Toto ste možno o Dubrovníku nevedeli

Toto ste možno o Dubrovníku nevedeli

Vieme, kde sa dobre najete a čo by ste si mali priniesť ako suvenír.

Chodíte každoročne do Chorvátska, ale v Dubrovníku ste ešte neboli? Treba to rýchlo napraviť.

Mestu založenému už v 7. storočí, ktoré už od roku 1979 patrí na zoznam svetového dedičstva UNESCO sa právom hovorí Perla Jadranu. Zachovalé hradby dlhé takmer dva kilometre obkolesujú hotový architektonický skvost - historické Staré mesto s neopakovateľnou atmosférou, posiate majestátnymi kostolmi, kaplnkami, krčmičkami, vinárňami či kaviarňami. Labyrint jeho úzkych uličiek si priam pýta, aby ste sa v ňom stratili a celý deň objavovali skryté romantické zákutia.

Počas letnej sezóny sa pôvabné mesto mení na jedno veľké javisko a vo dne v noci je v ňom poriadne živo. Pod holým nebom sa organizujú hudobné koncerty, slávnosti či divadelné predstavenia a mieria sem kroky ľudí z celého sveta - nie iba turistov, ktorí si sem „odskočili” v rámci jednodňového fakultatívneho výletu, ale aj pasažierov z výletných lodí či párikov, ktoré sem prišli stráviť medové týždne. Podľa štatistík sa počas mesiacov júl a august cez Dubrovník premelú milióny návštevníkov. Ak vám neprekáža davizmus, ba práve naopak, chcete byť tam, kde sa stále niečo deje, Dubrovník je v lete pre vás to pravé orechové.

Osvieženie za hradbami

Osvieženie za hradbami

Počas letnej sezóny sa pripravte na húfy ľudí aj na zápchy. Nielen na ceste, ale aj na zachovalých vysokých mestských hradbách, po ktorých sa môžete prejsť po obvode celého Starého mesta. Teda prejsť…Na vrchole turistickej sezóny sa na hradbách budete musieť predierať a bojovať o kúsok životného priestoru. Ale ak sa voči tlačenici obrníte, prechádzka po hradbách sa vám odmení fascinujúcimi výhľadmi na strechy historického mestského jadra, aj na tyrkysovú hladinu mora a krásny záliv. Keď sa teploty vyšplhajú na hranicu únosnosti, môžete sa schladiť v otvorenom mori pri skalách, tesne za mestským opevnením, dopriať si kávu či pivko v niektorom z dvoch malých barov a potom pokračovať v potulkách mestom. Dostanete sa tam cez dva malé východy v hradbách (miestni im hovoria buža, tj. diera) z ulice Ispod mira. Ak si chcete úchvatný pohľad na Jadranskú perlu vychutnať z väčšej perspektívy, vydajte sa lanovkou na kopec Srdj.

Ak máte viac času

V Dubrovníku máte čo robiť aj v rámci niekoľkodňovej dovolenky. Akčné typy, ktoré nebaví iba pasívne opekanie na pláži, si práve tu prídu na svoje. Počas sezóny sú veľmi obľúbené kajaky či výlety loďou na okolité menšie ostrovy. Milovníci dobrého vína a gastronómie by rozhodne nemali vynechať vínnu cestu po ostrove Pelješac alebo návštevu výrobne soli v Stone. Romantické duše poteší prechádzka k majáku na ostrove Grebeni, rodiny s deťmi si zasa užijú nie takú preľudnenú pláž Uvala Lapad či na Babinom Kuku pri kempingu Copacabana. Stojí za to si ráno privstať a zažiť ranný zhon na rybom trhu v prístave Gruž, alebo sa len tak posaďte do niektorej z miestnych kaviarničiek, pozorujte domácich a vstrebávajte neopakovateľnú atmosféru „štátu v štáte”, kde platia celkom iné pravidlá než v ostatných častiach Chorvátska. Hranice s Bosnou a Hercegovinou či s Čiernou Horou sú čoby kameňom dohodil a rozhodne sa oplatí urobiť si do týchto susedných krajín výlet. Privíta vás nádherná príroda, rozkošné mestečká a vynikajúca gastronómia.

Lanovka na kopec nad mestom s malebným výhľadom na okolie

Božská jahňacina

Keď sme pri tom jedle…Reštaurácie v Starom meste priveľmi neprekvapia vaše chuťové poháriky, zato prekvapia vašu peňaženku. Očakávajte klasickú turistickú ponuku a závratné ceny s turistickou prirážkou. Svetlou výnimkou je podľa miestnych malá, útulná bosnianska reštaurácia Taj Mahal, kde sa dobre najete za primerané ceny. Ak máte chuť objavovať, rozhodne ochutnajte jahňacinu alebo teľacinu pečenú na pahrebe kamenného grilu v horách pri Dubrovníku, v dedinke na kopci s výhľadom na letisko. Domáci vám poradia cestu k dvom tamojším vychýreným reštauráciám, ale dajte si pozor, nie je ťažké sa stratiť. Za čerstvými rybami sa vydajte do prístavu Gruž alebo na Lapadskú obalu. Ochutnajte aj burek - pochúťku z listkového cesta plnenú mäsom či syrom, najlepšiu robia Bosniaci. A výborný je tunajší klasický pršuť a domáci syr. Nemíňajte peniaze na značkové vína, miestne domáce vína alebo vína z okolia (z polostrova Pelješac) sú kvalitné, výborne chutia a nie sú také drahé. Ak máte radi tvrdý alkohol, zoznámte sa s domácou pálenkou Orehovec z vlašských orechov, s medovou pálenkou Medica. A pri vymenúvaní špecialít nesmieme vynechať ani bylinnú pálenku travaricu. Živjeli!

Staré mesto a jeho historické zákutia

Pre nočných vtákov

Milovníci nočného života si ho dosýtosti užijú v Starom meste, kde je sústredená väčšina zábavy. Vychytený je podnik Revelin Club či D’Vino Wine bar. Diskotéky a párty pre mladšie ročníky bývajú na známej dubrovníckej pláži Banje. V Dubrovníku sa však chodia zabávať mladí aj starí a ak chcete splynúť s davom, treba sa naučiť aspoň jednu z najznámejších chorvátskych piesní, na ktorých si tu „fičia” všetky ročníky.

Mesto vodného póla

Ako suvenír si okrem magnetky na chladničku prineste obrázok Starého mesta alebo jeho symbolov, namaľovaný miestnymi umelcami, predávajú sa v bočných uličkách Starého mesta. Športovci by si rozhodne mali zaobstarať vodnopólovú čiapku z fanúšikovského obchodu VK JUG Dubrovnik. Dubrovník žije vodným pólom a pólisti - jugaši - sa tešia u miestnych obyvateľov nesmiernej úcte.

Na čo si dať pozor?

Dávajte si pozor pri jazde autom. Treba predvídať a dávať si pozor na samotných domácich, ktorí často jazdia bezohľadne na skútroch. A dávajte si pozor aj na to, aby ste zaplatili parkovné. Počas letnej sezóny sa to v Dubrovníku hemží vreckármi, ktorí vyhľadávajú najmä davy ľudí. Je známe, že sa vyskytujú napríklad na zástavke autobusu na Pile.

Rada Malého Princa: Ak potrebujete väčší životný priestor než len na šírku pokrčeného lakťa, zamierte do Dubrovníku mimo hlavnej sezóny, v polovici septembra, keď tu panuje väčší pokoj a je tu o poznanie menej ľudí. Alebo potom v marci či apríli. Perla Jadranu vám ukáže celkom inú tvár.