Škótska jaskyňa Smoo Cave

Škótska jaskyňa Smoo Cave

Najväčšia a najúchvatnejšia jaskyňa na pobreží Veľkej Británie

Tajuplné Škótsko nie je len domovom lochnessky, kiltov a whisky. Je opradené legendami a okrem duchov a histórie tu naďabíte na skutočné prírodné unikáty. Jeden z nich vám predstavíme.

Do Škótska sa chodí nielen za pamiatkami a výtvormi človeka, ale aj za rozprávkovo drsnou prírodou s neodmysliteľným nádychom tajomna. Medzi najatraktívnejšie miesta na severozápadnom pobreží Škótska je bezpochyby jaskyňa Smoo Cave. Je zasadená do vápencových útesov na konci 600 metrov dlhého zálivu východne neďaleko dediny Durness a je skutočným prírodným unikátom. Vznikla totiž veľmi neobyčajným spôsobom - obrovskú vstupnú halu vyhĺbilo more, hlbšie priestory zasa vytvorila sladká riečna voda, ktorá do jaskyne vteká 25 metrovým vodopádom. Považuje sa za najväčšiu a najdramatickejšiu jaskyňu na Britských ostrovoch.

Pláž Sango Bay v dedine Durness

Je pomerne veľká - dlhá 61 m, široká 40 m a vysoká 15 m pri vstupe. Ako sa k nej budete blížiť, budete mať doslova pocit, že kráčate smerom k obrovskej papuli nejakého mýtického tvora. Nuž, nepotrebujete na to bujnú fantáziu, keďže Škótsko je preslávené ako krajina legiend, prízrakov a rozprávkových bytostí. Na každom zámku či usadlosti povinne straší (a domáci sú na to pyšní) a každý kameň pri ceste má svoj (zväčša poriadne starobylý) pôvod.

Výhľad na útesy z pobrežia pri jaskyni Smoo Cave

K jaskyni vedie okružná cesta, ktorá začína i končí na parkovisku. To sa spolu s hlavnou cestou nachádza hore nad jaskyňou a dolu svahom vedie chodníček. Pozor, je vcelku príkry, preto nepodceňte pevnú obuv. Z východnej strany jaskyne nájdete vytvorené odkazy z okruhliakov, pozbieraných z tunajšej pláže. Smerom k vstupu do jaskyne sa vám tak naskytne zaujímavý pohľad. Odporúčame vám vziať so sebou tašku či vedierko, nazbierať zopár kamienkov a pridať sa k tejto milej „tradícii”.

Keď vstúpite do jaskyne, hlbšie do jej útrob vás povedie drevený chodníček a most. Čerešničkou na torte je úžasný vodopád, ktorý padá z výšky 25 metrov do 8 metrov hlbokého jazierka.

Vodopád v jaskyni Smoo Cave

Do jaskyne sa v prípade priaznivého počasia organizujú výlety loďkou, ktoré trvajú 20 minút a stoja £3 za dospelého a £2 za dieťa. Loď premáva od 11 ráno do 4 popoludní v apríli, máji a septembri. A od 10 dopoludnia do 5 popoludní v júni, júli a auguste.

Ako sa sem dostanete?

Letecky z Bratislavy, Viedne či Budapešte. Cieľovým letiskom by mal byť Glasgow, Edinburgh či Prestwick. Kvôli flexibilite je ideálne zapožičať si auto (ak máte odvahu šoférovať na opačnej strane) alebo sa presunúť autobusom. Cesta z Edinburghu do Inverness po ceste A9 vedie cez najslávnejší škótsky most, dlhý 2,5 kilometra - Forth Bridge a potom cez Škótsku vysočinu (Highlands) s úžasnými výhľadmi z auta či vlaku. Cesta z Edinburghu do Iverness je sama o sebe cestovateľským zážitkom.