ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Kostol z kostí - Kostol všetkých svätých

Kostol z kostí - Kostol všetkých svätých

Umenie mŕtvych

Pre niekoho skvostné umenie, pre iného absolútna bizarnosť. Nech už si o Kostnici v Kutnej Hore myslíte čokoľvek, faktom ostáva, že ide o jedno z najmysterióznejších miest sveta.

Keby ste mali vymenovať najlákavejšie historické pamiatky Českej republiky, iste by medzi nimi bolo kadečo, no Kostnica v Kutnej Hore by si zrejme medzi nimi miesto nenašla. Niežeby nebola zaujímavá, práve naopak, veď ide o jedno z najmysterióznejších miest sveta, no málokto ju pozná.

Legenda hovorí, že v stredoveku bol vyslaný jeden zo sedleckých opátov do Jeruzalema. Počas svojej cesty natrafil na podzemnú kaplnku, v ktorej pochovávali mŕtvych pútnikov. V posvätnej pôde sa ich telá vraj rozložili do 24 hodín. Opát priniesol za hrsť tejto zeme a rozprášil ju okolo kláštorného cintorína.

Kostnica Sedlec

Ľudia sa tu začali pochovávať už vtedy, no v roku 1318 po epidémií moru tu pochovali až vyše 30 000 mŕtvych. Neskôr sa tu pochovávalo aj počas husitských vojen, odhadom okolo 10 000 mŕtvych. V 15-tom storočí bol tento cintorín zrušený, kosti exhumované a uložené do podzemnej kaplnky.

Až v 18-tom storočí nadobudol kostol a kostnica novú podobu, ktorú vytvorili architekt Jan Blažej Santini — Aichel a opát Snopko. Kosti mŕtvych použil majster František Rint na výzdobu podzemia kostola. Niekomu sa táto výzdoba môže zdať bizarná, no svojim spôsobom je to svetový unikát.