ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Ako sa neupiecť v Ríme

Ako sa neupiecť v Ríme

Predĺžený víkend vo Večnom meste vás príjemne schladí.

Ručička na teplomeri nebezpečne stúpa, no na letnú dovolenku si ešte nejaký ten piatok musíte počkať? Objavte s nami cez víkend rímske skvosty, o ktorých ste zrejme ani netušili.

Nechceme po vás, aby ste stáli v dvojhodinovom rade na vstup do najväčšieho katolíckeho chrámu na rozpálenom Námestí svätého Petra či pred Koloseom alebo sa tlačili s davmi turistov na prašnom Forum Romanum. Slnko riadne pripeká, chápeme. Ukážeme vám Rím tak trošku inak. A určite vás prekvapí, že vás dokáže poriadne „schladiť”.

V sladkom raji

Ak už pre nič iné, do Ríma sa rozhodne oplatí merať cestu kvôli zmrzline svetového zmrzlinárskeho majstra Francesca Mastroinanniho, päťnásobného najlepšieho zmrzlinára v celom Taliansku.  Verte, že v štýlových zmrzlinárňach DON NINO, roztrúsených po centre Ríma, sa budete cítiť ako Alenka v ríši divov. Desiatky príchutí o akých sa vám ani len nesnívalo, stopercentne prírodné ingrediencie, tradičné receptúry, ktoré sa dedia z generácie na generáciu a nespochybniteľná kreativita tvorcov tejto jedinečnej zmrzliny spôsobia, že si bez okolkov pôjdete po „dupľu”. Rozhodne nezabudnite ochutnať ich vychytávku, zmrzlinu Cuor di Brontolo, pistáciovú zmrzlinu s nutellou, ktorá sa na Svetovej zmrzlinárskej súťaži umiestnila na druhom mieste. PS: o ich koláčikoch a zákuskov vám radšej ani nebudeme hovoriť, aby ste neoslintali klávesnicu. Radšej sa choďte presvedčiť na vlastné chuťové poháriky. Zmrzlinárne a cukrárne DON NINO nájdete na ulici Piazza di Spagna, pri Fontáne di Trevi či na Via dei Pastini pri Panteóne.

Fontána di Trevi neďaleko zmrzlinárne Don Nino

V podzemí baziliky San Clemente

Zvonku vyzerá ako nenápadný kostolík. A v porovnaní s neďalekým grandióznym Koloseom či mohutným Panteónom pôsobí dokonca až nemiestne „obyčajne”. Nesúďte však podľa obalu. V útrobách tejto baziliky na ulici Via Labicana sa ukrýva stroj času, ktorý vás prenesie 2000 rokov do minulosti. V podzemí tejto stavby zo 14. storočia totiž nájdete zvyšky kostola z 8. a 4. storočia a o podlažie nižšie sa dokonca ocitnete vo svete starého Ríma, v 1. storočí n.l. a uvidíte zachovalé zvyšky rímskeho antického vodovodu či oltár pohanského boha Mitru. Ani nehovoriac o tom, že v tejto bazilike nájdete aj stopy po „našom” Cyrilovi a Metodovi. Cyril je tu dokonca pochovaný. Milovníci histórie si tu skrátka prídu na svoje!

Bazilika San Clemente

Za mystickými múrmi Panteónu

Ukryte sa pred teplom za hrubými tisícročnými múrmi jednej z najfanscinujúcejších rímskych stavieb na Piazza della Rotonda. Chrám má veľmi netradičný tvar, takže si ho rozhodne so žiadnym iným nepomýlite. Tvorí ho kruh s priemerom 43,2 metra a aj jeho výška má 43,2 metra. Steny pri zemi sú hrubé vyše 6 metrov a s narastajúcou výškou sa stenčujú. Je zaujímavé, že chrám nemá žiadne okná. Jediným zdrojom svetla je okulus, otvor v kupole, čo návštevu tohto miesta mení na skutočne mystický zážitok. Pôvodne antická stavba zasvätená všetkým bohom sa na rozdiel od mnohých iných, ktoré pápeži v Ríme po nástupe kresťanstva nemilosrdne zlikvidovali, prežila vďaka tomu, že ho pápež Bonifác IV. v roku 609 premenil na kresťanský kostol.

Mystický Panteón na ulici Piazza della Rotonda

Medzi umením v Trastavere

Utečte pred húfmi turistov za Tiber do stredovekej štvrte Trastavere. Bývalá robotnícka štvrť má oveľa vidieckejší nádych, panuje tu o poznanie väčší pokoj a v jej labyrinte nájdete rôzne umelecké obchodíky a unikátne módne kúsky. Ideálne miesto, kde zoženiete nezabudnuteľné rímske suveníry alebo doplníte šatník. Nasledujte domácich a posaďte sa na schody fontány na Piazza di Santa Maria, ktorá je srdcom tejto šarmantnej štvrte, a tak ako oni pozorujte okolité dianie a večer zájdite na apperol spritz či prosecco do niektorého zo štýlových barov. V tento štvrti sa nachádza aj najznámejší a najväčší trh so starožitnosťami Portaportese, ktorý býva otvorený v nedeľu dopoludnia.

Umelecká štvrť Trastavere na ulici Piazza di Santa Maria