Machu Picchu - Stratené mesto Inkov

Machu Picchu - Stratené mesto Inkov

Patrí medzi sedem nových divov sveta

Na svete neexistuje človek, ktorý by nepočul o jednom z nových siedmych divov, Machu Picchu. Pri pohľade na Stratené mesto Inkov zatajíte dych a uvedomíte si veľkosť tohto indiánskeho kmeňa.

Machu Picchu (výsl. Maču Pikču, po kečuánsky Starý vrch) je staroveké mesto Inkov vysoko v peruánskych Andách. Leží na horskom hrebeni nad údolím rieky Urubamba vo výške 2 430 m nad morom, vo vzdialenosti 112 km severozápadne od vtedajšieho hlavného mesta „ríše Slnka“ - Cuzca. Machu Picchu bolo vyhlásené za peruánske historické útočište v roku 1981 a do zoznamu svetového dedičstva UNESCO bolo zapísané v roku 1983. Dňa 7. júla 2007 bolo Machu Picchu zaradené medzi sedem nových divov sveta. Často sa mu hovorí „Stratené mesto Inkov“. Je jedným z najznámejších symbolov ríše Inkov. Ročne Machu Picchu navštívi vyše 5 miliónov ľudí.

Objavenie Machu Picchu

Mesto objavil 24.júla 1911 havajský rodák Hiram Bingham spolu so svojím sprievodcom Melchorom Arteagaom za pomoci miestnych obyvateľov. Bingham dal tomuto mestu názov Machu Picchu.

Dejiny

Príbeh Machu Picchu je celkom pozoruhodný; stále nevieme presne čo toto miesto znamenalo v živote Inkov. Aktuálne sa vedci prikláňajú k názoru, že Machu Picchu bolo krajinské stredisko pre elitu Inkov. V danom čase v Machu Picchu nežilo viac ako 750 ľudí a oveľa menej ich tu bolo v období dažďov. Inkovia ho začali budovať okolo roku 1430 a bolo opustené ako oficiálne miesto vládcov Inkov 100 rokov neskôr v čase španielskeho dobytia ríše Inkov. Španielmi nebolo vyplienené.

Machu Picchu bolo postavené v klasickom štýle Inkov, s leštenými suchými kamennými múrmi. Jeho primárnymi stavbami sú kameň Intihuatana, Chrám slnka, a Miestnosť troch okien. K týmto stavbám sa dostanete cez Slnečnú bránu.

Film o Machu Picchu

National Geographic si detailne poobzeralo túto pamätihodnosť a v roku 2009 nakrútilo nádherný dokumentárny film „Machu Picchu decoded“ (Dešifrovanie Machu Picchu).

Doprava

Pár kilometrov od mesta Cuzco sa nachádza medzinárodné letisko Alejandro Velasco Astete International Airport (CUZ). Z Cuzca sa dostanete iba vlakom do Aguas Calientes. Toto mestečko, ktoré sa tiež volá Dedina Machu Picchu, leží v hlbokej rokline pod zrúcaninami a je východiskom pre výstup k pamiatkam.

Z Aguas Calientes sa k zrúcaninám môžete dostať autobusom (kyvadlová doprava). Cesta trvá asi 30 minút. Alebo to môžete skúsiť pešo. Je to 8 km dlhá trasa podobná autobusovej, s veľa schodmi. Asi o 2 hodiny ste hore, cesta nadol trvá kratšie.

Chodník Inkov

Pre zdatných turistov je krásny zážitok dostať sa k pamiatkam po pôvodnom starom kamennom chodníku Inkov. Cesta začína neďaleko Cuzca, trať je dlhá 42 km a putuje sa 4 dni. Kto nemá hlboko do vrecka, môže cestu absolvovať s nosičmi.

Kedy cestovať k týmto divom? Uprednostňuje sa obdobie sucha, tzn. medzi májom a septembrom. Vtedy je krásne slnečné počasie s jasnou oblohou a príjemným, miernym podnebím. Avšak, vzhľadom k relatívne vysokej nadmorskej výške, noci môžu byť rozhodne chladnejšie a občas skôr chladné, s príležitostnými teplotami blížiacimi sa k bodu mrazu.