Talianska Apúlia - objavte pôvab podpätku talianskej „čižmy

Talianska Apúlia - objavte pôvab podpätku talianskej „čižmy"

Antické pamiatky aj nekonečné pláže

Odkryte tajomstvo zvláštnych starobylých domčekov s kužeľovitými strechami a doprajte si dovolenku bez masového turizmu, no s talianskym šarmom.

Taliansky región Apúlia (Puglia) býva neprávom prehliadaný. Možno preto, že je trochu od ruky. Predsalen, nachádza sa až v samom podpätku talianskej „čižmy”, pozdĺž juhovýchodného pobrežia Jadranského mora. Apúlske brehy obmýva aj Iónske more a južná časť sa rozkladá na polostrove Salento. Je to poľnohospodársky kraj zvlnených pahorkov posiatych olivovými a mandľovými hájmi či vinicami.

Výhľad z útesov Salento na Ionské more

A tiež historických mestečiek, ktoré rozhodne nezahanbia povesť Talianska ako krajiny jedinečnej architektúry, umenia a histórie. Hoci celé Taliansko je posiate mestečkami s úžasnou atmosférou, tie apúlske predsalen spomedzi nich vynikajú. Pre tento región sú totiž typické zvláštne žiarivo biele kamenné domčeky s kužeľovitými strechami, tzv. trulli. Majú záhadný pôvod, ktorý sa archeológovia dodnes snažia rozlúštiť. Sú to jednoposchodové stavby so štvorcovým alebo kruhovým pôdorysom, ukončené kupolou v tvare kužeľa, postavené ručne bez spojiva z plochých rezaných kameňov. Majú hrubé steny, ktoré sú dosť praktické - v lete udržujú chlad a v zime teplo. Zvonku sú natreté vápnom, väčšinou majú zopár malých okienok a klenutý vstup. Pôvodné domčeky sú stavané ako jedna miestnosť. Sú skutočným unikátom, také ako v tomto regióne nenájdete nikde inde na svete. Niekde tvoria aj kompaktnú zástavbu a od roku 1996 sú chránené UNESCO.

Historické stavebné skvosty v Trulli, Alberobello

Tieto fascinujúce stavby sú rozosiate po talianskom vidieku na juh od prístavu (a zároveň hlavného mesta Apúlie) Bari. Najviac ich uvidíte v mestečku Alberobello (v preklade Pekný strom), ale aj v Martina Franca, Locorotondo a okolí. Tento typ stavieb je podľa niektorých prameňov starý aj tritisíc rokov. Najstaršie zachované domčeky v Apúlii pochádzajú z 13. storočia a väčšina z 18. storočia.

Apúlia je posiata antickými pamiatkami a vydáva tak mlčanlivé svedectvo o svojej bohatej histórii. Bola dokonca svojho času gréckou kolóniou. Za návštevu rozhodne stojí antický areál pri Canne, kde v roku 216 pred našim letopočtom zvíťazil kartagijský generál Hannibal na Rimanmi či antický areál v Egnazii, ale aj jaskyne pri osade Castellana.

Priezračné tyrkysové Ionské more

Okrem zvláštnej architektúry a bohatej histórie sa môže tento región pochváliť až 800 kilometrov dlhým pobrežím, čo znamená nekonečné pláže. Na rozdiel od plážovej „masovky” na severe, ktorou je Taliansko známe, na apúlskych plážach mimo sezóny nestretnete takmer živej duše a aj počas sezóny to nie je žiadne terno. Ak teda túžite po božskom pokoji na pláži a zároveň chcete okúsiť to najlepšie z Talianska, Apúlia je tá správna voľba. Medzi najlepšie pláže patria Lido Bosco Verde, krásna Torre Guaceto či Punta Prosciutto.

Súčasťou Apúlie je aj pôsobivý hornatý polostrov Gargano pri Jadranskom mori. Má veľmi členité pobrežie, strmé skaly sa kolmo zvažujú do mora a pláže sú pieskové a kamienkové. Rozkladá sa tu aj prírodný park Foresta Umbra či čarovné vápencové morské jaskyne Grotte Marine, Grotta dei Pomodori (Paradajková jaskyňa) či Grotta Campana.

Miestna špecialita, syr Burrata

Čo by to bola za dovolenka v Taliansku, keby sme opomenuli úžasnú gastronómiu? Lokálna apúlska kuchyňa rozhodne predčí vaše najväčšie očakávania. Ochutnať treba rôzne baklažánové pochúťky, vyprážanú cuketu, chlieb focaccia pripravený na rôzne spôsoby, cestoviny orecchiette, a zoznam by mohol pokračovať. Ak plánujete dovolenku v Apúlii, možno bude vaše chuťové poháriky inšpirovať, že začiatkom augusta sa v meste Monteleone di Puglia každoročne koná špeciálny gastronomický festival Festa del Caciocavallo. Caciocavallo je typ syra, vyrábaný z kravského mlieka. A na festivale môžete ochutnať špeciality, ktoré sa z neho vyrábajú.