Na Baleároch sa určite nudiť nebudete!

Na Baleároch sa určite nudiť nebudete!

Milujú ich všetci

Energická Ibiza, zelená Malorka, pokojná Formentera či romantická Menorca. Viete, ktorý z nich vám najviac ulahodí? Poradíme vám.

Baleárske ostrovy neďaleko španielskeho pobrežia, asi 150 kilometrov južne od Barcelony, patria k najvychytenejším prázdninovým destináciám v celej Európe a v turisticky priaznivých rokoch ich neraz navštívi až 12 miliónov turistov ročne. Paparazzovia tu pristihli dovolenkovať mnohé svetové celebrity — svoje letné vilky tu majú (alebo mali) napríklad Michael Douglas, Claudia Schifferová či Boris Becker.

A vlastne sa ani nečudujeme. Na každom z nich vás čakajú vyhriate piesočnaté pláže, krištáľovo čisté more, neopakovateľná atmosféra a krásna príroda. Okrem plážového leňošenia, plávania a potápania sa môžete pustiť do windsurfingu, zahrať si golf (nájdete tu množstvo kvalitných ihrísk) či sa vydať na turistiku po horských trasách alebo si požičať bicykle.

Na všetkých Baleárskych ostrovoch sa nachádza veľké množstvo jaskyní, príroda a čas ich vytvorili asi 4 000. Patrí medzi nich najväčšia podmorská jaskyňa v Európe Sa Gleda či Dračia jaskyňa s najväčším podzemným jazerom. Mali odjakživa dôležitú úlohu — sprvu slúžili ako príbytky pre prvých ostrovanov, neskôr ich využívali piráti a pašeráci. Dnes si ich môžete prezrieť a sú lákavým cieľom speleológov.

Každý z Baleárskych ostrovovMalorka, Menorca, Ibiza či Formentera — je iný a jedinečný. Ktorý z nich si vybrať za svoj dovolenkový cieľ?

Slnečná katedrála - Le Seu pri pobreží na španielskej Mallorke.

Malorka - ostrov UNESCO

Najväčšiemu z Baleárov sa hovorí aj „Zelená perla Stredomoria” kvôli rozmanitej a úchvatnej prírode. Po ostrove sa tiahne vyše sto kilometrov dlhé pohorie Serra de Tramuntana s najvyšším vrcholom Puig Major s nadmorskou výškou 1 445 metrov nad morom. Pre svoju krásu je zaradené do svetového zoznamu UNESCO a je ideálnou voľbou pre milovníkov turistiky. Malorka je rušná, veľká a „nabitá” pamiatkami a atrakciami, takže sa tu rozhodne nebudete nudiť. Milovníci histórie a architektúry ostanú v úžase z katedrály La Seu, „katedrály svetla”. Úctyhodná stavba vysoká 44 metrov a 161 metrov dlhá dostala svoje pomenovanie podľa svetelných efektov, ktoré vznikajú v jej útrobách a zmestí sa do nej až 18-tisíc veriacich! Začal ju stavať kráľ Jakub I. po kapitulácii arabských vojsk v roku 1230 z pôvodnej maurskej mešity. Prisľúbil, že katedrálu postaví po tom, čo pri Malorke počas búrky takmer stroskotal a jeho modlitby o záchranu vypočula Panna Mária. Z dovolenky na Malorke si rozhodne musíte odniesť unikátne šperky s umelými perlami. Na ostrove sa nachádza sedem továrničiek na výrobu týchto klenotov a sú takmer na nerozoznanie od pravých perál, ročne sa ich tu údajne vyrobí až 50 miliónov. Malorka má ešte mnoho iných zaujímavostí, napríklad sa tu každý rok na Vianoce nepretržite už päťsto rokov spieva stredoveká pieseň tzv. Spev Sibyly, ktorá zaradila Malorku aj na zoznam nehmotných pamiatok UNESCO.

Panenská príroda v objatí tyrkysového mora.

Menorca - romantický sused Malorky

Ostrov Menorca, druhý najväčší baleársky ostrov, je menej známy a vychytený ako Malorka, no o to romantickejší a pokojnejší. Takmer 50 % z neho tvorí panenská príroda. Privíta vás kombináciou piesočnatých pláží a skalnatých zátok, tyrkysového mora a bielych kamenných domčekov a bujnou vegetáciou. Na Menorce je pomerne vlhko, preto nečakajte vyprahnutú krajinu, ale všadeprítomnú zeleň. Rastú tu borovice, olivovníky, ba dokonca aj liečivé rastliny a vďaka svojej vegetácii je domovom mnohých druhov vtákov. Dovolenkový relax na tomto ostrove vám tak osladí pôvabný vtáčí spev. Ak zatúžite po troche pohybu, vydajte sa na výlet na najvyššiu horu, Monte Toro. Príliš sa však nezapotíte, je vysoká iba 357 metrov.

Plážové lehátka na slnečnej Ibizi.

Ibiza - ostrov, ktorý nikdy nespí

Tie najzvučnejšie dídžejské mená, najdivokejšie párty a nekonečné diskotéky - práve to preslávilo tretí najväčší ostrov Baleárskeho sústrovia po celom svete. Ibiza však ponúka viac než len to. Ukrýva aj rozprávkové zátoky, odľahlé romantické pláže s čistou vodou a miesta, ktoré prýštia nesmiernou energiou. Na tomto ostrove skrátka niečo „visí vo vzduchu”. A nočný život — ten je naozaj bohatý. Na ostrov chodia hrať tí najlepší dídžeji a prehýriť na Ibize aspoň jednu noc — to je zážitok na celý život.

Stratený tropický raj.

Formentera - ostrov rozjímania a pokoja

Najmenší z ostrovov sa považuje zároveň za ten najkrajší a hovorí sa, že tu nájdete doslova kúsok tropického raja. More je tu také priezračné, že tunajšie pláže sa radia medzi najkrajšie v celej Európe a sú porovnateľné s karibskými. Je to ostrov ticha a samoty, kde dokonalo zresetujete telo i myseľ. Dostanete sa sem iba loďou zo susednej, väčšej Ibizy. Práve preto sem neprúdia hordy turistov. Formentera si zachováva svoj osobitý ráz a nedotknutú prírodu, domáci sú veľmi pohostinní a milí. Hoci tento ostrov je najpokojnejší, aj tu nájdete množstvo barov, kaviarničiek či obchodíkov.