Hora sv. Michala - po vlastných len za odlivu

Hora sv. Michala - po vlastných len za odlivu

Hora opradená legendami

Láka vás britská história, pamiatky a legendy, ktorými sú opradené? Tip na jesenný výlet je Hora sv. Michala v Cornwalle. Pozor však, aby vám pod nohami chodník nezmizol.

Veľká Británia je známa svojím počasím, históriou, legendami, ale najmä pamiatkami, ktoré majú špecifický nádych. Inak povedané, každý fajnšmeker si tu príde na svoje, či už hľadá prírodné pamiatky, alebo tie, ktoré vytvoril človek. Alebo oboje. Takých miest, ktoré by ste mohli navštíviť, je neúrekom a medzi nimi aj St. Miachaels´ Mount (Hora sv. Miachala) v grófstve Cornwall na juhu Anglicka.

Pláž v meste Marazion s výhľadom na Horu sv. Michala

Hora sa týči z mora a prístup k nej možno trocha obtiažnejší, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Je síce pravdou, že k nej z pevniny vedie granitový chodník, po ktorom sa sem pohodlne dostanete po vlastných, je v tom však háčik. Tento „spôsob dopravy“ môžete využiť iba za predpoklad, že je odliv. Inak je chodník pod hladinou a jedinou možnosťou, ako sa sem dostať je po mori.

Granitový chodník k Hore sv. Michala

Ako už možno tušíte, aj na Horu sv. Michala sa viaže viacero legiend. Horu vraj postavil obor Kormorán, ktorý chodil na breh kradnúť dobytok tamojším farmárom. Nebojácny mladý muž menom Jack sa ho rozhodol zabiť. V noci priplával člnom na ostrov, kde vykopal obrovskú jamu. Keď ráno vyšlo slnko, zatrúbil na roh a prebudil obra, ktorého oslepilo slnko. Ten padol do jamy a umrel.

Výhľad z hradu na Hore sv. Michala

Jedna legenda dokonca hovorí o chodníku, ceste k hore i hradu Hory sv. Michala - jedna z kamenných kociek má tvar srdca, ktoré vraj patrí obrovi Kormoránovi, ktorý tu žil, pokiaľ ho statočný mladík Jack nezabil, aby uchránil farmárov a ich zvieratá pred jeho vyčíňaním. Hovorí sa, že ak na tento kameň šliapnete, začujete búšenie jeho srdca. Zvyčajne to býva veľmi nepríjemný zvuk.