ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Ukradnutý pas? Nehoda? Prírodná katastrofa?

Ukradnutý pas? Nehoda? Prírodná katastrofa?

Šťastie praje pripraveným. A pri cestovaní to platí dvojnásobne.

Jasné, nikdy neviete, čo Vás postretne. Z dovolenky sa však nemusí stať nočná mora. Vyzbrojte sa užitočnými informáciami a majte ich vždy po ruke.

Matka príroda pomerne často „neposlúcha” a dokáže nepríjemne prekvapiť nejakou tou prírodnou katastrofou, a takmer vo všetkých kútoch sveta prebiehajú rôzne väčšie či menšie politické trenice. Šťastie preto praje pripraveným. A príprava na dovolenku znamená viac, než iba to, že si pobalíte kufre a zabezpečíte cestovné a zdravotné poistenie.

Majte horúce informácie 

Určite sa informujte o aktuálnej situácii v krajine, do ktorej sa chystáte a zistite, či vám tam nehrozia nejaké riziká. Užitočné a overené informácie nájdete na stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí - www.mzv.sk. Dozviete sa tam informácie o politickej situácii v danej krajine, o možných rizikách i o povinnom očkovaní a mnohé ďalšie.

Dajte o svojej ceste vedieť 

Určite sa vám oplatí dať si tú námahu a oznámiť príslušným úradom, kam sa chystáte, aby vás v prípade krízovej situácie mohli kontaktovať a podať pomocnú ruku. „Ak vznikne nejaká krízová situácia, MZVaEV na ňu upozorní občanov SR, ktorí sa nachádzajú v daných oblastiach formou SMS, prípadne ich kontaktuje telefonicky. Musíte sa však zaregistrovať na webovej stránke ministerstva a uviesť kontakty, na ktorých vás bude možné v plánovanej destinácii zastihnúť. Táto služba je bezplatná a na základe údajov z registračného formulára môžu zastupiteľské úrady Slovenskej republiky v zahraničí v takýchto prípadoch poskytnúť rýchlu pomoc občanom v núdzi,” hovorí riaditeľ tlačového odboru ministerstva, Peter Susko. Vďaka registrácii sa už takto vedeli nakontaktovať a varovať Slovákov v Egypte, Líbyi či Nepále. 

Mobilná aplikácia Svetobežka nájde riešenie pri každom probléme

SMS a šikovná „appka” po ruke

Možno ste si aj sami všimli, že po príchode do zahraničia vám vždy automaticky príde SMS s telefónnymi číslami na diplomatickú službu MZVaEZ SR a kontakt na zastupiteľský úrad SR v danej krajine. Rozhodne sa vám zídu v prípade nehody, úrazu či straty dokladov. Šikovným pomocníkom pri cestách do zahraničia je aj mobilná aplikácia Svetobežka pre smartfóny s operačnými programami Android a iOS (Apple). Je rozdelená na 6 hlavných sekcií, pričom päť z nich má ďalšie podsekcie, ktoré poskytujú konkrétne informácie a rady ako postupovať v núdzových situáciách v zahraničí, koho kontaktovať ako prvého, kam sa obrátiť po pomoc, ktoré pravidlá by ste mali dodržiavať, čo konzulárni pracovníci slovenských zastupiteľských úradov môžu pre vás urobiť, a čo už nie. A v neposlednom rade obsahuje zoznam všetkých slovenských diplomatických zastúpení vo svete s príslušnými telefonickými a e-mailovým kontaktmi, voliteľnými priamo z menu aplikácie. Applikáciu SVETOBEŽKA si môžete zadarmo stiahnuť na portáloch play.google.com. Funguje aj v režime offline, čo znamená, že na jej používanie nepotrebujete permanentné internetové pripojenie.

Dávajte si pozor na svoj Pas!

A čo keď som bez dokladov? 

No čo ak motyka vystrelí a vy prídete v cudzine o ten najdôležitejší predmet vo vašom kufri - o pas? Najprv by ste mali ohlásiť stratu či krádež na najbližšej miestnej policajnej stanici, kde by vám mali o tom vydať písomné potvrdenie. Môžete požiadať políciu, aby vám umožnila telefonický rozhovor so zastupiteľským úradom, ktorý vás bude informovať ako máte ďalej postupovať. Zastupiteľský úrad vám môže vydať náhradný cestovný doklad, tzv. NCD, platný v krajinách, cez ktoré sa budete vracať domov na Slovensko. Žiadosť o vydanie náhradného cestovného dokladu musíte vyplniť osobne na zastupiteľskom úrade a treba za jeho vystavenie uhradiť správny poplatok vo výške 10 eur. Pozor, ak prídete o ostatné doklady - vodičák alebo občiansky preukaz - tie si musíte vybaviť až na Slovensku.

Čo ak v danej krajine nie je slovenské zastupiteľstvo? Môžete sa obrátiť na ktorékoľvek iné zastupiteľstvo členskej krajiny EÚ pôsobiacej v danom štáte.

Rada Malého Princa 

Zabráňte tomu, aby ste niekde ostali „visieť” bez dokladov a už pred cestou si prezieravo vyhotovte kópiu dátovej strany pasu či občianskeho preukazu a uložte si ju oddelene od ostatných dokladov, prípadne si ju odfoťte do mobilu a noste tak stále pri sebe.