ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Ostrov Krk - kolíska chorvátskej kultúry

Ostrov Krk - kolíska chorvátskej kultúry

Najväčší ostrov v Jadranskom mori

Antická minulosť, ľudové tradície, rušné promenády, tajné zálivy a vetrom ošľahané útesy. Aj to je ostrov Krk.

Najväčší z ostrovov v Jadranskom mori je zároveň jedným z mála chorvátskych ostrovov, na ktorý sa dá dostať mostom dlhým 1 430 metrov. A v čase, keď ho v roku 1980 stavali, vo svete takmer nemal konkurenciu. Na rozdiel od ostatných ostrovov má pomerne husté osídlenie a väčšina jeho miest leží na pobreží.

Mesto na vysokom brale Vrbnik

Medzi top letoviská na ostrove patrí Baška, ktorá sa rozkladá v zátoke na juhovýchodnom pobreží, 19 kilometrov od mesta Krk a je druhým najväčším mestom na Krku. Dovolenkárov láka dlhou plážou a štvorkilometrovou promenádou, ktorú lemujú reštaurácie a bary. Nielenže je ako stvorená na romantické prechádzky, ale aj na ranný (alebo večerný?) džoging, kolieskové korčuľovanie či bicyklovanie. Baška je pre aktívnych, môžete tu hrať tenis, minigolf, futbal, potápať sa či plachtiť, ba dokonca turistikovať. Takmer stále sa tu niečo deje, rôzne slávnosti, kultúrne akcie a podobne. Nuda teda rozhodne nehrozí. V Punate sa zasa nachádza najväčší športový prístav na chorvátskom pobreží Jadranského mora. A mestečko Vrbnik na severovýchode je vybudované na 50 metrov vysokom brale. Takže ak sa rozhodnete odlepiť od pláže a preskúmať ostrov, natrafíte na množstvo zaujímavých miest.

Staré mesto na ostrove Krk

Obľúbenými letoviskami sú aj Malinska, Omišalj, Njivice či hlavné mesto Krk. V okolí Krku sú ďalšie ostrovy a ostrovčeky, ako stvorené pre potápanie a objavovanie. Na ostrovčeku Košljun neďaleko mesta Krk nájdete františkánsky kláštor, stáročné gymnázium, múzeum so vzácnymi zbierkami a knižnicu.

Možno vás prekvapí, že z hľadiska histórie je ostrov Krk,veruže, už „poriadna vykopávka”. Údajne bol osídlený už v 10. storočí pred našim letopočtom a dodnes tu nájdete zvyšky rímskeho osídlenia a rôzne artefakty či ruiny prvej ranokresťanskej katedrály z 5. storočia n. l. a starorímske nápisy.

Ostrov Krk je pre Chorvátov veľmi významný, pretože je kolískou chorvátskeho jazyka a strediskom hlaholiky. Ak chcete spoznať chorvátsku kultúru, Krk je to správne miesto. Zachovali sa tu pôvodné ľudové zvyky a kroje, piesne, archaický dialekt aj hra na lokálne hudobné nástroje.

Kamienková pláž na ostrove Krk

Na ostrove nájdete široké a rôznorodné možnosti ubytovania, od kempov až po hotely a apartmány vyššej kategórie. Je na vás, či dáte prednosť súkromným domom, jednoduchším penziónom alebo apartmánom v hoteloch.

Slováci milujú chorvátske dovolenkové destinácie, a preto sa chcú k nim čo najrýchlejšie dostať. Na ostrov Krk sa dostanete autom bez problémov, keď sa vydáte po dialnici na Viedeň či Budapešť (E6A5) a naberiete smer Zagreb. Odtiaľ je to približne 200 kilometrov do mesta Baška cez most.