ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Toto pobrežie Španielska Slováci milujú najviac!

Toto pobrežie Španielska Slováci milujú najviac!

Nečudo, Costa Brava je plná zážitkov

Ideálna voľba pre tých, ktorí si chcú popri plážovom relaxe užiť aj trochu športu, umenia, histórie a dobrodružstva. A je čoby kameňom dohodil od kultovej Barcelony.

Nečudo, že pobrežie Costa Brava patrí medzi naše „srdcovky”. Naozaj je tu čo robiť. A to pre každú vekovú kategóriu. Relaxovať na pláži, športovať do sýtosti, objavovať malebné dedinky či zákutia Barcelony, žasnúť nad dielami tunajšieho rodáka Salvatora Dalího a… zoznam by mohol pokračovať zdanlivo do nekonečna.

Okrem toho, s touto destináciou sa spája aj nepopierateľná nostalgia. Jedno z troch najväčších prázdninových „costas”  — Costa Brava — bolo totiž prvou dovolenkovou destináciou v Španielsku, ktorú Slováci začali objavovať po páde komunizmu. Najprv sa sem dlhé roky chodilo autobusmi. Dnes sa na tristo kilometrov dlhé pobrežie Katalánska predovšetkým lieta. Láka predovšetkým mladšie ročníky a tých, ktorí majú radi aktívny oddych a popri relaxe a kúpaní si chcú užiť aj trochu umenia, športu a dobrodružstva. Lebo presne to im táto destinácia ponúka.

Pobrežie sa tiahne od letoviska Blanes (60km severovýchodne od Barcelony) až k hraniciam s Francúzskom. Je to rozmanitý kraj zaujímavý prírodnými krásami, kultúrnymi a historickými pamiatkami a množstvom ďalších atrakcií.

Členité zátoky s miestnymi kotviacimi loďkami a dlhé slnečné pláže pre dovolenkárov.

Nekonečné pláže a pestrý nočný život

Costa Brava patrí medzi najrozvinutejšie dovolenkové destinácie v Španielsku a môžete si vybrať spomedzi plného priehrštia hotelov priamo na pláži či z menších rezortov hlbšie vo vnútrozemí. Nájdete tu romantické zátoky s hrubozrnnými piesočnatými plážami a skalnatými útesmi. V južnej časti neďaleko Blanes aj kilometre pláží s jemnejším pieskom. Najznámejším letoviskom je Lloret de Mar, ktorého pláž objímajú vysoké palmy a obklopujú dramatické útesy. Je vychýrený aj svojim živým nočným životom, typickým pre celé Španielsko. Ak však hľadáte niečo pokojnejšie, uprednostnite mestečko Tossa de Mar v skalnatom zálive.

Pestrosť ostrovného mesta dopĺňajú vyzdobené uličky.

Pre športových nadšencov

Športoví nadšenci si dovolenku na Costa Brava rozhodne užijú. Vo väčšine turistických stredísk sa môžu vyblázniť na vodných lyžiach, motorových skútroch, pri jazde na banáne, kitesurfingu, windsurfingu či parasailingu. Samozrejmé je aj potápanie a šnorchlovanie. Ak sa chcete naučiť potápať, môžete si vybrať zo širokej ponuky potápačských klubov a škôl, absolvovať kurz a požičať si vybavenie. Top potápačskou destináciou sú ostrovy Medes neďaleko mestečka L’Estartit. Ani milovníci suchozemských športov neprídu skrátka, obzvlášť tenisu a golfu.

Nádherne vyzdobený kostol v letovisku Lloret de Mar.

Poriadna dávka umenia, kultúry a histórie

Región sa často spája s menom slávneho surrealistického maliara Salvatora Dalího a jeho rodný dom Teatro-Museu Dalí, premenený na galériu, si môžete pozrieť v dedine Figueres. Bizarná zbierka určite stojí za návštevu dokonca aj vtedy, ak nie ste práve vášniví milovníci výtvarného umenia. Ak vás zaujíma história, určite sa vyberte na výlet do Girony so stredovekým centrom alebo do Ripoll, presláveného pamiatkami z románskej doby či do mestečka Olot, vo vnútri chránenej sopečnej oblasti Garrotxa. Čerešničkou na torte je výlet do energickej a živej Barcelony či do miništátu Andorra, vkliesneného medzi Španielskom a Francúzskom na úpätí Pyrenejí. Vaše ratolesti vás budú zbožňovať, ak ich vezmete do zábavného parku Marineland či Universal Studios alebo do barcelonského podmorského sveta.