Rhodos - ostrov večného slnka

Rhodos - ostrov večného slnka

Objavíte množstvo zaujímavostí

Priezračné more, veľa slnka, kvalitné hotely a vrúcna pohostinnosť - práve preto je tento ostrov jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií v Grécku.

Grécky ostrov Rhodos v Egejskom mori, čo by kameňom dohodil od pobrežia Turecka, je slávny najmä vďaka jednému zo siedmich divov sveta - Rhodoskému kolosu - čo je obrovská socha boha Hélia v prístave Lindos. A vďaka mýtu, že boha slnka Hélia uchvátil natoľko, že požiadal Dia, aby mu ostrov venoval. Helios od tých čias svieti na ostrov a preto tu najdlhšie trvá leto a takmer neprestajne svieti slnko.

Priezračné more, veľa slnka, kvalitné hotely a vrúcna pohostinnosť domácich dnes z Rhodosu robia jednu z najobľúbenejších letných dovolenkových destinácií v Grécku. Ostrov v sebe úspešne spája modernú, energickú dovolenkovú destináciu s bohatou históriou. Stredoveké mesto Rhodos patrí medzi najzachovalejšie stredoveké mestá v Európe a od roku 1998 je zapísané na zoznam chránených kultúrnych pamiatok UNESCO.

Staroveká pevnosť a veža na ostrove Rhodos

Je zaujímavosťou, že celý ostrov lemuje morské dno. Má priemernú hĺbku 50 metrov, po troch kilometrov však klesne až do hĺbky 4 453 metrov.

Popri leňošení na pláží alebo relaxe v rezorte sa vydajte aj objavovať. Nech vaše kroky najprv smerujú do starobylého mesta Lindos, ktoré bolo vraj rodiskom múdreho tyrana Kleoboulosa a obdivované pre svoje bohatstvo, krásu a strategickú polohu. Ruiny Akropoly v Lindose sú vraj ešte staršie než tej v Aténach. Kráčať po miestach, kde sa svojho času bohom klaňal Alexander Veľký či iný vladári, je rozhodne vzrušujúci zážitok.

Pláž a zátoka v Lindos na ostrove Rhodos

V meste Rhodos zasa v prístave stála socha, ktorá svojou veľkosťou (30 metrov) fascinovala návštevníkov aj keď bola v troskách. Zničilo ju zemetrasenie v roku 225 p. n. l.

Bolo dôležitým námorným strategickým bodom až do 19. storočia. Prv, než zavítate do mesta, môžete sa už z diaľky kochať panoramatickými výhľadmi. Lindos si vás podmaní bielymi domčekmi, usadlostiami lodiarov, byzantskými kostolmi a úzkymi dláždenými uličkami. Keď sa vydáte po niektorej z týchto uličiek alebo si na hlavnom námestí prenajmete oslíka, vystúpite starodávnym akropolisom, obohnaným hrubými múrmi. Za výlet stojí aj známy kláštor archanjela Michaela v Tharii blízko dediny Laerma či tichý záliv Glystra.

Antický kostol v meste Lindos

Počas dovolenky určite nevynechajte ani návštevu známeho kláštora Archanjela Michaela v Tharri blízko dediny Laerma. Hoci po famóznej antike toho veľa na Rhodose neostalo, zato stredovekými sa to tam len tak hmýri. Mesto Rhodos je okrem siedmeho divu sveta známe aj stredovekými pamiatkami - monumentálnymi hradbami, ktoré postavili rytieri rádu sv. Jána. Po tom, čo ich vyhostili z Jeruzalemu, usadili sa na Cypre a neskôr na Rhodose. Okrem hradieb môžete obdivovať rytiersku uličku a nemocnicu, kde sa starali o chorých.

Na Rhodose nájdete aj pláž, ktorú počas nakrúcania filmu Grék Zorba objavil americký herec Anthony Queen a zamiloval sa do jednej zátoky, okolo ktorej chcel vybudovať hotely. Nakoniec k tomu však neprišlo a zátoka je osamelým cieľom romantikov a jachtárov. Pláž Tsambika je zasa známa tým, že na jednom mieste vietor nafúkal piesok do takmer 50 metrovej výšky a organizujú sa tu preteky o to, kto čo najrýchlejšie vybehne po stŕmom pieskovom svahu.

Opretý skúter o múr v uličke na Rhodose

Okrem návštevy tradičných gréckych tavern, kde sa vaše chuťové poháriky zoznámia s miestnou gastronómiou (a nebudú ľutovať), sa choďte zabaviť do buzuki barov - hrá sa v nich na tradičné hudobné nástroje, speváci sú odmeňovaní hádzaním tanierov o zem a fľašami sektu, ktorý ani nedopijú. Po takom jednom večeri budete mať na čo spomínať.