ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Abu Dhabi - miesto, kde sú superlatívy oprávnené

Abu Dhabi - miesto, kde sú superlatívy oprávnené

Naj, naj a ešte raz naj!

Spojené arabské emiráty sú synonymom prepychu a luxusu, ale najmä superlatívov. Iné nie je ani Abu Dhabi, avšak v tomto prípade sa bez slovíčka „naj“ skutočne takmer nezaobídete.

Abu Dhabi, to nie je len jeden zo siedmych emirátov krajiny šejkov, ale aj hlavné mesto, o ktorom by sa dalo básniť celé dni a noci. Hlavné mesto nielen rovnomenného emirátu, ale celých Spojených arabských emirátov! Niet divu, že Abu Dhabi, jednoducho, musí byť naj, aj keď v trocha inom zmysle slova, než emirát a mesto Dubaj.

Čo tam potom, že v Dubaji sa môžete ubytovať v sedemhviezdičkovom a zároveň najluxusnejšom hoteli sveta, Burj Al-Arab? Veď to aj v Abu Dhabi, v Emirates Palace. Koniec-koncov, ak sa ubytujete tu, budete sa môcť pochváliť, že ste dovolenku strávili v hoteli, na výstavbu ktorého sa v SAE minulo historických 3 miliardy dolárov.

Hotel Emirates Palace

„Hlavný emirát“ je ale aj najbohatším, najväčším, a aj najľudnatejším spomedzi všetkých siedmych emirátov. Abu Dhabi sa mení extrémne rýchlo, a pokiaľ by sme to mali trocha nadľahčiť, ak ste ho navštívili, povedzme, pred piatimi rokmi, dnes by ste ho už nespoznali. Dubaju sa síce rýchlosťou nevyrovná, ale je v tesnom závese.

V Spojených arabských emirátoch je možné všetko, a môžeme vás ubezpečiť, že v tomto prípade to nie je iba fráza. Ak si šejkovia povedia, že na púšti porastú obrovské záhrady a postaví sa golfové ihrisko, tak to tak bude. No a príroda si môže pískať, slovo šejka je v emirátoch viac. A najmä v Abu Dhabi, kde sa stal tento príklad realitou.

A čo všetko sa v najbohatšom emiráte oplatí vidieť? Všetko! Od letiska, až po akúkoľvek budovu v meste, až po ten posledný strom, lebo i ten bude v Abu Dhabi iste niečím výnimočný. Ale ak by sme mali spomenúť tie najväčšie lákadlá, nesmela by medzi nimi chýbať Veľká mešita šejka Zayeda, ktorá je absolútnou ikonou tohto emirátu.

Veľká mešita šejka Zayeda

Jedným z lákadiel, no zároveň i atrakcií sú nákupné centrá. Tých sa v Abu Dhabi nachádza požehnane, takže si už stačí len vybrať. Alebo inak, čo keby ste ich navštívili všetky? Abu Dhabi Mall, Dalma Mall a Marina Mall — všetky tri sú zaručeným zážitkom, a to predovšetkým pre dámy. A áno, aj nákupné centrá tu dýchajú prepychom.

Počuli ste už niekedy o ostrove zábavy? Ak áno, viete, o čom je reč, a ak nie sadnite si, otvorte ústa a zatajte dych! Je súčasťou Abu Dhabi a je azda ešte väčším prekvapením, než zelené golfové ihrisko na púšti. Nájdete tu nákupné centrum Yas Mall, zábavný park, jedinečný aquapark Yas Waterwolrd, nový okruh Formule 1 Yas Marina Circuit.

Do Abu Dhabi sa oplatí zájsť aj milovníkom automobilov, ktorí tu nájdu neprekonateľné automobilové múzeum Emirates National Auto Museum a na ostrove Yas zasa Ferrari World Abu Dhabi, ktorý sa rozprestiera na rozlohe 9 hektárov. Uvidíte tu pravdepodobne všetky modely značky Ferrari, ktoré boli počas histórie automobilky vyrobené.

Ferrari World Abu Dhabi

Vráťme sa ešte k ostrovom. Yas totiž nie je jediný, ktorý je súčasťou Abu Dhabi, a preto sa tento emirát často nazýva aj emirátom ostrovov. Nájdete tu napríklad aj ostrov Al Jubail, Al Reem či Saadiyat Island, známym najmä svojim centrom umenia, ktorý navrhla známa architekta Zaha Hadid. Okrem neho tu však najdete aj taký Louvre.

Vyjmúc to, čo bolo spomenuté, nájdete ešte mnoho ďalších atrakcií, moderných budov, ale aj množstvo nádherných, pravých exotických pláží a obrovské množstvo hotelov a hotelových rezortov. Vraví sa, že jeden týždeň je na dovolenku málo a dva už veľa. Abu Dhabi si ale zaslúži jemnú korekciu — týždeň je málo a dva týždne sú málo.