Tento netradičný tip na Silvestra vás určite prekvapí!

Tento netradičný tip na Silvestra vás určite prekvapí!

Pozývame vás totiž do mystického Edinburghu.

Rodisko Harryho Pottera a Sherlocka Holmesa je počas pochmúrnej jesene a zimy ešte tajuplnejšie. A na Silvestra ožije ohňom.

Iba jedna krajina na svete oslavuje Nový rok s takou vášňou a zanieteným entuziazmom ako práve Škótsko. Ich tradičný sviatok s názvom Hogmanay je druhou najväčšou škótskou národnou pýchou a jednou z najväčších osláv príchodu Nového roka. Obrovského niekoľkodňového večierku sa v Edinburghu každoročne zúčastní vyše 150-tisíc ľudí. Tradíciu osláv sviatku Hogmanay údajne priniesli Vikingovia v 8. a 9. storočí počas svojho vpádu do Škótska. Severania od pradávna oslavovali lúčenie so zimným slnovratom zažínaním pochodní a hádzaním ohnivých gulí. Dnes je sviatok Hogmanay trojdňovým pestrým kultúrnym koktailom. Čakajú vás energické pouličné sprievody, koncerty či ohňové šou. Mnohé zo starodávnych tradícií sú stále nažive, takže si pokojne požičajte i vikingský kostým!

Royal Mile je hlavnou tepnou pre obchodíky, bary a miestne krčmy.

Samotné mesto Edinburgh stojí za návštevu, aj keby sa tu žiadne nezabudnuteľné silvestrovské oslavy či najväčší umelecký festival na svete (letný Fringe festival) neorganizovali. Samozrejme, na jar a v lete pôsobí toto obľúbené univerzitné mesto akosi veselšie, no práve sychravosť jesenných a zimných mesiacov mu dodáva tú správnu harrypotterovskú“ mystickú pochmúrnosť. A slávny Harry Potter sa zrodil práve tu, v Edinburghu. Spolu s nemenej slávnym románom Doktor Jekyll a Mr. Hyde od Roberta Louisa Stevensona. Keď sa budete potulovať po starom meste a kochať sa okolitými viktoriánskymi domami, obchodíkmi a barmi na hlavnej tepne, tzv. Royal Mile, ktorá vedie od majestátneho Edinburského zámku (Edinburgh Castle) k Novému mestu, nebude pre vás ťažké predstaviť si, že práve tu čerpal inšpiráciu pre svoje príbehy o Sherlockovi Holmesovi aj sám veľký sir Arthur Conan Doyle. Nečudo, že Edinburgh bol ocenený titulom UNESCO Mesto literatúry. Po meste sa dokonca robia špeciálne literárne turistické prehliadky a koná sa tu množstvo významných literárnych festivalov a podujatí.

Úžasný výhľad z kopca Calton Hill na mesto

Neďaleko kultovej ulice Royal Mile sa rozkladá Grass Market, kedysi najstaršie trhovisko v meste. Obchodovalo sa tu so zvieratami, s ovocím, mäsom a zeleninou a údajne sa tu vykonávali aj popravy. Vari najznámejšou bola poprava Maggie Dickinsonovej, pretože zabila svoje dieťa. Ešte aj dnes na tomto námestí na pamiatku nájdete pub s názvom Maggie Dickinson’s pub. Otázne je, či vám v ňom bude chutiť. Okrem neho je Grass Market plný aj ďalších miestnych krčmičiek, kostolov, kaviarničiek a pôvabných viktoriánskych domov.

Zo skutočnosti, že Edinburgh je opradený rôznymi čudnými príbehmi a legendami ťaží aj Edinburgh Dungeon, zážitok, ktorý rozhodne nesmiete vynechať. Ak práve nie ste klaustrofobici, pretože ide o podzemné tunely, na ktorých špeciálnu prehliadku sa môžete vydať. Čaká vás poriadna porcia tajomna a možno sa budete aj báť.

Ruiny z opátstva Holyrood Abbey

Dych vám vyrazí nielen mohutný Edinburský zámok, ale aj oficiálna škótska kráľovská rezidencia v Holyroodhouse. A najmä vedľajšie opátstvo (abbey), z ktorého od hurikánu v roku 1768 ostali takmer už iba ruiny. No aké ruiny! Pri pohľade na nádherné zvyšky stavby z roku 1177, kde sa v 16. storočí konali korunovácie škótskych kráľov, vám naskočí husia koža! Garantujeme! Opátstvo by totiž pokojne mohlo poslúžiť ako ideálne kulisy do nejakého mystického filmu.

A keď sme už pri tej mystike, nás fascinovala aj budova Kráľovskej školy pre nevidiacich (Royal Blind School), ktorá sa nachádza mimo starého, historického mesta, uprostred veľkého parku. Vyše 180 rokov sa tu učili postihnuté deti. Už dlhé roky je však opustená a povráva sa, že tam vraj straší. Ktovie, čo je na tom pravdy. Faktom zostáva, že bola dlhé roky na predaj. Mimochodom, duchovia sú obľúbeným škótskym turistickým artiklom. Počas cestovania po Škótsku vari nenájdete zámok či kaštieľ, o ktorom by vám miestni pošepky neprezradili, že v ňom máta nejaký duch. Pripravte sa teda na zimomriavky!