahlá krajina je obývaná 10 000 rokov. Je posvätná pre kmeň Anangu a v lete sa tu dokážu teploty vyšplhať do neznesiteľných výšok, zatiaľ čo v lete v noci dokážu klesnúť až do mínus 10. Vďaka tomu je síce Uluru v hľadáčiku turistov, ktorí brázdia Austráliu, no nie až toľkých.

Monility v oblasti národného parku Uluru - Kata Tjuta

Uluru má veľké množstvo prameňov, zaplavených dier, jaskýň ba aj starovekých malieb. Figuruje na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Je známe tým, že je ako chameleón. Mení farbu v závislosti od ročného obdobia a času dopadu svetla. Pri svitaní je ružová, na poludnie je oranžová a pri západe slnka okrová. Počas dažďov je dokonca striebristo sivá s čiernymi pruhmi po vode.

Väčšina návštevníkov videla Uluru na fotkách, ale nič ich nepripraví na zážitok z návštevy tohto mystického miesta. Hovorí sa, že je silným zdrojom energie a označuje miesto, kde sa začína stvorenie sveta (podľa mytológie domorodých Austrálčanov). A kolujú fámy, že v jaskyniach žijú duchovia. Uluru je opradené mnohými legendami, údajne tu množstvo ľudí zmizlo bez stopy, medzi nimi aj Lubomír Genčura, český reprezentant v závesnom lietaní.

Pre pôvodných obyvateľov Austrálie je monolit posvätný, má obrovský duchovný význam a najposvätnejšie miesta okolo skaly sú ohradené a pre turistov neprístupné. Miestni žiadajú návštevníkov, aby sa nešplhali na vrchol, je to vyhradené len pre príslušníkov ich kmeňa. A aj oni sa hore vydajú len pri špeciálnych príležitostiach. Samozrejme, že napriek varovaniam sa tisíce turistov každoročne šplhajú jeden kilometer hore na plošinu. Napomáha im k tomu prítomnosť vyšliapanej cestičky a reťazí. Hoci výstup na horu nie je striktne zakázaný, turisti sú upozorňovaní, že keď sa hore vydajú, začnú pôsobiť tajomné sily. A pri výstupe na vrchol zomrelo už nemálo ľudí.

Úchvatný pohľad na Kings Canyon v austrálskom národnom parku

Ak sa rozhodnete rešpektovať miestnych ľudí, stále sa môžete vydať na prechádzku okolo základne Uluru - čo je okrem milióna fotiek ten hlavný dôvod, prečo sa sem vôbec vydať. Je tu niekoľko turistických trás. Môžete si urobiť prechádzku medzi kultúrnym centrom a skalou, tzv. Liru Walk v dĺžke asi 4 kilometre, ktorá trvá asi hodinu a pol a cestou poteší vaše oči pohľadmi na okolitú faunu a flóru. Alebo si urobte túru okolo celého obvodu Ayers Rock v dĺžke skoro 10 kilometrov (3,5 hodiny).

Mimochodom, napriek dominujúcemu presvedčeniu, Uluru nie je najväčším monolitom na svete, držiteľom tohto titulu je Mount Augustus v západnej Austrálii. Pri návšteve Ayers Rock určite neobíďte ani neďaleké skalnaté útvary Kata Tjuta (alebo Olgas), ktoré pochádzajú z rovnakého obdobia. Pôvodne boli jedným monolitom a nie 36 oddelenými útvarmi, ako sú dnes. Nachádzajú sa 480 kilometrov juhozápadne od Alice Springs (po ceste) a 35 kilometrov juhozápadne od Yulara a Uluru (západ). Najvyšší bod z tejto zbierky monolitov je asi o 200 metrov vyšší než Uluru a spolu sú nezabudnuteľným výletným cieľom.

Možno stretnete aj voľnežijúce austrálske ťavy

Oplatí sa pri Uluru zažiť východ a západ slnka. Najlepšie by bolo, keby ste si urobili základňu v meste Alice Springs a do národného parku sa vydali v rámci organizovaného výletu so sprievodcom. Pripravte si 25 $, nakoľko vstup do národného parku je spoplatnený. Veľké možnosti ubytovania v blízkosti žiaľbohu nenájdete.

Ako uniknúť na toto mystické miesto? Odletom z Viedne alebo Budapešti na medzinárodné letiská v Austrálii, ako je Sydney, Perth, Adelaide, Brisbane alebo Darwin. Najlepším riešením je priletieť na letisko v Darwine a odtiaľ sa vyberiete vnútroštátnym letom do Alice Springs alebo autom po dialnici Darwin - Adelaide Stuart Highway.