Ak na svadobnú cestu, tak určite sem!

Ak na svadobnú cestu, tak určite sem!

Toto je legenda na ostrove Santorin.

Milujú ho zaľúbenci aj celebrity. Je z neho jednoznačne najkrajší výhľad na kalderu a najromantickejšie západy slnka, ktoré pôvabný grécky ostrov preslávili po celom svete.

Celý vulkanický ostrov Santorin je jednoducho rozprávkový. So svojimi malými bielo-modrými domčekmi, úzkymi a poriadne kľukatými cestami do stŕmych kopcov, útesmi a fascinujúcimi západmi slnka je zhmotnením predstavy o dokonalej dovolenke pre všetky romantické a umelecké duše. A tiež pre zaľúbencov, snúbencov a mladomanželov. Nečudo, že je dovolenkovým útočiskom aj mnohých svetových celebrít, napríklad Angeliny Jolie, Julie Robertsovej, Johnyho Deppa či Beyoncé.

A spomedzi všetkých ostrovných zákutí vyčnieva (doslova a do písmena) hotel Katikies, jeden zo siete prepychových boutique hotelov na ostrove Santorín. Rozkladá sa kaskádovito na útesoch nad malebnou dedinou Oia, známou výhľadmi na Egejské more a tradičnými príbytkami vytesanými do vulkanických skál.

Hotel vyniká jedinečným dizajnom a atmosférou, vďaka ktorej ho britský denník Daily Telegraph zaradil medzi najromantickejšie hotely pre novomanželov na svete. A nielen to. Rezort je už niekoľko rokov po sebe hrdým držiteľom prestížneho ocenenia World Travel Awards za najlepší luxusný boutique hotel v Grécku. Naposledy ho získal vlani. V roku 2005 sa dostal na zlatý zoznam Conde Nast Traveler medzi 500 top hotelov sveta. A v zozname cien by sme mohli pokračovať.

Nie je to až také prekvapujúce, keď zoberiete do úvahy jeho unikátnu polohu a dizajn —  štýlové bieloskvúce apartmány a izby, pripomínajúce jaskyne vybudované do skaly, sa sofistikovane rozkladajú na útesoch niekoľko stovák metrov nad hladinou mora. Dopĺňajú ich tri nekonečné bazény vysekané v skale a z verandy máte presne tie úchvatné výhľady, aké nájdete na fotografiách vo všetkých dovolenkových katalógoch.

Toto ste určite nevedeli

Hotel vznikol na základe predstavivosti známeho gréckeho architekta Iliasa Apostolidesa, ktorý jeho dizajnom vzdal hold estetike typickej egejskej architektúry. Skombinoval minimalizmus s luxusom a s rešpektom k prírode a prirodzenému prostrediu, do ktorého je hotel zasadený. Usiloval sa v hosťoch vyvolať pocit nadčasovosti, vzdušnosti a beztiaže, preto dominuje biely interiér, stropy majú oblúkové klenby a steny skryté výklenky. Biela farba nepôsobí sterilne, práve naopak. Dodáva priestoru svetlo a vzdušnosť, vďaka čomu budete mať pocit neobyčajnej ľahkosti.

Najúžasnejšou vecou na hoteli sú okrem jedinečnej polohy a architektúry (prakticky je labyrintom jaskýň vysekaných do sopečnej skaly) jeho tri unikátne bazény. Sú tiež vytesané do priehlbín v skale, pôsobia ako predĺženie morskej hladiny a kráteru, a vyvolávajú pocit, že sa vznášate kdesi na polceste medzi morom a oblohou.

Kde budete bývať?

Hotelové izby a apartmány sa nachádzajú na viacerých úrovniach a sú prepojené labyrintom žiarivo bielych oblúkov a schodov. V roku 2010 boli kompletne zrenovované. Všetky sú vytesané do skaly a vďaka svojmu rozmiestneniu na viacerých úrovniach doprajú svojim hosťom absolútne súkromie — sotva naďabíte na iných hostí. Niektoré apartmány boli vytvorené zo skutočných pôvodných jaskynných domčekov z 18. storočia, iné sú modernými replikami. Všetky však majú vysoké klenuté stropy, vlastnú terasu s úchvatným výhľadom, vnútornú či vonkajšiu vírivku a mramorovú kúpeľňu vybavenú kozmetikou značky Bvlgari.

Na čom si môžete pochutiť?

Gastronomický zážitok v tomto hoteli nepochybne podčiarkuje prostredie, ktoré vás obklopuje. A to je zakaždým iné. Ráno si môžete vychutnať lahodné raňajky (je na vás, či uprednostníte kontinentálne, tradičné grécke, zdravé) na svojej súkromnej terase s výhľadom na tyrkysovú hladinu Egejského mora a vzdialené výletné lode. Na obed môžete zjesť niečo ľahké v uvoľnenej atmosfére reštaurácie Kirini pri hlavnom bazéne. A večer zasa rozmaznáte všetky zmysly romantickou večerou pod holým nebom v hotelovej reštaurácii Katikies Gourmet Dinner Restaurant. Samozrejme, za svitu sviečok a prítomnosti striebra a krištáľu na stole. Naservírujú vám modernú mediteránsku kuchyňu s prísľubom uspokojiť aj tých najnáročnejších gurmánov. Hotelová kuchyňa je výsledkom spojenia starodávnych tradícií prípravy jedál z byzantskej kultúry a moderných postupov.

Pozor, v reštaurácii sú len štyri stoly, takže si treba ten svoj zarezervovať vopred alebo si objednať jedlo priamo na apartmán. Určite nevynechajte hotelovú degustáciu lokálnych vín. V bare pri bazéne si zasa môžete vychutnať exotické koktaily, klasické aperitívy a široký výber jednohubiek.

Čo tu zažijete?

Pripravte sa na to, že toto nie je práve miesto, kde športoví nadšenci nebudú vedieť čo od dobroty z toľkého priehrštia pohybových aktivít. Súčasťou hotela nie je žiadne fitnescentrum (ak teda nerátame niekoľko desiatok schodov, ktoré budete zdolávať vždy, keď opustíte hotelovú izbu a vydáte sa k niektorému z bazénov alebo za brány rezortu). A asi by na vás personál pozeral dosť zvláštne, keby ste prišli s takouto požiadavkou. Hoci hotelové bazény sú tri, každý na inom leveli a veľkosťou sa hodia skôr relaxovanie než na výkonnostné plávanie. Čo tu teda robiť? Požičajte si knihu z hotelovej knižnice a vráťte sa k bazénu. Alebo na verandu, či na vašu súkromnú terasu. A robte to, čo si celý rok nedoprajete — úplne vypnite. Relaxujte. Dovoľte, aby jediný pohyb patril morskému vánku, ktorý vám našuchorí vlasy.

Ak zatúžite po troche vzrušenia a dobrodružstva, dajte zbohom sladkému ničnerobeniu a vytiahnite päty za múry hotela. Mramorom vykladaná pešia zóna na hlavnej ulici dedinky Oia je ako stvorená na potulky. Panuje tu celkom čulá atmosféra — sú tu umelecké galérie, zlatníctva či reštaurácie. Oia je skvelým miestom na nákupy. Ako najsevernejší bod ostrova Santorin sa stala vďaka svojim západom slnka legendou, údajne sa tu odohrávajú jedny z najkrajších na svete. Nasledujte dav dole uličkou až k zrúcanine hradu a pozorujte, ako sa posledné záblesky slnka odrážajú od bielych budov a veterných mlynov skôr, než sa ponorí do Egejského mora. Prenajmite si auto a vydajte sa z Oia do Imerovigli - je to zážitok sám o sebe. Úzka cesta zahryznutá do útesov, neobyčajné výhľady - neraz z oboch strán, je slastný adrenalín. Len sa nikam neponáhľajte, bezpečnosť je prvoradá. Hotelový personál potešíte, ak sa budete zaujímať o preskúmanie ostrova a radi vám poradia, kam sa vydať. Za vašu pozornosť stoja zrúcaniny v Akrotiri a starobylé mesto Fira (Thira) či Panagia Episkopi, maličký no neobyčajný byzantský kostol v Exo Gonia, pol hodiny cesty južne od dediny Oia.

Takto vás rozmaznajú

Takéto nezabudnuteľné prostredie jednoducho musí mať wellness, ktorým vás ešte viac rozmazná. Hotelové spa dopraje regeneráciu vašej mysli i telu prostredníctvom celého radu procedúr - omladzujúcich, revitalizačných či skrášľujúcich, ušitých na mieru vašim potrebám. Hotel sa nedá zahanbiť svojimi službami, milá pozornosť a dôraz na detaily vás budú neustále prekvapovať. Pri príchode vás privítajú fľašou miestneho vína a košom ovocia. Na raňajky vám naservírujú šampanské. Ukážu vám, že byť hosťom znamená niečo výnimočné.

Tento rezort je vyhľadávaný predovšetkým pármi kvôli svojmu nezabudnuteľnému, romantickému nádychu, intimite a súkromiu. Nie je to masový ani rodinný hotel. Deti majú dokonca do hotela vstup iba ak sú staršie, než 13 rokov.