ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Legendami opradená Malta je sladká ako med

Legendami opradená Malta je sladká ako med

Dejisko filmových trhákov

V krajine medu Homér napísal Odyseu, filmári nakrúcali scény známych hollywoodskych filmov a ukrývali sa tu i Maltézski rytieri. Nájdete tu aj prastaré megalitické chrámy a pohodové miesto na dovolenku.

Najmenší stredomorský štát a najmenší člen Európskej únie je čoraz obľúbenejšou dovolenkovou destináciou, predovšetkým pre rodiny s deťmi. Nečudo, tento symbol pohodovej a bezpečnej dovolenky je okrem tyrkysového mora a pláží so zlatistým pieskom hotovou studnicou historických pokladov a zaujímavostí.

Pláž s výhľadom na more

Malte sa hovorí aj Krajina medu, pretože tu žije endemický druh včiel a včelárstvo tu má dlhú tradíciu. V gréčtine znamená medovo sladký. No názov Malta môže pochádzať aj z faktu, že nádherné pláže starovekým Feničanom pripomínali nebo, teda maleth. Pod názvom „Malta” sa v skutočnosti ukrýva súostrovie siedmich ostrovov, osídlené z nich sú Camino, Gozo a najväčšia - Malta. Sú opradené starodávnymi legendami o Maltézskych rytieroch a templároch a ostrovná atmosféra od nepamäti podnecuje predstavivosť filmových režisérov. Natáčali sa tu filmy ako oscarový Gladiátor, Trója, Súboj titanov, Gróf Monte Christo či Šifra Majstra Leonarda alebo Hry o tróny. Po Disneyho filme Pepek námorník dodnes ostala dedinka Sweethaven ako turistická atrakcia.

K popularite Malty prispieva dozaista aj skutočnosť, že ostrov je nesmierne slnečný, ročne je tu vyše 3 000 slnečných hodín.

Výhľad na historickú Valletu

So založením hlavného mesta Malty sa rovnako ako s celým ostrovom, spájajú rôzne legendy. Valletta má asi sedemtisíc obyvateľov, je najmenším hlavným mestom v EÚ. Je skutočne miniatúrna - rozkladá sa na kedysi nehostinnom, pustom maličkom výbežku širokom kilometer a dlhom 600 metrov. Založili ju v 16. storočí Rytiersky rád svätého Jána Jeruzalemského (alebo Maltézsky rád, či Johaniti) a vyhlásili, že je to mesto „postavené džentlmenmi pre džentlmenov”. Jeho uličky posiate ukážkami barokovej architektúry si stále zachovávajú energiu a elegantného ducha 16. storočia a mestu právom patrí miesto na zozname svetového dedičstva UNESCO ako jednému z najkoncentrovanejších historických oblastí na svete. Nečakajte však pekný skanzen bez života, ale pulzujúce mestečko, ktoré vám rozpovie množstvo príbehov, domov fantastickej kuchyne, modernej architektúry a prekvitajúceho nočného života. Mestečko oživila budova parlamentu či opery, nové múzeá, obnovené pevnosti a hotely či reštaurácie, ktoré sídlia v zrekonštruovaných usadlostiach zo 16. storočia. A aj status európskeho hlavného mesta kultúry, ktorý bude Valleta niesť v roku 2018.

Chrámový komplex Hagar Qim

Ak máte radi históriu, nech sa cieľom vašich výletov na Malte stanú miesta ako Hagar Qim, Mnajdra, Tarxien, Skorba. Už tisícročia tu stoja úchvatné megalitické chrámy, ktoré patria medzi najstaršie ľudské stavby na svete. Najznámejší z nich, chrámový komplex Hagar Qim, nájdete v menej obývanej a kľudnejšej časti ostrova pri južnom pobreží neďaleko dedinky Qrendi. Bol postavený približne v 4. a 3. storočí pred našim letopočtom. Meno Hagar Qim znamená Kamene modlitieb a celková váha dvoch monumentálnych megalitov, ktoré sú súčasťou komplexu, je neuveriteľných 50 ton.

Neobývaný ostrovček Fungus rock

Na menšom ostrove Gozo sa zasa nachádza jaskyňa Calypso, v ktorej Homér údajne napísal Odyseu - jedno z najväčších diel všetkých čias. Mimochodom, na tomto ostrove žije iba 30 000 obyvateľov, z toho 7 000 v hlavnom meste Victoria. Okrem spomínanej Homérovej jaskyne stojí za návštevu jazero Dwejra, ktoré je od pobrežia oddelené pásom útesov. Tie slúžia ako prirodzený prieplav aj skokanský mostík. Uprostred jazera je neobývaný ostrovček, Fungus Rock, na ktorom rástla huba Cynomorium coccineum s údajne zázračnými liečivými účinkami. Vraj pôsobila aj ako afrodiziakum. Na ostrove Gozo, konkrétne na svahu pod dedinkou Xaghra, sa nachádza aj Chrám obryne - najväčší megalitický chrám na tomto ostrove, podľa odhadov starý 5 000 rokov. Je tunajšou najnavštevovanejšou atrakciou. Legenda hovorí, že obryňa ho postavila za jedinú noc a popritom kojila dieťa. Chrám je skutočne fascinujúcou ukážkou neuveriteľných zručností našich prapra...predkov, sotva si možno vysvetliť, ako bez znalostí kolesa či kladky dokázali na miesto stavby premiestniť obrovské kamene z 5 kilometrov vzdialeného kameňolomu a postaviť z nich múry chrámu.

Dovolenkári pozor! Od 1. júna 2016 sú všetci turisti, starší ako 18 rokov, počas návštevy Malty povinní platiť tzv. enviromentálnu daň v hodnote 50 centov na osobu na noc. Maximálna suma je 5 € za jeden pobyt. Táto daň sa platí v ubytovacích zariadeniach ako sú hotely, guest houses, hostely, rezorty a podobne. Príspevok nie je a nebude zahrnutý v cene izby, ale musí byť účtovaný oddelene, aby sa poistila prehľadnosť, vystopovateľosť a transparentnosť. Vyzbierané peniaze poputujú z rúk hoteliérov do štátnej pokladnice a sú určené na rozvoj turizmu a infraštruktúry.