Dovolenkujte ako hollywoodske celebrity!

Dovolenkujte ako hollywoodske celebrity!

Za facku v Karibiku Stredomoria

Sardínia je unikátnou kombináciou exotiky bielych pláží a tyrkysového mora s povestným talianskym šarmom a neprekonateľnou gastronómiou. Nedokážu jej odolať ani svetové hviezdy.

Sardínia patrí k najatraktívnejším dovolenkovým destináciám v Stredozemnom mori, ročne ju vraj navštívi až 10 miliónov turistov. Nie je to také prekvapujúce. Costa Smeralda (Smaragdové pobrežie) sa totiž radí k najkrajším plážam v celej Európe a pripomína — bez preháňania — scenériu z ďalekých Seychelov či z niektorého z karibských ostrovov. Takže prezývka Sardínie „Karibik Stredomoria” je, zdá sa, celkom oprávnená. Druhý najväčší ostrov v Stredozemnom mori sa nachádza bližšie k africkému kontinentu než k Taliansku a svojimi jedinečnými snehobielymi plážami a priezračnou, gýčovo modrou vodou pripomína destinácie s oveľa tropickejšou klímou. Na Sardínii je toľko zátok a zákutí s úžasnými plážami, že budete potrebovať minimálne týždeň, aby ste si zvolili svoju plážovú favoritku.

Od polovice 20. storočia patrí Sardínia medzi obľúbené dovolenkové destinácie svetovej smotánky a horných desaťtisíc. Ak by sme mali vymenovať všetky známe tváre, ktoré sem radi chodia za vytúženým relaxom, potrebovali by sme na to menší telefónny zoznam. Hádam postačí spomenúť hŕstku z nich, napríklad oscarového Lea Di Capria, modelky Heidi Klum či Naomi Campbell, rapera Jay-Z s Beyoncé, herečky Sharon Stone a Gwyneth Paltrov, členov dánskej kráľovskej rodiny alebo miláčika tínedžeriek Zaca Efrona.

Ukryté biele piesočnaté pláže na každom rohu.

Dovolenka na Sardínii však nie je len pre hŕstku vyvolených. Práve naopak, je cenovo dostupná aj pre „bežných smrteľníkov” a vďaka plytkému moru, jemnému piesku a „family friendly” rezortom ju obľubujú rodiny s deťmi. Na popularite rastie aj u našincov, pretože ostrov je dostupný vďaka pravidelnej leteckej doprave a množstvu charterových letov. Dá sa sem aj pricestovať autom.

Nemusíte nutne zakotviť na Smaragdovom pobreží na severe. Množstvo nádherných pláží sa nachádza aj na juhozápade ostrova v oblasti Costa Verde. A určite navštívte pláž Spiagga Li Cossi, ktorá v kocke ponúka všetko, čo je na Sardínii také magické - zátoku chránenú útesmi, s jemnučkým pieskom a panensky čistou vodou.

Sardínia má krásnu prírodu, okrem čistého mora a bielych pláží aj úžasné jaskyne a lesy či zvláštne skalnaté útvary. Je jediným talianskym regiónom, ktorý nemá diaľnicu a považuje sa za jeden z najstaršie osídlených v celej krajine. Na ostrove sa údajne nachádza vyše 7 000 archeologických nálezísk starších než rok 1 000 p.n.l. Niektorí vedci sa dokonca domnievajú, že práve Sardínia je miestom, kde sa kedysi dávno nachádzala mýtická Atlandíta. Každopádne, zrúcanina chrámu Monde d’Accoddi je údajne najstaršou stavbou v celom Taliansku a archeologické nálezistko Su Nuraxi di Barumini s megalitickou stavbou „nuraghe”, ktorými je ostrov posiaty, je súčasťou zoznamu UNESCO.

Oplatí sa prenajať si auto (alebo ísť vlastným) a preskúmať ostrov krížom-krážom. Santa Teresa Gallura s pastelovo sfarbenými domčekmi je ideálnou voľbou na tiché prechádzky. Veterné horské cesty do provincie Olbia -Tempio sú síce stŕme, trošku nebezpečné ale rozhodne dobrodružné. Prechádzajú cez skalnatú, vetrom ošľahanú krajinu a ukážu vám zasa trochu inú Sardíniu. Údolie mesiaca - Valle della Luna - nesie svoj názov podľa bielych žulových skál, roztrúsených po pahorkoch, ktoré sa za tisíce rokov sformovali do bizaných útvarov.

Rybárska zátoka v mestečku Bose.

Obľúbenými výletnými cieľmi dovolenkárov sú mestá Alghero na západnom pobreží, Olbia na východe a Cagliari. Historické centrum Olbie vás privíta mediteránskou atmosférou, širokými ulicami a námestíčkami lemovanými kaviarňami. Naproti tomu Alghero je pôvabné bludisko inšpirované španielskou gotickou architektúrou. Počas jeho návštevy sa určite vyberte do úžasnej jaskyne Grotto di Nettuno, meter pod hladinou mora, kde stalaktity a stalagnity vytvárajú úchvatné podzemné útvary.  Do jaskyne sa dostanete buď loďou z prístavu, alebo stŕmymi schodmi (je ich až 654). Nezabúdajte však na to, že potom ich budete musieť znovu vyšliapať! Nech vám je odmenou za túto športovú aktivitu fantastická pizza s oblohou z gorgonzoly a hrušky alebo carpaccio z údenej makrely v gastro nebi menom La Botteghina.

Mimochodom, keď sme pri tej gastronómii, Sardínia vás rozhodne nesklame. Tak ako všade inde v Taliansku, aj tu budú vaše chuťové poháriky prežívať gastroorgazmus. A nehovoríme o obligátnej „pizza a pasta”. V kulinárskych tradíciách Sardínie dominujú mäsové pokrmy, napríklad pečené prasa plnené myrtou, jahňa či králik. Neodmysliteľnou ingredienciou v sardínskej kuchyni je syr. Vedie silné, aromatické pecorino. Naservírujú vám ho spolu so šunkou ako antipasti alebo ním posypú cestoviny.

Určite vyskúšajte ravioli plnené syrom ricotta, citrónom a cukrom. Možno vám to na prvý pohľad nepripadá ako ideálna kombinácia, ale keď tento pokrm vyladíte olivovým olejom, soľou a troškou pecorina, nebudete sa ho vedieť dojesť. To vám garantujeme.

Sardínske špaciality v podobe syrov a lahodných vín.

Možno neviete, ale názov rýb sardinky pochádza práve zo Sardínie. A na tomto ostrove nájdete aj ďalší gastro unikát - zvláštny syr s názvom casu marzu (nazývaný taliansky formaggio marcio), ktorý sa vyrába tak, že je úmyselne infikovaný larvami sýrorodky drobnej. Konzumuje sa vo vysokom štádiu rozkladu, so živými larvami a považuje sa za afrodiziakum. Trúfnete si?

Čo by to bolo za dovolenku na Sardínii, ak by ste sa aspoň na chvíľu necítili ako pravá celebrita? Na nos si zaveste slnečné okuliare a zamierte na drink do Porto Cervo - najexkluzívnejšieho mesta na Smaragdovom pobreží. Porto Cervo, to znamená dokonalé ulice, jachty, drahé butiky, štýlové bary a všadeprítomný luxus. Na plážovej promenáde si dajte predražený koktail, tvárte sa dôležito a pozorujte ruch v prístave, kde kotvia vyblýskané lode. Ktovie, možno vás niekto pozve na súkromnú párty. A ak aj nie, aspoň máte malú ochutnávku toto, aké je to mať na Sardínii visačku VIP.