ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Grand Canyon - polovica histórie Zeme

Grand Canyon - polovica histórie Zeme

Návrat do veľmi dávnej minulosti

Matka príroda a zub času sú mocní mágovia. Uvedomíte si to vo chvíli, keď po prvý raz uvidíte Národný park Grand Canyon na vlastné oči. Tak na čo ešte čakať?

Grand Canyon (Veľký kaňon) je jednou z najúžasnejších svetových prírodných pamiatok; nachádza sa v juhozápadnej časti USA v štáte Arizona. Kaňon je 445 km dlhý; 1,6 km hlboký a široký je v priemere 16 km. Dno kaňonu je v nadmorskej výške asi 600 m, južná rímsa je v priemere vysoká 2 100 m a severná rímsa je o 300 m vyššia. V roku 1919 bol vyhlásený za národný park USA. Grand Canyon je  považovaný za jeden z prírodných divov sveta. Národný park Grand Canyon bol zapísaný do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO v roku 1979.

Roklina sa začala formovať pred 10 miliónmi rokov. Keď sa vztýčili Skalisté hory, rieka Colorado sa valila dolu svahom a čoskoro vyhĺbila žľab, ktorý prerástol do obrovského kaňonu. Súčasní návštevníci kaňonu môžu vidieť takmer polovicu geologickej histórie Zeme. Spodné vrstvy sú staré až 1,7 miliardy rokov a vrchné sú omnoho mladšie, ich vek sa odhaduje na 225 miliónov rokov (staré horniny sú na povrchu v dôsledku erózie). V niektorých horninových vrstvách sa nachádzajú skameneliny - zachované pozostatky rastlín a živočíchov z doby, keď sa začal ukladať sediment - rozprávajú tak legendu o území, ktoré sa zmenilo z horúceho a plytkého oceánu na pustú, vyprahnutú púšť.

Obyvatelia

Juhozápadný koniec kaňonu sa nachádza v hraniciach dvoch indiánskych rezervácií: Indiánska rezervácia Havasupai a Indiánska rezervácia Hualapai (tiež známa ako Grand Canyon West). Na území rezervácie Havasupai sa nachádza vodopád, o ktorom sa hovorí, že má liečivú silu.

Objav Grand Canyonu

Prvým Európanom, ktorý uvidel Grand Canyon bol Garcia Lopez de Cardenas ako príslušník španielskych conquistadorov v čase, keď Francisco Vásquez de Coronado y Luján bol guvernérom v provincii Nueva Galicia (Nová Galícia) čo bola severozápadná časť Mexika. Bolo to septembri 1540. Vody z rieky Colorado sa však nenapil,  lebo sa nemohol dostať k rieke.

Filmy

Za najlepší dokumentárny film sa považuje film, ktorý bol nakrútený televíziou National Geographic. Tvorcovia sa v roku 2008 pridávajú k vedeckej expedícií, ktorá chce  rozlúštiť tajomstvo Grand Canyonu. Vydajte sa na výpravu po celej dĺžke Grand Canyonu. Poznávajte dokonalú krásu prírodných úkazov, vrátane jednej z najzradnejších perejí na planéte. Vybraná skupina vedcov a expertov nám ukáže Grand Canyon tak, ako ho dosiaľ videlo len málo zasvätených.

Doprava

Najbližšie medzinárodné letiská sú McCarran, Las Vegas, vzdialené 443 km od Južnej rímsy a Sky Harbor, Phoenix, vzdialené 370 km od Južnej rímsy. Z letiska Phoenix možno absolvovať scénické lety k západnej rímse Grand Canyonu (75 min) spojené s vyhliadkovými letmi helikoptérou. Z letiska Las Vegas taktiež neexistujú pravidelné, iba charterové alebo súkromné lety. Komerčné autobusové linky zo žiadneho letiska nie sú k dispozícii.

Skúsení cestovatelia odporúčajú: najlepší spôsob dopravy je prenajať si na letisku v LasVegas auto a odviezť sa sem po vlastných kolesách. Je to vzrušujúca cesta - len  vy, auto, púšť a pálivé slnko po dobu 5 hodín.