ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Cookove ostrovy sú čoraz populárnejším miestom na sobáš

Cookove ostrovy sú čoraz populárnejším miestom na sobáš

Malý kúsok raja

Tropické perly Pacifiku sú také očarujúce, že sa kvôli nim vzbúrila posádka legendárnej lode Bounty.

Súostrovie v južnej časti Tichého oceánu, pomenované podľa slávneho moreplavca Jamesa Cooka, doposiaľ stále leží v tieni neďalekého, známejšieho ostrova Bora Bora, Fidži či Tahiti. Ale práve to z nich robí o to atraktívnejší dovolenkový cieľ pre skutočných cestovateľských fajnšmekrov. Čakajú vás tu snehobiele pláže ako z pohľadnice, priezračné hladiny oceánu, hustý tropický prales, usmiati domorodí obyvatelia a predovšetkým božský pokoj ďaleko od vystresovanej modernej civilizácie a zhonu každodenného života.

Súostrovie pozostáva z pätnástich ostrovov sopečného a koralového pôvodu, ich spoločná rozloha je 240 kilometrov štvorcových. K tomuto na prvý pohľad neveľkému kúsku pevniny však v skutočnosti patrí aj takmer dva milióny kilometrov štvorcových mora.

Plavba na lodi po oceáne

Prvými obyvateľmi Cookových ostrovov boli od 6. storočia pôvodní obyvatelia neďalekého Tahiti. V roku 1606 prišli na ostrov Rakahanga Portugalci, keď moreplavec Pedro Fernandez de Quiros nazval ostrov Nádherní Ľudia (Gente Hermosa). Kapitán James Cook, ktorého meno nesú v názve dodnes, dorazil o 150 rokov neskôr. Svojho času očarili aj posádku slávnej lode Bounty do tej miery, že sa odmietla ďalej plaviť pod velením kapitána Bligha a vzbúrila sa. Potomkovia týchto námorníkov údajne dodnes žijú na polynézskych ostrovoch.

Cookove ostrovy dodnes priťahujú ľudí z celého sveta, ktorí nemajú príliš hlboko do vrecka. Čoraz častejšie sa sem chodia sobášiť, pretože tunajšie hotely vedia zorganizovať svadbu na kľúč a vybaviť všetky formality. Okrem toho, zosobášiť sa na pláži v takomto raji je naozaj zážitok.

Kulinárské špeciality

Pulzujúcim srdcom celého súostrovia je Rarotonga, na ktorej leží aj hlavné mesto Avarua a nachádza sa tu sídlo vlády. Voda z potoka je tu vraj taká čistá, že sa z neho bez problémov môžete napiť, aj si odrhnúť a zjesť ovocie zo stromu. Vnútrozemie je zarastené banánovníkmi a papájovníkmi, mestá sú bezpečné a čisté. Platí tu pravidlo, že budovy nesmú byť vyššie ako kokosová palma, preto tu nečakajte ozrutné hotelové rezorty.

Takmer celý ostrov obklopujú koralové útesy, vďaka čomu je ideálnym miestom na potápanie a šnorchlovanie. Organizujú sa tu aj plavby loďou s preskleným dnom, takže môžete obdivovať bohatý podmorský svet aj takýmto spôsobom. Po ostrove sa môžete pohybovať na skútroch, bicykloch, motorkách či na džípoch. Ak máte chuť, môžete absolvovať vyhliadkové lety, zajazdiť si na koňoch alebo len tak pozorovať západ slnka.

Vzácne ostrovné vtáctvo

Za plážou Jamesa Cooka sa však vydajte na iný ostrov. Moreplavec v roku 1771 pristál na pláži Orovaru na treťom najväčšom z ostrovov - Atiu obkolesenom koralovým útesom. Okrem tejto slávnej pláže, kvôli ktorej sem chodí väčšina turistov, je aj domovom vzácneho vtáka Kopeka, ktorý nežije nikde inde na svete, len na Cookových ostrovoch.

Ostrovný tanec

Keď sme ešte pri tom Cookovi, jeho priateľkú Ann Butchersová vraj na Rarotonge stretol nešťastný osud - ostrovania ju zabili a zjedli. Stala sa tak jedinou Európankou v dejinách, ktorú zjedli pôvodní obyvatelia Pacifiku. Dnes už takéto praktiky nehrozia a privítajú vás nesmierne vrúcni domorodí obyvatelia, ktorí sa budú snažiť splniť vám každé želanie.

Dostať sa na toto panenské miesto nie je ľahký oriešok, avšak nie nemožný...Môžete letieť napríklad z Viedne, Budapešti alebo Prahy s 2 medzipristátiami, napríklad si pozriete ešte predtým Londýn, Los Angeles, Tokio alebo Auckland. Pripravte si na cestu dávku trpezlivosti, ale určite to bude stáť za to.