Ostrov s najkrajšími západmi slnka? No predsa grécky Santorin!

Ostrov s najkrajšími západmi slnka? No predsa grécky Santorin!

Milujú ho celebrity, filmári a zaľúbenci

Zhmotnenie predstavy o dokonalej dovolenke pre všetkých zaľúbencov leží v Egejskom mori.

Taký ako grécky Santorin, vzdialený 110 kilometrov severne od Kréty a 220 kilometrov od Atén, nie je žiaden iný ostrov na svete. Neobyčajný, až nemiestne fotogenický pôvab bielo-modrých domčekov roztrúsených po stŕmych útesoch nad morom, všadeprítomných kostolov, nevšedných skalnatých útvarov a kopcov posiatych vinicami, pomedzi ktoré sa vinú úzke cestičky, spolu s vrúcnou a tak trochu bláznivou atmosférou, ho odlišujú od iných populárnych dovolenkových destinácií a robia skutočným unikátom. Vďaka svojmu rozprávkovému vzhľadu Santorin vyhľadávajú svetové celebrity, filmári, zamilované dvojice aj skúsení cestovatelia. Točia sa tu filmy, hollywoodske hviezdy sú tu vďačným objektom dotieravých paparacov a muži tu pravidelne pokľaknú na koleno a ich polovičky odpovedajú Áno.

Miluje ho napríklad Angelina Jolie (svojho času sa tu nakrúcali dokonca úvodné scény z filmu Tomb Raider II.), Julia Robertsová, Beyoncé či Johny Depp.

Dopravný prostriedok Mulica na ostrove Santorin

Klenot Egejského mora preslávili aj neopakovateľné západy slnka s výhľadom na nekonečnú vodnú plochu, malebné dediny oblečené do gréckych národných farieb, štýlové hotely s kvalitnými službami a unikátne pláže hýriace rozmanitými farbami (áno, nájdete tu napríklad aj červenú či čiernu pláž).

Možno však neviete, že ostrov tvoria zvyšky niekdajšej veľkej sopky. Jej výbuch bol údajne najväčším sopečným výbuchom v dejinách našej planéty. Santorin v skutočnosti pozostáva nie z jedného ale skupinky ostrovov - Théra (v dnešnom ponímaní považovaná za samotný Santorin), Thérasia, Aspronisi, Palea a Nea Kameni. Všetky tieto menšie ostrovy kedysi tvorili veľký sopečný ostrov, uprostred ktorého sa asi pred 3 500 rokmi explóziou vytvorila obrovská priehlbina (kaldera). Zaplavilo ju more a ostrovy tvoriace Santorin sú vlastne jej obvodovými časťami. Na niektorých miestach sa týčia až do výšky 400 metrov nad lagúnu. Táto explózia vraj stojí aj za zničením minojskej civilizácie, ktorá žila na neďalekej Kréte. Mimochodom, spomínanú rôznofarebnosť tunajších pláží má tiež na svedomí fakt, že ostrov je sopečného pôvodu, a tak sa môžete slniť jeden deň na bielej, na druhý deň na čiernej a na tretí na červenej.

Pláž celebrít Agios Gergios

Červená pláž, ktorá si vyslúžila svoj názov vďaka tajuplnému červenému sfarbeniu okolitých skál a piesku, patrí medzi najobľúbenejšie na celom ostrove. Nachádza sa neďaleko zrúcanín antického mestečka Akrotiri. Nie je príliš veľká a obklopujú ju obrovské červené skaly sopečného pôvodu, plné menších červených a čiernych lávových kameňov. Dá sa k nej dostať len úzkou, stŕmou cestičkou po rozpálených lávových kameňoch, takže tu nehrozí žiadna „masovka”, ale pobyt na nej je zážitok.

Za pláž celebrít sa považuje pláž Agios Georgios s čiernym pieskom a krištáľovo čistou vodou, vzdialená takmer štyri kilometre od dediny Perissa. Vyhľadávajú ju aj športovci, pretože je ideálna na rôzne druhy vodných športov a potápanie. Medzi najpopulárnejšie pláže patrí Kamari na východnom pobreží ostrova, posiata tmavým sopečným pieskom, plážovými barmi a reštauráciami. Je pomerne veľká, ľahko dostupná a momentálne je z nej vychytené letovisko. Neďaleko Kamari objavíte pláž Perissa, ktorá je známa predovšetkým vďaka obrovskej svetlej skale Mesa Vouno, ktorá ostro kontrastuje s čiernym pieskom a v noci popri ňom doslova svieti.

Dedinka Oia a jej typické mlyny

Santorin je priam stvorený na objavné potulky ruka v ruke. Na severe od hlavného mesta sa nachádza dedina Firostefani, takpovediac, predmestie hlavného mesta s tradičnými domčekmi, úzkymi cestičkami a výhľadom na stred Santorini - ostrovček Nea Kamenni. Určite nevynechajte ani malebnú dedinu Oia, ktorú tvoria typické príbytky vytesané do vulkanických skál. Práve tu môžete pozorovať dych berúce západy slnka (a napríklad romanticky pokľaknúť pred svojou milou). Zamierte dole uličkou až k zrúcanine hradu a pozorujte, ako sa posledné záblesky slnka odrážajú od bielych budov a veterných mlynov skôr, než sa ponorí do Egejského mora. Oia je skvelým miestom na nákupy a zábavu, sú tu umelecké galérie, zlatníctva, butiky či reštaurácie. Prenajmite si auto a vydajte sa z Oia do Imergovigli - je to zážitok sám o sebe. Úzka cesta zahryznutá do útesov, neobyčajné výhľady - neraz z oboch strán je slastný adrenalín. Za vašu pozornosť stoja aj zrúcaniny v Akrotiri a starobylé mesto Thira (Fira) či Panagia Episkopi, maličký no neobyčajný byzantský kostol v Exo Gonia, pol hodiny cesty južne od dediny Oia.

Najslávnejšou stavbou na celom ostrove je kláštor Profilis Ilias, ktorý rozhodne treba vidieť. A tiež zrúcaninu hradu Kasteli, ktorá sa nachádza v dedine s magickou atmosférou menom Pygros. Kedysi bola dokonca hlavným mestom.

Súčasné hlavné mesto ostrova Thira (Fira) sa týči priamo nad kalderou. Je to živé, pulzujúce mestečko plné kaviarničiek, barov a reštaurácií s terasami či balkónmi s úchvatným výhľadom. Na vrchol ostrova sa dostanete lanovkou alebo na oslom chrbte!

Vychýrená grécka gastronómia

Mimochodom, Santorin je ostrovom oslov, tieto zvieratká tu slúžia ako dopravný prostriedok a turistická atrakcia. Atrakciou je aj tunajšia gastronómia. Čaká vás priam antické hodovanie, za aké by sa nemusel hanbiť ani sám Dionýzos. Víno, syry, ouzo, olivový olej a mnohé ďalšie tradičné grécke špeciality.

Najrýchlejším spôsobom ako sa dopraviť na tento vytúžený ostrov, je priamy let z Viedne na letisko Thira-Thira Airport v hlavnom meste, ktorý zvládnete za 2 hodiny a 20 minút. Letisko vo Fira poskytuje 24 hodinovú službu prepravy osôb z letiska do miesta ich pobytu. Je možné využiť aj pravidelnú autobusovú linku.