Po stopách Koleníka a Pauhofovej

Po stopách Koleníka a Pauhofovej

Kde sa natáčali scény nového seriálu ZOO?

Autentické zábery z masajskej dediny či zo safari v seriáli ZOO. Andrej Maťko z Malého Princa bol pri natáčaní so slovenským televíznym štábom v exotickej Keni.

Možno patríte medzi jeho fanúšikov. A možno ste o ňom iba počuli. Tak či onak, stavíme sa, že upútavky na rodinný seriál ZOO z dielne televízie JOJ vás určite neminuli. V hlavných úlohách v ňom hviezdia naše herecké jednotky ­ Ján Koleník a Táňa Pauhofová. ZOO nie je iba seriál, kde sa to len tak hemží zvieratami, predovšetkým tými divokými, ako napovedá jeho názov. Je to prvý slovenský seriál, kde sa viacero scén odohráva v exteriéri a nie iba v štúdiu. Časť deja sa dokonca nakrúcala v poriadnej exotike, v prírodnej rezervácii Masai Mara v africkej Keni. Televízny štáb pozostávajúci z desiatich ľudí, vrátane hlavných hercov­ Koleníka a Pauhofovej sa kvôli tomu v septembri minulého roku vydal do horúcej Afriky. Za dva týždne sa tam natočilo asi 80 obrazov, ktoré sa potom votkali do deja seriálu. Na obrazovkách tak uvidíte skutočne autentické zábery tamojšej jedinečnej prírody, migrácie zvierat či miestnej masajskej dediny.

Andrej Maťko chytá slnečné luče počas natáčania seriálu.

A prečo sa tvorcovia ZOO vybrali práve sem? V národných parkoch Masai Mara a Serengeti (ktoré vlastne tvoria jeden národný park, jeden sa nachádza v Keni a druhý v Tanzánii) je totiž najväčší výskyt divokých zvierat na africkom kontinente. Sú rajom botanikov a biológov z celého sveta ako aj cestovateľov­ fajnšmekrov. Vďaka špecifickým podnebným podmienkam a terénu tu počas celého roka, ale najmä od augusta do októbra dochádza k migrácii zvierat, keď môžete vidieť migrovať asi dva milióny zvierat z národného parku Serengeti do národného parku Masai Mara. Okrem veľkej päťky (lev, nosorožec, leopard, slon a byvol) sa sťahuje asi 50 druhov cicavcov a 400 druhov vtákov. Predstavte si, že sa v terénnom aute uprostred nekonečných saván dívate, ako sa pred vami, sťaby modelky, producírujú slony, dôstojne kráčajú žirafy, zívajú levy alebo sa pasie črieda pakoňov. A vtom vám znenazdajky pristane na prednej kapote gepard, pretože sa rozhodne, že odtiaľ bude mať krajší výhľad. Alebo to zažijete už pri prílete. Na malej letovej dráhe bude kvôli stádam zvierat tak husto, že vaše lietadlo bude mať problém pristáť. A jednoducho im nevysvetlíte, že majú uhnúť z cesty.

Voľne žijúce stáda zvierat v národnom parku Masai Mara.

Ak práve nenatáčali, členovia štábu relaxovali v luxusnom rezorte, tzv. lodži Mara Bushtops, približne pol hodiny cesty autom od vstupnej brány do národného parku Masai Mara. Bývali v luxusných stanoch, mohli si dopriať jacuzzi či sprchu pod holým nebom. Cez deň sa stany otvoria, takže môžete ležať na kráľovsky veľkej posteli a sledovať, ako sa neďaleko prechádzajú žirafy a iné zvieratá, ktoré chodia oblizovať soľ z neďalekého vyschnutého soľného jazierka, nachádzajúceho sa presne pred terasou reštaurácie lodže. Každý stan poskytuje nerušené súkromie a zároveň neskutočný výhľad na privátny park. Ako to v lodži Mara Bushtops vyzerá, uvidíte aj na televíznych obrazovkách. Natáčali sa tam totiž niektoré, dokonca veľmi romantické, scény! Niet sa však čo čudovať. „Je to jedno z najromantickejších miest na tejto planéte,” tvrdí Andrej Maťko. Mara Bushtops patrí medzi sto najkrajších hotelových rezortov sveta, pobyt v ňom však nie je žiaden lacný špás. „Dovolí si ho iba hŕstka zrelých a solventných cestovateľov, noc totiž stojí 600 ­až 850 eur na osobu.”

Seriál po stopách Koleníka a Pauhofovej sa uskutočňoval aj za pomoci odborníka na cestovanie Andreja Maťka.

Ak vás prostredie zo seriálu ZOO očarilo a chceli by ste to niekedy zažiť na vlastnej koži, máme dobrú správu. Nič nie je nemožné. Andrej Maťko sa totiž netají ambíciou organizovať pre Slovákov zájazdy do Kene po stopách hlavných hrdinov ZOO. Okrem safari budú môcť zažiť snehobiele kenské pláže lemované palmami, ktoré obmýva gýčovo tyrkysový Indický oceán. Mnohé pláže sú od otvoreného mora chránené koralovými bariérami, takže kúpanie je tu bezpečné, nehrozia veľké vlny ani žraloky. Keňa nie je objektom masovej turistiky, takže na plážach si môžete vychutnať ničím nerušený pokoj a nemusíte s inými turistami súperiť o ležadlo. Navyše sú tu ideálne podmienky pre šnorchlovanie a pozorovanie pestrého podmorského života. Okrem suchozemského safari si tak turisti v Keni môžu dopriať i to podmorské a odniesť si tak komplexný zážitok na celý život.