Seychely - najfotogenickejšie ostrovy sveta

Seychely - najfotogenickejšie ostrovy sveta

Pláže ako z filmu a kúpanie s korytnačkami

Dokonalá destinácia na svadobnú cestu, totálny reset a zaslúžený relax. Seychely vás nesklamú.

Toto koralové a žulové súostrovie 155 ostrovov uprostred Indického oceánu, neďaleko východného pobrežia Afriky a Madagaskaru, vás rozhodne nesklame. Voda je tam naozaj taká tyrkysová, piesok snehobiely a namiesto slnečníkov vás budú pred páľavou chrániť palmy.

Seychely sú ešte relatívne nepoznačené masovým turizmom, ale za to sú neskutočne fotogenické a určite stoja aspoň za jednu dovolenku v živote. Džungľa na Seycheloch je chránená a zapísaná na zozname prírodného dedičstva UNESCO, no dych vám vyrazí nielen ona, ale aj úžasné koralové útesy a čistučké pláže lemované palmami a obrovskými, zvláštnymi balvanmi. Pláže patria k najkrajším na svete a poslúžili ako kulisy mnohých filmov. Predovšetkým tých o stratenom raji.

Výhľady na Indický oceán

La Digue, tretí najväčší ostrov s rozlohou 10 kilometrov štvorcových a s 2 000 obyvateľmi, patrí k najfotografovanejším ostrovom na svete a je súčasťou viacerých filmových trhákov. Je vzdialený asi 5 kilometrov (30 minút) plavby loďou od ostrova Praslin. Charakteristickým znamením tohto ostrova sú obrovské žulové balvany, ktoré zvetrali do bizarných tvarov. A potom pláž Anse Source d’Argent. Božská, neuveriteľne krásna hra prírody. So svojimi granitovými skalami, rozprávkovo jemným pieskom a krištáľovo čistou je vodou považovaná za jednu z najkrajších pláží na Zemi. Okrem najdokonalejšej pláže objavíte na ostrove aj vanilkovú či kokosovú plantáž a na každom rohu sa budete potkýňať o korytnačky obrovské.

Voľnežijúce korytnačky obrovské

Nádherné pláže ako stvorené na nerušený relax nájdete aj na druhom najväčšom ostrove Praslin, napríklad pláž na severozápade ostrove s názvom Anse Lazio. Podľa Lonely Planet je najkrajšia tomto ostrove, slúžiacom ako východiskový bod na výlety na okolité malé ostrovčeky. Okrem pláží je na Prasline aj prírodná rezervácia Vallée de Mai, zaradená do svetového prírodného dedičstva kvôli svojej ojedinelej flóre a faune. Typická je hlavne najväčšími kokosovými orechmi na svete s názvom „Coco de Mer”.

Hoci ostrovy už v stredoveku poznali arabskí kupci a začiatkom 16. storočia tu v rámci objaviteľských výprav pristáli Portugalci (ako prví Európania), až v polovici 18. storočia tu Francúzsko zriadilo kolóniu. Dostala názov podľa vtedajšieho ministra financií, Jeana Moreaua de Sechelles. Po porážke Napoleona v roku 1815 sa Seychely dostali pod vplyv Veľkej Británie a v roku 1976 dosiahli nezávislosť. Dnes sú ostrovy veľmi živé a multikultúrne, tunajšie obyvateľstvo má multietnické korene - ich pôvod pochádza či už z oslobodených otrokov, európskych moreplavcov, dobrodruhov, obchodníkov arabského a perzského pôvodu, politických vyhnancov či Indov, alebo Číňanov. Niet sa čo čudovať, tieto ostrovy sú skrátka pozemský raj a nie jeden dovolenkár sa na ne opakovane vracia, alebo sa sem rovno odsťahoval.

Najväčší kokosový orech na svete

Seychely sú dokonalou destináciou na potápanie, šnorchlovanie a na rybačku, pretože okolité vody patria medzi oblasti s najbohatším výskytom rôznych druhov rýb.

Zaľúbenci ich vyhľadávajú kvôli dokonalým kulisám pre zásnuby či svadobnú cestu. Populárny je súkromný ostrov Saint Anne pri severnom pobreží najväčšieho ostrova, Mahé. Organizujú sa tu svadobné obrady naboso, v snehobielom piesku a s vánkom z okolitých paliem vo vlasoch. Dve piesočnaté pláže s krištáľovo čistým morom a rezort Sain Anne Resort s jednou z najlepších kuchýň na celých Seycheloch, sú na deň D ako stvorené.

Pláž s rezortom na okraji džungle

Seychely si vás získajú nielen svojou prírodou a plážami, ale aj typickou tzv. kreolskou kuchyňou, ktorá je kombináciou francúzskej gastronómie a exotických indických a orientálnych pokrmov. Môžete napríklad ochutnať grilované ryby, chobotnice či plody mora s omáčkou z drvených čili, zázvoru a cesnaku. Alebo karí s kokosovým mliekom či rôzne druhy ovocia ako je papája či granátové jablko.

Na tento kúzelný ostrov sa bez problémov dopravíte lietadlom z Viedne, Budapešti, Bratislavy alebo iných európskych miest. Počítajte však s minimálne jedným prestupom. Všetky lety smerujú na medzinárodné letisko v meste Mahé, odkiaľ sa už dopravíte na svoje vytúžené plážové miesto taxíkom, shuttlom, autobusom alebo loďou.