ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Podarí sa vám skrotiť búrlivé Lanzarote?

Podarí sa vám skrotiť búrlivé Lanzarote?

Spoznajte ostrov lávy a bielych pláží.

Na najvýchodnejšom z Kanárskych ostrovov vás privíta zvláštna sopečná krajina ako na Marse. Môžete ochutnať mäso opečené teplom z hlbín Zeme či zažiť koncert v jaskyni.

Pred miliónmi rokov sa Lanzarote, štvrtý najväčší a najvýchodnejší z Kanárskych ostrovov, zrodil vďaka búrlivej činnosti sopiek. Za typický vzhľad ostrova sú zodpovedné aj časté erupcie v 18. a 19. storočí. V rokoch 1730 - 1736 boli pod tonami lávy pochované aj mnohé dediny, ich obyvatelia utiekli najmä na ostrov Gran Canaria.

Ešte i dnes tu nájdete asi stovku vulkánov a tristo kráterov, väčšinu ostrova pokrýva púšť charakteristickej červenohnedej farby, tvorená lávovými vyvreninami. Na ostrove je vraj toľko stuhnutej lávy, že každý človek na našej planéte by si z nej mohol odviezť 50 kilogramov. Ak sa tu budete cítiť ako na Marse, ani sa vám nebudeme čudovať. Práve kvôli svojim „mimozemským” scenériám ostrov Lanzarote poslúžil ako kulisy viacerých známych filmov, napríklad sa tu natáčala Planéta opíc.

Plážový domček na čiernom piesku v okolí mesta Lanzarote.

Miestne dediny a dedinky s bielymi domčekmi sú naopak svetlé a veselé s charakteristickou architektúrou, z ktorej cítiť rešpekt k prírode. Pôvodné hlavné mesto Tenguisse vás okúzli romantickými uličkami a námestíčkami. Pláže na Lanzarote sú široké, čarovné a bieloskvúce, najmä tie na juhu a východe. Tento ostrý kontrast k mystickému sopečnému vnútrozemiu robí z Lanzarote naozaj výnimočnú destináciu. Niet sa teda čo čudovať, že bol vyhlásený za biosférickú rezerváciu UNESCO.

Milovníci prírody by rozhodne nemali vynechať náštevu Národného parku Timanfaya, ktorý sa rozkladá na ploche 200 metrov štvorcových. Práve tu, na juhozápade, sa sopečná činnosť na krajine najviac podpísala a parku sa hovorí aj „živá učebnica vulkanológie”. Súčasťou národného parku je aj rozsiahle pohorie Montaňas del Fuego, teda Ohnivé hory. Posledná sopka tu zúrila v roku 1824 a ešte i dnes môžete už 10 metrov pod povrchom namerať teplotu 600 stupňov Celzia.

Pod ostrovom sa stále nachádza činná sopka, vďaka čomu môžete zažiť také úkazy, ako že suché konáre „sami od seba” začnú horieť, keď ich hodíte do jamy. Teplo zo stále živých hlbín Zeme využívajú aj v originálnej reštaurácii s príznačným názvom El Diablo na prípravu opekaného mäsa. Úchvatným miestom je aj Jameos del Agua, kde žijú vzácni slepí krabi. Títo krabi za bežných okolností bývajú až v hlbinách niekoľkých kilometrov. Jameos del Agua pozostáva z niekoľkých jaskyní vulkanického pôvodu. V jednej je morská voda a slepí krabi, v inej sa zasa pravidelne odohrávajú koncerty, ďalšia slúži ako reštaurácia a podobne.

Plavenie sa na loďke po vodách v okolí ostrovov.

Búrlivé Lanzarote nie je len fascinujúcim prírodným divadlom, ale aj skvelá dovolenková destinácia, ak si chcete užiť plážový relax. Napriek neobyčajnej sopečnej krajine je tu niekoľko krásnych pláží s bielym pieskom, napríklad Papagayo či Playa Blanca. Ak máte chuť na vodné športy, ideálne sú pláže Puerto del Carmen, Costa Teguise, či Famara. Tú si užijú hlavne milovníci surfovania a windsurfingu.

Lanzarote je celoročná destinácia, v januári sa tu pohybuje teplota okolo 21 stupňov a v auguste asi 29 stupňov a takmer tu neprší. Je teda ideálnou voľbou na rýchly únik za relaxom a poznávaním.