Havana - vášnivé mesto salsy a cigár

Havana - vášnivé mesto salsy a cigár

Pobaľte si kufre, tancovať sa naučíte na Kube!

Kto by už nepoznal notoricky známe hlavné mesto Kuby? Vášeň, tanec, cigary - to všetko ho preslávilo a nielen medzi turistami. Nájdete v ňom však oveľa viac, než by ste si mysleli.

Počas dovolenky na Kube by bolo hriechom nenavštíviť jej preslávené hlavné mesto — Havanu. Nech už človek trávi dovolenku v ktoromkoľvek kúte Kuby, do Havany sa oplatí merať cestu, nech to stojí, čo to stojí. Nie nadarmo sa vraví, že je to mesto vášne, tanca a cigár. Nakoniec, najlepšie bude, ak sa o tom sami presvedčíte.

V Havane sa oplatí prejsť každú jednu ulicu, každý jeden kútik, vidieť každú jednu pamiatku a navštíviť azda každý bar či reštauráciu. Vášňou nabitá atmosféra v celom meste je totiž unikátom, ktorý nezažijete nikde inde na svete. Okrem toho, báť sa tu nik nemusí, Havana predsa patrí medzi najbezpečnejšie mestá sveta. Keby by ste nevedeli.

Havana

Ale predsa, aby sme vás aspoň trocha nasmerovali, prezradíme vám zopár miest, ktoré rozhodne z vašej dovolenky nesmiete vynechať. Veď prečo si nespraviť „eurovíkend“ alebo tu rovno nestráviť celú dovolenku? Nuž, a ako prvé by ste mali zamieriť na ulicu El Malecon, aby ste si Havanu trocha ohmatali a zistili, čo od nej možno očakávať.

El Malecon má vyše 7 km, tiahne sa na pobreží Karibiku a odhalí vám takmer všetko, čo ešte budete musieť navštíviť. Prechádzka po tomto slávnom havanskom bulvári dokonale opisuje kontrasty hlavného mesto, mix architektúr, rôzne pamiatky, ale ukáže vám tiež jeden z najkrajších západov slnka, aké ste kedy videli. Tak si nezabudnite fotoaparát!

Po takejto prechádzke si budete chcieť zrejme trocha oddýchnuť, a to vám umožnia havanské bary a reštaurácie, v ktorých zotrvať čo i len moment je neopakovateľným zážitkom. No a páni, pokiaľ ste sa ešte nenaučili tancovať salsu s poriadnym miestnym nábojom, energické Kubánky vám to radi predvedú, ba čo viac, radi vás to aj naučia.

El Malecon

Nuž, dámy, dávajte si na svojich mužov pozor. Alebo schmatnite prvého Kubánca, ktorý vás naučí tradičnú salsu tancovať tak, ako keby ste sa narodili v Havane. Ale dosť už bolo vášne, energiu si treba nechať aj na ďalšie miesta, ktoré ešte budete musieť navštíviť. A medzi nimi nesmie chýbať El Capitolio — ikonická budova Havany.

Kto už niekedy navštívil Washington D. C. alebo obľubuje americké filmy, kde sa zobrazuje vládna budova USA, možno bude mať menšie Déjà vu. Niet sa však čo čudovať, budova El Capitolio vyzerá, ako by bola americkou dvojičkou. A že ju nenájdete, toho sa báť nemusíte. Jej kupolu je vidieť skutočne odvšadiaľ v celej Havane.

Čo ďalšie ešte treba v hlavnom meste Kuby navštíviť? Lepšie položená otázka by skôr znela, čo sa v Havane navštíviť neoplatí a bohvie, či by sme také miesto vôbec našli. Vyberte sa ale do starého mesta Havany. Práve to je totiž absolútne špecifickým obrazom architektúry, množstva pamiatok, úzkych uličiek a polstoročia starých áut.

El Capitolio

Na Kubu môžete vycestovať kedykoľvek, pretože celoročná dovolenková sezóna je tu samozrejmosťou. Vyberte sa sem ale radšej na jeseň, v zime či na jar. Obídete obdobie dažďov, na sto percent bude slnečno, a predovšetkým, užijete si kvalitnú exotickú dovolenku s heslom „zo zimy do tepla“! A čo si z Havany odniesť? No predsa cigary!