Toto je ostrov, na ktorom sa poľahky zamilujete!

Toto je ostrov, na ktorom sa poľahky zamilujete!

Považuje sa za klenot Egejského mora

Najkrajšie západy slnka, čierne i červené pláže, malebné dedinky oblečené do modro-bielej a jedinečná atmosféra robia z ostrova Santorin jednu z top destinácií sveta.

Malé domčeky vo farbách gréckej vlajky roztrúsené na útesoch nad morom. Nevšedné skalnaté útvary a vinice. Úzke, kľukaté cesty do strmého svahu a kostoly. A fascinujúce západy slnka s výhľadom na šíre Egejské more. Presne týmito romantickými opismi je grécky ostrov Santorin (bežnejšie ho poznáme pod slovom Santorini) preslávený po celom svete.

Nie každý však vie, že ostrov je vlastne pozostatkom niekdajšej obrovskej sopky. Jej výbuch sa do dnešných čias považuje za najväčší výbuch vulkánu v histórii Zeme. V skutočnosti to nie je ostrov, ale skupina ostrovov —Théra (v dnešnom ponímaný považovaná za samotné Santorini), Thérasia, Aspronisi, Palea a Nea Kameni. Všetky tieto menšie ostrovy kedysi tvorili veľký sopečný ostrov, uprostred ktorého sa asi pred 3500 rokmi explóziou vytvorila obrovská priehlbina (kaldera). Je zaplavená morom a dnešné ostrovy tvoriace Santorin sú vlastne jej obvodovými časťami, týčia sa neraz až do výšky 400 metrov nad lagúnu. Tvrdí sa, že tento výbuch podľa všetkého stojí aj za zničením minojskej civilizácie, ktorá žila na neďalekej Kréte.

Vyhliadka pri pohári vína na okolité ostrovy.

Vďaka svojmu neobyčajnému, až nemiestne fotogenickému pôvabu, typickej atmosfére, histórii a prírodným úkazom patrí Santorin medzi najobľúbenejšie turistické dovolenkové destinácie na svete. Má strategickú polohu, keďže sa nachádza 110 kilometrov severne od veľkej Kréty a 220 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Grécka.

Santorin vyčnieva spomedzi iných dovolenkových letovísk nielen svojou architektúrou bielo-modrých domčekov, ale aj kvôli plážam. Tie sú totiž rôznofarebné a máme tým na mysli čierne — červené — biele! Na svedomí to má fakt, že ostrov je spomínaného sopečného pôvodu. Väčšina pláží sa nachádza na južnej a východnej strane ostrova.

Červená pláž (nazývaná aj Red Beach) si vyslúžila svoj názov vďaka tajuplnému červenému sfarbeniu okolitých skál a piesku a patrí medzi najobľúbenejšie na celom ostrove. Nachádza sa neďaleko zrúcanín antického mestečka Akrotiri. Nie je príliš veľká a obklopujú ju obrovské červené skaly sopečného pôvodu, plné menších červených a čiernych lávových kameňov. Dá sa k nej dostať len úzkou, stŕmou cestičkou po rozpálených lávových kameňoch, takže tu nehrozí žiadna „masovka”. Vzhľadom na nie celkom hladký prístup odporúčame dobrú obuv. Jednoznačne však stojí za vašu návštevu!

Povinná plavba po mori po okolitých ostrovoch.

Medzi najpopulárnejšie pláže patrí Kamari na východnom pobreží ostrova, posiata tmavým sopečným pieskom, plážovými barmi a reštauráciami. Je pomerne veľká, ľahko dostupná a momentálne je z nej vychytené letovisko. Neďaleko Kamari objavíte pláž Perissa, ktorá je známa predovšetkým vďaka obrovskej svetlej skale Mesa Vouno, ktorá ostro kontrastuje s čiernym pieskom a v noci popri ňom doslova svieti.

Za pláž celebrít sa považuje pláž Agios Georgios s čiernym pieskom a krištáľovo čistou vodou, vzdialená takmer štyri kilometre od dediny Perissa. Vyhľadávajú ju aj športovci, pretože je ideálna na rôzne druhy vodných športov a potápanie. Na Santorini nájdete však aj množstvo iných, menších pláží s dostatkom súkromia. Napríklad aj bielu pláž, známu svetlejším pieskom či pláž milencov. Pôvod názvu si domyslite.

Santorini je priam stvorený na objavné potulky. Začať môžete v hlavnom meste Fira (Thira), ktoré sa týči priamo nad kalderou. Živé mestečko je plné kaviarničiek, barov či reštaurácií s terasami a balkónmi s úchvatným výhľadom. Suveníry zoženiete na energickom trhovisku v centre. Na vrchol ostrova sa dostanete lanovkou alebo na oslom chrbte! Mimochodom, Santorín je ostrovom oslov, tieto zvieratká tu slúžia ako dopravný prostriedok a turistická atrakcia. Športové typy si môžu „zamakať” a vyšliapať 588 schodov vedúcich z prístavu až do Firy.

Vychutnávať si grécke kulinárske špeciality je povinnosť.

Na severe od hlavného mesta sa nachádza dedina Firostefani, takpovediac predmestie hlavného mesta s tradičnými domčekmi, úzkymi cestičkami a výhľadom na stred Santorini — ostrovček Nea Kamenni. Určite nevynechajte ani malebnú dedinu Oia, ktorú tvoria typické príbytky vytesané do vulkanických skál. Je preslávená svojimi dych vyrážajúcimi západmi slnka. Neďaleko nej sa rozkladajú pláže Armeni a Ammoudi, na ktoré sa dostanete iba pešo. Za vašu pozornosť stojí aj najslávnejšia stavba na celom ostrove, kláštor Profilis Ilias či zrúcanina hradu Kasteli, ktorá sa nachádza v dedine s magickou atmosférou menom Pygros. Kedysi bola dokonca hlavným mestom.

Dovolenkou na Santorini sa zavďačíte aj svojim chuťovým pohárikom. Čaká vás pravý olivový olej, kvalitné syry a víno. A k tomu si pridajte tanec, spev a dobrú zábavu. Skrátka hodovanie, za aké by sa nemuseli hanbiť ani starovekí Gréci. Môže vari existovať ideálnejšia mediteránska dovolenka?