Omán - sultanát z knihy rozprávok

Omán - sultanát z knihy rozprávok

V tieni Spojených arabských emirátov

Kto už niekedy počul o Ománe viac, než len z hodín zemepisu, patrí medzi šťastlivcov. A ten, kto ešte nevie, že Omán je Karibikom orientu, môže banovať. Poďte zistiť prečo.

Omán je bohatá a moderná krajina, neuveriteľne krásna exotická dovolenková destinácia, jednoducho, orientálna perla. Dlho je však po všetkých stránkach v tieni jeho severného suseda — Spojených arabských emirátov. A to je škoda. Omán totiž dokáže v mnohých ohľadoch ponúknuť viac, než krajina šejkov.

Mnohých možno od dovolenky v Ománe odrádza fakt, že ide o moslimskú krajinu. Tou sú však aj Spojené arabské emiráty, a sem sa s určitosťou odváži každý, keďže kultúra je našincom otvorená. Ale to aj v Ománe. Vedeli ste, že Omán má absolútne unikátnu vetvu islamského náboženstva, ktorú nájdete len tu?

Hlavné mesto Muscat

Ale pekne po poriadku. Odnož, ktorá je uznávaná v Ománskom sultanáte sa nazýva ibádíjakonzervatívny islam. Vládne tu tolerancia k iným náboženstvám, a tak nie je tajomstvom, že v hlavnom meste nájdete aj hinduistické a budhistické chrámy, ba dokonca aj kresťanský kostol. Nuž, čo vravíte teraz?

Ešte presvedčivejšie znie fakt, že okrem tolerancie k iným náboženstvám tu vo veľkej miere prevláda aj tolerancia k ženám — v oveľa väčšej, než v iných arabských krajinách. Je pravdou, že i tu chodia ženy zahalené, no hlavným dôvodom sú najmä zvedavé pohľady mužov, nie však náboženstvo ako také.

Scenéria mesta Muscat

Omán sa môže pochváliť aj tým, že patrí medzi najbezpečnejšie krajiny sveta. V rebríčku OSN mu patrí 21. miesto, takže je to oficiálne. Vďaka kultúre sa Omán stáva lákavou dovolenkovo destináciou. Nehovoriac o krásnych scenériách, ktoré akoby prešli do reality z ilustrácií rozprávkových kníh.

Najznámejším letoviskom Ománu je Salalah a práve ten je dôvodom, vďaka ktorému sa Omán nazýva Karibik orientu. Nájdete tu rozsiahle pláže s dovolenkovými rezortmi. Avšak Omán je krajinou tradícií, a tak sa aj tie najluxusnejšie hotely držia pri zemi, bez okázalosti severnejšieho suseda.

Letovisko Salalah

Bola by však obrovská škoda nevyužiť dovolenku v Ománe aj inak, než len na vylihovanie na karibských plážach. Vybrať sa môžete do mesta Nakhal, známe ako mesto oáz. Bude stačiť pohľad, aby ste pochopili. Neuveriteľné scenérie palmového sadu uprostred púšte dotvára opevnenie mesta. Nádhera.

A čo tak navštíviť hlavné mesto, Muscat? Okázalé presklené mrakodrapy by ste tu hľadali márne, rovnako, ako aj obrovské nákupné centrá. Ak sme vraveli, že Omán je krajinou tradícií, stelesnením tohto tvrdenia je práve hlavné mesto. Nejde však o peniaze, práve naopak — tie tu predsa rastú na stromoch.

Palmová oáza Nakhal

Ománsky sultán to však poňal z iného uhla pohľadu, než šejkovia v Spojených arabských emirátoch, a tak sa tu dbá na luxus a honosnosť v merítku tradičnej architektúry, a to je na Ománe tak jedinečné. Omán sa nemusí ukazovať pred celým svetom, sila peňazí tu nikomu nestúpla do hlavy.

Nuž, lepšie je raz vidieť a zažiť, ako stokrát čítať. V tomto prípade aj kvôli tomu, ako ťažko sa hľadajú slová, ktoré by dokázali Omán opísať. Nakoniec možno dodať len jedno, ak hľadáte opak okázalého Dubaja, ale s rovnakým, ba dokonca väčším luxusom, navštívte Omán. Budete prekvapení.