Nebezpečne očarujúce útesy Møns Klint

Nebezpečne očarujúce útesy Møns Klint

Najväčšia prírodná atrakcia v Dánsku

Objavte miesto, ktoré inšpirovalo slávneho rozprávkara H.Ch. Andersena a patrí medzi top víkendové ciele Dánov.

Malebný ostrov Møn, ležiaci na juhovýchode, patrí medzi najkrajšie miesta v Dánsku. Získa si vás pokojnou vidieckou atmosférou, zabudnutými dedinkami s hrazdenými domami, krásne vyzdobenými dedinskými kostolíkmi, množstvom megalitických pamiatok a pekných pieskových pláží ako stvorených na windsurfing. Najväčším highlightom ostrova sú však 80 metrov vysoké kriedové útesy Møns Klint, ktoré sa týčia z mora na východnom pobreží ostrova. Celá oblasť bola v roku 1984 vyhlásená za národný park, nachádza sa tu totiž mnoho geologických zaujímavostí a jedinečná fauna a flóra.

Hlavným východiskovým bodom na ostrove je pokojné malé mestečko Stege, ktoré má jednu z najzachovalejších mestských rán v celom Dánsku a krásny kostol, ktorý vyzerá akoby ho namaľovali detské rúčky. Tieto naivné maľby, ktoré vznikli už v 14. storočí vraj mali negramotným dedinčanom priblížiť biblické príbehy. Do dnešných dní sa tieto maľby zachovali iba vďaka tomu, že počas reformácie sa miestny farár rozhodol, že sú nekresťanské a nechal ich zabueliť. Prach, ktorý sa na nich predtým usadil, však zabránil tomu, aby vápno vsiaklo do malieb, ale naopak vďaka tomu sa zakonzervovali a ostali chránené pred vyblednutím, až dokým ich v polovici 20. storočia neobjavili a nezreštaurovali.

Cestou zo Stege k útesom naďabíte aj na neoklasicistický zámok Liselund. Nachádza sa tesne na okraji útesov, v polovici 19. storočia ho postavil pre svoju ženu Lisu miestny správca ostrova a šľachtic. Určitý čas tu pobýval dokonca slávny dánsky spisovateľ Hans Christian Andersen a miestny malebný kraj ho inšpiroval k napísaniu niekoľkých rozprávok a poviedok.

Rozprestierajúce sa útesy Mons Klint

V tomto bode sa začína z mora dvíhať najkrajšia časť útesov Møns Klint. Rastie tu pôvodný bukovo-javorový les, v ktorom žije množstvo vzácnych živočíchov. Útesy sú vytvorené z kriedy, ktorá sa tu usadzovala počas druhohôr a v poslednej dobe ľadovej sa zodvihla nad morskú hladinu. Mäkká krieda však nedokáže dlho odolávať drsnému spojeniu síl vetra, mora a dažďa, takže z času na čas sa časť útesov zrúti do mora. Tam vytvorí menší polostrov, ktorý vlny postupne odmývajú. Útesy sa drobia a ustupujú rýchlosťou asi 40 centimetrov ročne. Hrozí tu teda riziko zosuvov. Najväčší zosuv bol zaznamenaný v januári 2007, keď sa zrútila časť útesu a vytvorila v mori polostrov dlhý až 300 metrov. K väčším zosuvom dochádza v zime alebo na jar, menšie zosuvy však môžu prebiehať celoročne, preto si treba dávať pozor. O život tu už prišlo množstvo neopatrných turistov.

Na druhej strane, táto aktívna erózia vytvára neuveriteľné scenérie. Tesne po okraji útesov sa vinie úzka, dobre udržiavaná cestička, z času na čas z nej odbočujú schodíky vedúce k moru. Ústredná časť útesov je dlhá do 7 kilometrov a dá sa k nej dobre dostať z mnohých ciest a parkovísk. Je obľúbeným výletným miestom najmä cez víkendy.

Neoklasický zámok Liselund na ostrove Mon

Z chodníčka aj z morského pobrežia budete mať úžasné výhľady na more, útesy, krúžiace vzácne vtáky a pri troche šťastia zbadáte aj delfíny, ktoré sem niekedy priplávajú. V polovici cesty popri útesoch stojí Geocentrum Møns Klint, kde sa zabavia deti aj dospelí. Ľudia sa počas prechádzky po útesoch zabávajú hľadaním fosílií živočíchov, ktorí tu žili počas druhohôr, a ak ste nejaké našli, v Geocentre vám ich pomôžu identifikovať.

Ak sa chcete pokochať útesmi aj z inej perspektívy, môžete sa vydať na plavbu vyhliadkovou loďou. Okrem turistiky sa môžete v okolí venovať aj kayakingu, paraglidingu alebo si zarybárčiť. Pod útesmi Møns Klint sa nachádza najlepšia lokalita pre rybolov v celom Dánsku. Obľúbené je aj jazdenie na koni po okolitých plážach pri útesoch a po okolí a vychutnávať si krásnú prírodu zo sedla.

Ubytovanie nájdete v niekoľkých miestnych domoch, ktoré ponúkajú apartmány v tradičnom dánskom štýle alebo v kempe neďaleko útesov.