Zaleťte si do New Yorku

Zaleťte si do New Yorku

Čo takto tip na vianočný darček?

Nepremeškajte akciové letenky od Air Berlin a spoznajte na vlastnej koži jedinečnosť mesta prezývaného Veľké jablko.

Dôverne ho poznáte zo stovák filmov a videoklipov. Americkí režiséri ho s obľubou používajú ako kulisy pre svoje katastrofické filmy, kultové seriály či romantické komédie. Svetoznámi hudobníci o ňom skladajú hity. Môžete ho milovať alebo nenávidieť. Nič medzi tým. Má neopakovateľnú atmosféru a ešte jedinečnejšiu architektúru, ktorou sa mu veruže žiadne mesto nevyrovná. New York treba zažiť. Aspoň raz za život.

Oddych a relax nájdete v obrovskom Central Parku.

Kroky väčšiny návštevníkov New Yorku smerujú z letiska najprv na Manhattan, ostrov na dolnom toku rieky Hudson. Jeho neprehliadnuteľná panoráma mrakodrapov korunovaná Brooklynským mostom sa nedá pomýliť ani z diaľky. Po jeho rušných, prísne pravouhlých uliciach sa každodenne premelú tisíce typických žltých taxíkov (yellow cabs) a tisíce ľudí, na každom rohu je kaviareň, kde si môžete vziať kávu so sebou či stánok s newyorskými hotdogmi. Takmer každá turistická atrakcia, budova, park, múzeum, hotel, knižnica či ulica sa spája s nejakým známym filmom, takže sa budete cítiť, akoby ste sa ocitli priamo uprostred deja.

Povinnou zastávkou je legendárna ulica s burzou Wall Street či mrakodrap prezývaný Žehlička alebo Empire State building, ktorý sa považoval za dlhodobo najvyšší mrakodrap nielen v New Yorku, ale na celom svete. Alebo miesto, kde kedysi stáli mrakodrapy - Dvojičky (Bod Nula), či srdce celého New Yorku - neónové námestie Times Square. Netreba vynechať ani Rockefellerovo centrum, kde pravidelne stáva ozdobený vianočný stromček známy aj z filmu Sám doma. A samozrejme, pľúca Manhattanu - obrovský zelený Central Park s klziskom, rôznymi atrakciami a hradom, ktorý lemujú kultové hotely (napríklad Plaza) a tie najfajnovejšie newyorské adresy. Alebo Socha slobody na Liberty Island neďaleko Manhattanu, či priľahlý Ellis Island, čo bola prvá zastávka prisťahovalcov migrujúcich do USA. A Madison Square Garden, Carnegie Hall, katedrálu svätého Patricka… Zoznam by bol nekonečný a obávame sa, že za víkend všetko určite nestihnete.

Most Williamsburg zaujme svojou mohutnou konštrukciou každého návštevníka.

Keď budete mať čisto náhodou po krk zbesilého tempa, ktorým tlčie manhattanské srdce, vydajte sa cez Brooklynský či Williamsburský most do štvrtí Brooklyn a Williamsburg. V Brooklyne sa budete môcť opäť zhlboka nadýchnuť, pretože tu nebudete mať pocit, že vás majestátnosť obrovských, na sebe nahustených mrakodrapov tlačí k zemi ako na Manhattane. Nájdete tu ulice s rozkošnými domami z červenej tehly, s požiarnym schodiskom a úhľadnými predzáhradkami, zaujímavé reštaurácie, antikvariáty, starožitníctva, bazáre s bizarnosťami, malé umelecké butiky, ateliéry a celkom inú, oveľa pokojnejšiu a voľnejšiu atmosféru. Williamsburg, kedysi primárne domov židovskej komunity, je dnes baštou hipsterov a vyznávačov alternatívneho životného štýlu. Viac než v taxíkoch tu uvidíte ľudí jazdiť na bicykli a módna polícia by si tu prišla na svoje.

Multikulturalizmus mimochodom cítiť v celom New Yorku na každom kroku, Veľké jablko je fascinujúcim koktailom rôznych národov a kultúr plné protikladov, ktoré spolu nažívajú vo zvláštnej symbióze.

Históriu a poznanie hľadajte v americkom múzeum historie.

Ak sa chcete dozvedieť niečo nové...

Ak vás náhodou v New Yorku zaskočí nevľúdne počasie, nevešajte hlavu. Vo Veľkom jablku sa to neustále len tak hemží zaujímavými múzeami či galériami s nevšednými výstavami a kultúrnymi akciami. Nie nadarmo sa hovorí, že toto mesto nikdy nespí. Umelecké múzeá, Metropolitné múzeum či Guggenheimovo múzeum sú notoricky známe klasiky, ktoré si neodpustí žiaden milovník umenia. No a potom je tu American Museum of Natural History (Americké prírodovedné múzeum) v manhattanskej štvrti Upper West Side neďaleko obrovského Central Parku. To je počas vašej návštevy New Yorku povinnou zastávkou. Múzeum, ktoré účinkovalo ako kulisa vo viacerých filmoch a jeho vstupnú halu zdobí veľká kostra dinosaura, je jedným z najväčších múzeí sveta a malým zázrakom, ktorý milujú deti aj dospelí. Ukrýva celú našu planétu v kocke. Interaktívne zistíte, na akom princípe funguje taká fotosyntéza, užasnete nad zvláštnymi sochami hláv z Veľkonočných ostrovov, môžete sa pozrieť dovnútra ľudského mozgu či na úlomok meteoritu, alebo sa v planetáriu vydať na autentickú a nesmierne vzrušujúcu cestu do vesmíru. V tomto múzeu, pozostávajúceho z neuveriteľných 46 sál, sa môžete doslova stratiť nie na pár hodín, ale na celý týždeň. Vaše deti sa v ňom počas jedinej prehliadky oboznámia prakticky a hravo so všetkým, čo sa do nich učitelia snažia teoreticky naliať počas základnej školy.

Vždy rušná a pestrofarebná obchodná ulica na Times Square.

Ak chcete dobre nakúpiť

V okolí notoricky známeho námestia Times Square sa nachádza aj obrovský obchodný dom Macy’s s neodolateľným sortimentom a ešte neodolateľnejšími akciovými cenami, kde sa šopoholici vybláznia na značkových kúskov za smiešne ceny. Len treba mať dávku šťastia, naostriť zrak a vedieť hľadať. Dámy poteší aj neďaleký dvojposchodový butik so spodnou bielizňou a doplnkami zvučného mena Victoria’s Secret, no opomenutí neostanú ani tí, ktorí chcú skôr športovú eleganciu alebo módne kúsky za príjemne nízke ceny. Nákupné centrá so svetovými značkami a puncom luxusu nájdete aj v blízkosti majestátnej budovy Trump Tower, vysokej 202 metrov, ktorú časopis Forbes v roku 2006 ohodnotil na 318 miliónov dolárov. Nesmieme vynechať ani legendárnu Piatu Avenue lemovanú butikmi a obchodmi známych mien. Zaujímavé obchody nájdete aj na Šiestej Avenue. A ak sa chcete odlíšiť, odporúčame zamieriť do umeleckých štvrtí ako je Soho, Greenwich Village, Lower East Side alebo prejdite cez Brooklynský most do spomínanej umelecko-alternatívnej a omnoho pokojnejšej štvrte Brooklyn. Za lacnými magnetkami, oblečením a suvenírmi, ale aj malým kultúrnym šokom a zážitkom z mikrosveta v svete sa vydajte naspäť na Manhattan do čínskej štvrte - Chinatown - v okolí ulice East Broadway. Nebudete veriť, že ste stále v New Yorku. A ak nostalgicky zatúžite po Európe, nech sa páči, hneď vedľa je štvrť pôvodne talianskych prisťahovalcov - Little Italy - s pizzeriami a trattoriami. Odporúčame vám však pizzu ochutnávať pri návšteve skutočného Talianska a v New Yorku radšej ochutnať pravú „newyorskú” pizzu. Jeden kúsok - „slice” - len tak do ruky v stánkoch za pár dolárov, tak ako to robia domáci.

Rozmanitosť a multikulturazismus nájdete na každej ulici a jedle.

Ak chcete zažiť gastronómiu zo všetkých kútov sveta

Bola by škoda neochutnať rôzne svetové kuchyne, ku ktorým len tak bežne prístup nemáte. V New Yorku totiž nájdete úplne všetko, čo si len zmyslíte. Kuchyňu japonskú, vietnamskú, libanonskú, líbijskú, grécku, marockú, francúzsku, kórejskú či etiópsku… No skrátka každú. Pokiaľ ide o dezerty, rozhodne ochutnajte newyorský variant pravého amerického cheesecake a to na mieste, kde sa v roku 1950 zrodil - v legendárnom podniku Junior’s v Brooklyne na rohu ulíc Flatbush Avenue a DeKalb. Ak sa vám nechce merať cestu až do Brooklynu, nevadí. Junior’s má od roku 2000 pobočku už aj na manhattanskej vlakovej stanici Grand Central Terminal (mimochodom nádherná budova, v ktorej sa tiež filmovala nejedna romantická rozlúčka či naháňačka filmového plátna) alebo na Times Square. Mňam!