Capri je miestom, kde sa budete potkýňať o svetové celebrity

Capri je miestom, kde sa budete potkýňať o svetové celebrity

Najkrajší taliansky ostrov

Umelci, spisovatelia, aristokrati, celebrity. Rímski cisári. A (skoro aj) Homérov Odyseus. Všetci títo sa nechali očarovať jeho pôvabmi.

Talianskemu Capri sa hovorí aj Ostrov sirén, pretože mali z tohto ostrova svojim spevom vábiť moreplavcov k zradným útesom, o ktoré rozbili svoje lode. Sirény sa snažili zlákať aj homérovho Odyssea, toho však varovala čarodejnica Kirké a poradila mu, ako nebezpečenstvu unikne. Odysseus síce Capri nepodľahol, ale mnohí iní áno.

Taliansky ostrov v Tyrrhenskom mori neďaleko Neapolu a Pompejí patrí medzi najdrahšie a najexkluzívnejšie talianske dovolenkové destinácie a chodia sem oddychovať celebrity, boháči, ale aj umelci a bohémovia. Ako letovisko slúži od nepamäti - aby sme boli konkrétnejší, od čias rímskych cisárov, ktorí si tu stavali letné vily. Osídlený bol už v paleolite, vtedy bol spojený s pevninou. V 8. storočí pred našim letopočtom sem prišli Gréci a potom Rimania. Prvým bol cisár Augustus, ten tu postavil prvú vilu a po ňom cisár Tiberius. Ten tu nechal postaviť niekoľko víl, najznámejšia Villa Jovis stojí dodnes. Zachovali sa časti múrov a schodov.

Výhľad na magické útesy

Capri bolo odjakživa exkluzívnym miestom, takým ako je aj dnes. Do 7. storočia tu bývala šľachta a významní obyvatelia Rímskej ríše. Jeho čaru svojho času nevedela odolať napríklad švédska kráľovná Viktória, spisovateľ R. Maria Rilke, Pablo Neruda či slávny lekár a spisovateľ Axel Munthe. Ale aj speváčka Rihanna či Mariah Carrey, zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg a mnohí ďalší. Skôr sa treba opýtať, kto zo známych osobností ešte na Capri nedovolenkoval. Zdá sa, že je to priam ich povinnosťou. A mimochodom, aby sme nezabudli: vyššie spomínaný lekár a spisovateľ Axel Munthe Capri považoval za najkrajšie miesto na svete a prežil tu väčšinu svojho života. V jeho veľkolepej vile sa dnes konajú koncerty a iné akcie.

Capri si vás získa azúrovým morom, záplavou pestrofarebných kvetov ako vystrihnutých z olejomalieb slávnych maliarov, prekrásnymi tajnými zákutiami ako stvorenými na vyznanie lásky či romantickými chodníčkami popri plážach.

Úchvatné skalnaté útvary Faraglioni na Capri

Symbolom CapriFaraglioni, tri masívne skalnaté útvary vyformované vetrom a morom, ktoré sa vynárajú z mora neďaleko južného pobrežia ostrova. Pôsobia ako strážcovia skvostnej nádhery ostrova Capri. Každá skala nesie svoje meno. Prvá, stále spojená s pevninou sa volá Stella. Druhá, oddelená od prvého bloku pásom mora, Faraglione di Mezzo. A tretia Faraglione di Fuori alebo Scopolo znamená hlavu alebo mys vystupujúci do mora. Skalnatý útvar Scopolo je jedinečným domovom nádhernej jašterice Podarcis sicula coerulea. Skala je vlastne jediným miestom na svete, kde nájdete tohto úžasného modrého tvora, o ktorom sa hovorí, že je výsledkom blízkeho vzťahu obojživelníkov k moru a oblohe. Priemerná výška Faraglionov je 100 metrov. Faraglione di Mezzo má uprostred charakteristickú dutinu, dostatočne veľkú, aby ňou prešla malá loď.

Capri je ako stvorené na romantické prechádzky. A jednou z najkrajších prechádzok je Pizzolungo alebo Kozia cesta s krásnym výhľadom na južnú časť ostrova a najkrajšiu a najznámejšiu pláž Marina Piccola, obmývanú priezračne čistým morom. Nad touto plážou sa vypína najvyšší vrch na ostrove - Monte Solaro s nadmorskou výškou asi 590 metrov nad morom, dostanete sa naň sedačkovou lanovkou. Krásnu prírodu môžete obdivovať nielen pešo, ale aj na loďkách, ktorými sa môžete plaviť okolo celého ostrova.

Maják Punta Carena na ostrove Capri

Medzi najromantickejšie miesta na ostrove jednoznačne patrí zvláštna podmorská jaskyňa Grotta Azzurra, asi 10 minút jazdy loďou z prístavu Marina Grande. V období rímskych cisárov sa o nej tradovalo, že je plná zlých duchov a ľudia sa jej vyhýbali. Dnes patrí medzi najpopulárnejšie atrakcie na Capri. Jej špecifikom je, že sa celá kúpe v odtieňoch modrej. Vstup do nej je možný len z mora na malých lodičkách pre 3 - 4 osoby a pri vplávaní do jaskyne sa musíte poriadne zohnúť, aby ste si neudreli hlavu. Otvor do jaskyne je totiž vysoký len asi meter a tiež dosť úzky. Jaskyňa si vyslúžila svoje pomenovanie vďaka tomu, že jediné vstupné otvory, cez ktoré do nej preniká slnečné svetlo, sú otvory pod hladinou mora. Svetlo prenikajúce cez morskú vodu tak steny jaskyne kúpe v nádhernej azúrovej farbe.

Capri svojou atmosférou inšpirovalo mnohých spisovateľov a umelcov, ktorí tu tvorili. Na ulici Via Tragara lemovanej luxusnými hotelmi a vilami, z ktorých okoloidúci môžu uzrieť len záblesky pomedzi hustú vegetáciu, stojí aj rezidencia známeho nemeckého spisovateľa R. M. Rilkeho (Villa Discopoli) či Villa Lo Studio, kde bol ubytovaný Pablo Neruda. Hovorí sa, že hotel Punta Tragara bol zčasti nadizajnovaný slávnym architektom Le Corbusierom.

Pristav Capri Marina

Väčšina dnešných dovolenkujúcich celebrít však býva na svojich luxusných jachtách kotviacich blízko pláže Marina Piccola alebo v prístave Capri Marina. Sú na palube celý deň, aby unikli davom turistov a na breh sa vylodia až po šiestej hodine večer, keď idú na večeru do niektorej z tunajších reštaurácií alebo strávia noc v klube. Medzi podniky obľúbené u známych osobností na večeru patrí Villa Verde, Da Paolino či Aurora. Na VIP raňajky, popoludňajší drink či nočné koktaily chodia do Al piccolo Bar na Piazzetta. Každý, čo niečo znamená, strávi aspoň jeden večer v Taverna Anema e Core. A najexkluzívnejší plážový klub na ostrove a obľúbený u hviezd je La Fontelina. Ak chcete zvýšiť šance na to, že stretnete známu tvár, vydajte sa po „klasickej celebritnej trase”, ktorá vedie z Piazzetta do Quisisana a potom pokračuje po Via Camerelle lemovanej luxusnými butikmi. Tip pre paparacov: Ak chcete sedieť v prvom rade a nezmeškať jedinú celebritu, obsaďte stôl na vonkajšej terase v Quisisana, objednajte si koktail a pozorujte okolie.

Hlavná sezóna na ostrove začína od mája a trvá do konca septembra. Najzaľudnenejší je ostrov v júli a v auguste. Capri je však atraktívne aj na jeseň a v zime. Vtedy ho ocenia tí, ktorí sa vyhýbajú davizmu a majú radi pokoj a autentického ducha miesta.