Prečo je Svätá Lucia tajná perla Karibiku?

Prečo je Svätá Lucia tajná perla Karibiku?

Najlepšie potápanie v regióne

Úžasná kombinácia divokého pralesa, pláží a kráterov s horúcimi prameňmi. Golfové ihrisko a najväčšie jachtárske kotvisko na svete. Spoznajte exkluzívnu Svätú Luciu.

Pripadá vám Kuba či Dominikánska republika „prefláknuté” a túžite objaviť skryté poklady Karibského mora? Premeňte sa na kapitána Jacka Sparrowa a zoznámte sa s hotovou karibskou perlou - romantickým miništátom s názvom Svätá Lucia (Saint Lucia po anglicky alebo Sainte-Lucie po francúzsky). Štátik tvorí ostrov - vlastne ostrovček - s rozlohou 616 kilometrov štvorcových, ktorý patrí do súostrovia Malých Antíl, južne od Martiniku a severozápadne od Barbadosu (áno, odtiaľ pochádza speváčka Rihanna).

Dvíhajúci sa vrchol Petit Piton

Tento sopečný ostrov je ultimátnou odpoveďou pre všetkých, ktorí podľahli karibskému temperamentu a chcú si ho dopriať v kombinácii s romantickou atmosférou, nepreľudnenými piesočnatými plážami a vnútrozemskou divočinou. Svätá Lucia je očarujúca svojimi vysokými horami a šťavnatými pralesmi, stredom ostrova sa tiahne horský masív, ktorý dosahuje výšku od 300 do 950 metrov nad morom. Prales je popretkávaný množstvom riečok a vodopádov, na svahoch rastú farebné stromy a rastliny a vo vzduchu sa vznáša omamná, exotická vôňa. Ostrovu dominujú dva od mora sa dvíhajúce vrcholy - Pitons, Petit Piton a Gros Piton, ktoré vznikli sopečnou činnosťou po výbuchu sopky pred asi 40 000 rokmi. Týčia sa do výšky rovno od pobrežia a siahajú na úroveň dažďového pralesa. Sú zapísané na zozname prírodných pamiatok UNESCO. Národným symbolom ostrova Svätá Lucia je papagáj Amazoňan mnohofarebný a ak sa na vás usmeje šťastie, môžete ho tu zazrieť.

Prístavný záliv Rodney Bay

Medzi najpopulárnejšie miesta na ostrove patrí svetoznáma zátoka Marigot Bay na severozápade ostrova a obrovský záliv Rodney Bay. Táto zátoka je dokonca údajne najväčším jachtárskym prístavom na svete a všetci milovníci (alebo majitelia) jachiet majú svätú povinnosť aspoň raz tu zakotviť so svojim miláčikom. Rodney Bay Marina žije vlastným životom, nájdete tu obchody, reštaurácie, banky, požičovne áut či potápačské obchody. Rekreačná časť Reduit Beach, vzdialená z prístavu 30 minút alebo trajektom vás privíta jemným pieskom a čistým morom.

Ostrov vyhľadávajú nielen milovníci jachtingu, ale aj golfu, (prípadne kombinácia oboch). Prídu si na svoje na 18-jamkovom ihrisku Golf & country club St. Lucia na severe ostrova. Ostrov je však primárne potápačským a šnorchlovacím rajom, patrí medzi najlepšie lokality v Karibiku. Okolité vody majú totiž veľmi členité a rozmanité dno, rozličné skalnaté údolia, útvary s tunelmi a úzkymi koridormi. Pri brehoch ostrova objavíte pod hladinou aj dva vraky.

Najluxusnejšia zátoka Marigot Bay

Ako stvorený pre romantiku je záliv Choc Bay na severozápade ostrova, neďaleko hlavného mesta. Zlatistá piesočnatá pláž lemovaná palmami, s nádherným výhľadom a plným priehrštím športových aktivít si získa dvojice aj rodiny. Najluxusnejšie rezorty zasa nájdete v zálive Cape Estate, tiež na severozápade ostrova. Hoci na juhovýchode je množstvo zátok, väčšina je prístupná iba loďou, to jej však dodáva o to väčší punc romantiky.

Duchovným srdcom ostrova je mestečko Soufriere v južnej časti Svätej Lucie. Nájdete tu starodávne budovy, sírové pramene, botanické záhrady, priateľských domácich a absenciu turistickej komercie. Najlepšie si zašnorchlujete a zapotápate v neďalekej zátoke Anse Chastanet, zo Soufriere sem premáva vodný taxík. V centre krátera sopky Suofriere sa môžete okúpať vo vulkanických prameňoch Sulphur Springs, na trhu v hlavnom meste Svätej Lucie - Castries - zasa príjemne odľahčiť peňaženku. Obľúbená je aj rybárska dedinka Gros Islet, postavená z jednoduchých drevených domčúrikov s pokrčenými plechmi a s farebnými rybárskymi loďkami kotviacimi pri pobreží. Práve tu môžete nasať typickú ležérnu atmosféru, keď sa zastal čas a existuje len magické tu a teraz. Ruch vystresovanej civilizácie je na míle vzdialený a vaše uši pohladí trúbenie na lastúru, ktoré podvečer oznamuje, že rybárske člny prichádzajú nazad aj s úlovkom. V piatok v noci tu domáci s turistami hýria, popíjajú rum a vášnivo tancujú. Okrem toho, že blízko tejto dedinky sú miesta, kde žije rastafariánska komunita, po celom svete ju preslávil Svetový pohár v krikete, ktorý sa v roku 2007 odohrával na neďalekom štadióne Darren Sammy National Cricket Stadium.

Vulkanické pramene Sulphur Springs

Počas dovolenky na Svätej Lucii si určite doprajte banány, a to do sýtosti. Sú totiž tunajším vývozným artiklom číslo jeden. A tiež kokosový olej, kakao a mango. Ostrovná kuchyňa je kombináciou britskej, francúzskej a kreolskej kuchyne. Očakávajte čerstvé ryby, exotické ovocie a zeleninu. Určite si doprajte zdravé kokosové mlieko a počas romantického západu slnka sa osviežte miestnym pivkom Piton.

Na tento unikátny karibský ostrov sa dostanete letecky z Viedne či Budapešti. Hlavné medzinárodné letisko je Hewanorra International Airport sa nachádza na južnom cípe ostrova v Vieux Fort. Rátajte s jedným až dvomi medzipristátiami či už na európskom alebo americkom kontinente, kým sa dopravíte na tento prírodný skvost.