Národný park Gros Morne v Newfoundlande je ihriskom prírody

Národný park Gros Morne v Newfoundlande je ihriskom prírody

Svetové prírodné dedičstvo

Pre našinca bohom zabudnutý kút sveta neďaleko Kanady, pre geológov najväčší skvost na našej planéte. A pre vás miesto zážitkov.

Vitajte na západnom pobreží Newfoundlandu, patriaceho ku Kanade. Prečo vás posielame na miesto, o ktorom zrejme nikto z našincov nič netuší? Práve tu sa totiž nachádza nevšedný národný park - Gros Morne National Park a v jeho srdci mestečko Rocky Harbour.

Pohľad na náhornú plošinu Gros Morne

Tento národný park sa stal známym po celom svete v roku 1987, keď ho UNESCO zaradilo medzi svetové prírodné dedičstvo. Park svojimi úchvatnými horami s náhornými plošinami návštevníkom pripomína ihrisko nadprirodzených síl. A pre geológov je ako nákres planéty zeme a podporuje dôkazmi rôzne teórie, ako tú o existencii tektonických dosiek. Náhorné plošiny bronzovej farby sú vytvorené zo skaly, ktorá pochádza z hlbín zeme, konkrétne zo zemskej kôry. Nikde inde na Zemi k nej nie je taký jednoduchý prístup, zvyčajne sa nachádza v nedoziernych hlbinách oceánu. Vďaka tomuto prírodnému úkazu si park vyslúžil prezývku „Galapágy geológie”. Okrem neho môžete v parku uzrieť 239 druhov vtákov. Žijú tu napríklad aj čierne medvede, líšky, arktické zajace či tulene obyčajné. A losy. Veľa losov.

Los v národnom parku Gros Morne

V parku máte toho čo robiť na niekoľko dní - môžete sa vydať na turistiku, kempovať, sledovať divú zver, ísť na okruh loďou alebo osedlať kajak. Po pobreží sú roztrúsené viaceré dedinky, územie rozdeľuje zátoka Bonne Bay. V srdci parku sa nachádza mestečko Rocky Harbour, najväčšie a najpopulárnejšie miesto pre návštevníkov, ktoré je východiskovým bodom na výlety. Kedysi to bola najmä rybárska osada, ktorá sa venovala aj drevárskemu priemyslu, jej obyvatelia dnes žijú najmä z turizmu.  V Rocky Harbour nájdete rôzne možnosti, kde sa ubytovať - hotely aj motely, penzióny, chatky aj táboriská. Je na vás, čomu dáte prednosť.

Kaňon v národnom parku Gros Morne

Dopraviť sa na toto úžasne krásne, ale „bohom zabudnuté” miesto nie je až také ťažké, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Letecky z Viedne alebo Budapešti s jedným či dvoma medzipristátiami v Toronte, Quebecu či Montreale sa možete dopraviť na ostrov do hlavného mesta St. John's. Možnosť prepravy poskytujú aj dopravcovia trajektov z provicie Nové Škótsko (New Scotland) z prístavu North Sydney do prístavov Argentia a Port aux Basques.