ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Tajuplný Garajonay

Tajuplný Garajonay

Vysnívaný cieľ milovníkov turistiky

V tomto národnom parku na kanárskom ostrove La Gomera sa budete cítiť ako vo filme Stratený svet.

Druhý najmenší ostrov La Gomera nepatrí medzi až tak turisticky „prefláknuté” ostrovy ako Tenerife, Lanzarote či Gran Canaria, ale práve to z neho robí atraktívny cieľ pre tých, ktorí bitky o plážové ležadlo práve nemusia. Nielenže je oveľa pokojnejší a preto vhodnejší na relax, ba ponúka aj niečo navyše - najmä pre dobrodruhov a milovníkov turistiky a prírodných krás. Mimochodom, bol poslednou známou zastávkou Krištofa Kolumba cestou na západ v roku 1492 a dodnes odoláva modernej dobe. Nejazdí tu priveľa áut, domáci sa živia najmä poľnohospodárstvom a turizmom, a stres by ste tu sotva hľadali.

Národný park Garajonay

Kvôli plážam sa na ostrov La Gomera rozhodne nechodí, aj keď sú tu aj tie. Ostrov vavrínov je nesmierne rozmanitý a pretkaný stovkami trás pre pešiu turistiku. V jeho srdci sa rozkladá divoký prales od 90. rokov minulého storočia chránený UNESCOm - Národný park Garajonay. Kraj na juhu ostrova je celkom iný svet. Je nevľúdne vyprahnutým domovom kaktusov, odolných krovín a drobných živočíchov, kde slnko páli na vysušenú zem tak silno, že nedáva šancu ničomu živému. Vďaka tomu, že ostrov je sopečného pôvodu, je posiaty rôznymi bizarnými skalnatými útvarmi tzv. roques, ktoré sa týčia na vrcholoch kopcov do výšky ako strážne veže a pripomínajú zlovestné zuby. Tieto prírodné, geologicky vzácne úkazy tvorené čadičom, boli kedysi súčasťou väčších skalných masívov, ktoré sa rozpadli vplyvom erózie. Okrem roques (najviac ich je na juhu) je celý ostrov plný rôznych stolových hôr či veží (stolová hora La Fortaleza vám vezme dych).

Stolová hora La Fortaleza

Spomínaný fascinujúci národný park Garajonay vo vnútrozemí patrí medzi top celého ostrova. Tvorí až 10% jeho rozlohy. Je permanentne zahalený hmlovým oparom, čo mu dodáva vzrušujúco mystickú atmosféru a pocit, že ste sa ocitli v kulisách filmu Stratený svet. Ak sa pri jeho návšteve začnete nervózne obzerať cez plece a hľadať dinosaury, veruže sa nebudeme čudovať.

Tento štvrtý a zároveň najmladší národný park na Kanárskych ostrovoch nie je obývaný a za národný park bol vyhlásený kvôli faktu, že jeho územie pokrýva tajomný subtropický (vavrínový) les, v španielčine nazývaný laurisilva. Má úctyhodný vek, prežil aj dobu ľadovú a takýto les v treťohorách pokrýval väčšinu územia Európy. Dnes sa okrem ostrova La Gomera nachádza ešte na Madeire a na Azorských ostrovoch.

Letovisko vtesnané do úpetia hôr v La Gomera

Park nesie svoj názov po najvyššom vrchu na ostrove, Garajonay, ktorý má výšku 1487 metrov nad morom. Žije tu množstvo endemických druhov zvierat a rastie tu okolo 20 druhov listnatých stromov, 18 druhov papradia, machy a lišajníky. Rozmery niektorých porastov vás určite prekvapia - sú obrovské.

Park je ako sieť prepojený množstvom turistických chodníkov. Keď sa vás zmocní únava, oddýchnuť si môžete v rekreačnej zóne Laguna Grande.

Pešia turistika po Valle Gran Rey

Hoci aktivita číslo jedna na ostrove La Gomera je pešia turistika, leňošenie na plážach a kúpanie v mori jej kráčajú v pätách. Tunajšie pláže sú kamienkové, najnavštevovanejším letoviskom je Valle Gran Rey, ktoré tvorí niekoľko dediniek.

Na ostrov La Gomera sa dostanete najrýchlejšie letecky. Letisko La Gomera Airport sa nachádza na juhu ostrova, približne 35 km od hlavného mesta San Sebastian de la Gomera. Na ostrov jazdia niekoľkokrát denne aj trajekty z ostrova Tenerife. Cena je 30 - 40 € za dospelého. Na ostrov sa tak môžete vydať v rámci jedno či dvojdňového výletu a spestriť si tak napríklad dovolenku na Tenerife.