ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Čierna Hora - Balkánsky skvost nepoznačený turizmom

Čierna Hora - Balkánsky skvost nepoznačený turizmom

Objavte ju skôr než ostatní!

Je lacnejšia než susedné Chorvátsko, dá sa v nej platiť eurom, jazyková bariéra je minimálna a ohúri vás svojou úžasnou, divokou prírodou či históriou.

Čierna Hora je tajným tipom pre všetkých, ktorí práve neholdujú „masovým” dovolenkovým destináciám, kde každý deň zvádzajú boj o ležadlo pri bazéne, no radi objavujú nové miesta. Neveľká krajina susedí so Srbskom aj s obľúbeným Chorvátskom, je lacnejšia, no tiež má toho veľa čo ponúknuť. Pre našinca je ideálna — minimálna jazyková bariéra, platidlo je euro, nižšie ceny, slnečné pláže s teplým morom a nádherná, panenská príroda.

Záliv Boka bokorska

Práve prírodné krásy, podmanivá atmosféra, starodávne mestečká v benátskom štýle a „neskazenosť” sú dôvodmi, pre ktorý do Čiernej Hory prichádzajú cestovatelia z celého sveta, dokonca aj známe osobnosti. Je to krajina s najdivokejšou prírodou v Európe, tvoria ju kaňony, stŕme a mohnutné kopce, stovky jaskýň, rozoklaných údoli či priepastí. Čierna Hora je dokonca jediná európska krajina okrem Nórska, ktorá má tiež fjord — záliv Boka Kotorská. Nevznikol však ľadovcovou činnosťou, ale zaplavením územia morom. Priamo od mora sa tak dvíhajú smerom k nebu 700-metrové kopce. Úchvatný pohľad!

Pohorie národneho parku Durmitor

Mimochodom, v Čiernej Hore nie je prakticky možné nájsť rovinu, až 70 % krajiny tvoria údolia a kaňony alebo pohoria. Veľká časť krajiny leží vo výške viac než 1 000 m n. m., množstvo vrchov presahuje výšku 2 000 m n. m., takže napriek polohe krajiny na juhu majú počas zimy hrubú snehovú pokrývku. Najkrajšie prírodné scenérie objavíte v pohorí Durmitor, kde sa nachádza aj najvyšší vrch v krajine Bobotov Kuk (2523 m n. m.), horské plesá, neuveriteľné výhľady a ďalšie dvojtisícovky.

Ani pobrežie Čiernej Hory nezaostáva svojim čarom. Plážami aj charakterom sa vo veľkej miere podobá na chorvátske pobrežia. Najkrajšia a najväčšia piesková pláž — čiernohorský Karibik — sa volá Ada Bojana, neďaleko najjužnejšieho letoviska Ulcinj. Tiahne sa na juhovýchod po rieku Bojana na albánskych hraniciach a je známa pre liečivý jód v piesku. Bývalé pirátske mestečko Ulcinj je posiate pamiatkami, obklopujú ho olivové háje a sady s granátovými jablkami. Milujú ho najmä športovci, pretože podmienky pre všetky vodné športy sú tu vynikajúce. Pri mestečku je okrem množstva pláží s farebným pieskom, promenádami a barmi aj tzv. Ženská pláž, ktorá svoje pomenovanie získala vďaka výskytu sírnatého liečivého prameňu na ženské ochorenia a neplodnosť a muži na ňu majú zakázaný prístup.

Historické kamenné mesto Kotor

Spomínaný záliv, Boka Kotorská, patrí medzi 20 najkrajších zátok sveta, má tiché a pokojné pobrežie s teplým morom a historický skvost - mesto Kotor. Hovorí sa mu aj Mesto mačiek, nájdete ich totiž všade, na lavičkách, v kríkoch, v odpadkových košoch… Prilepené na kolmú skalu, mestečko vás privíta nádherným historickým centrom, ktoré sa zachovalo napriek mnohopočetným zemetraseniam. Obkolesujú ho mohutné hradby, vďaka ktorým sa Kotor ocitol na zozname svetového dedičstva UNESCO. História Kotoru siaha ešte dávno pred starovekých Rimanov a Grékov, hoci práve počas ich éry (ale i neskôr) patril k dôležitým strategickým bodom na Jadrane. Za čias Rakúska-Uhorska fungoval ako druhá najdôležitejšia základňa vojenského námorníctva. Dlhú a bohatú námornú tradíciu si zachováva dodnes. Bohatú a pohnutú minulosť mesta tak budete cítiť z každej dlažobnej kocky.

Ostrov Sveti Stefan pri meste Budva

Najväčšie pobrežné mesto Budva v Budvianskom zálive má tiež krásne historické centrum, no mesto je trošku preplnenejšie turistami, predovšetkým ruskými. Neďaleko od Budvy sa nachádza jedinečné miesto Sveti Stefan. Bolo postavené na ostrove, aby sa vedelo brániť hordám nepriateľov. S pobrežím ho až neskôr spojili násypom. Dnes je z neho luxusný päťhviezdičkový rezort a za vstup doň sa platí, pričom počet návštevníkov je obmedzený a len v určité dni. Dovolenkovalo v ňom však vraj už množstvo slávnych, napríklad Liz Taylor, Claudia Schiffer, Silvester Stalone či Sophia Loren.

Za zastávku stojí aj mesto duchov, Stari Bar. Kedysi veľké a významné mesto s mohutnými hradbami ostalo po ničivom zemetrasení opustené. Budete si tu pripadať, akoby vás stroj času preniesol späť do stredoveku.

Čierna Hora má napriek hornatému reliéfu teplú stredomorskú klímu, bezoblačné leto tu zväčša trvá aj dva mesiace, nonstop. Slnko počas roka svieti 240 dní, z toho 180 je vhodných na kúpanie a plážové radovánky. V horách je daždivo a v priemere asi o 10 stupňov menej. Okrem plaviek si tak zabaľte do kufra aj vetrovku a oblečenie na turistiku. Zíde sa vám.