ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Nenechajte sa okradnúť na dovolenke!

Nenechajte sa okradnúť na dovolenke!

S našimi radami nedáte zlodejom šancu.

Dovolenku vám nepokazí iba úpal, hnačka či zabudnutá plážová osuška. Stávajú aj oveľa horšie veci.

Neskúsení turisti sú často vďačnými obeťami nielen pouličných vreckárov, ale aj prešibaných zlodejov, ktorí dokážu šikovne a najmä nepozorovane zneužiť vašu platobnú kartu a vyplieniť vám účet skôr, než vám vybledne dovolenkové opálenie.

Platobné karty sa dajú zneužiť oveľa ľahšie, než si možno myslíte. A nemusia vám ju pritom ani fyzicky odcudziť. Stačí, ak si ju nejaký „dobrák” naskenuje alebo odfotí, dostane sa k bezpečnostnému kódu na jej zadnej strane, aj s vaším podpisom a už je tragédia na svete. Našťastie banky dokážu v priebehu dňa zareagovať na nezvyčajné a časté nákupy v exotickej destinácii a kartu zablokujú. To vám ale nepomôže, ak nemáte pri sebe ďalšiu kartu alebo dostatok hotovosti. A neraz je už aj na to neskoro a váš účet je pekne-krásne vybielený.

Tu radšej nie

Ak chcete mať istotu, že vaša platobná karta a peniaze budú v bezpečí, používajte kartu iba pri platbách v medzinárodných hotelových reťazcoch alebo v pobočkách nadnárodných firiem na prenájom áut či vo veľkých obchodoch svetových značiek. Určite sa ňou „neoháňajte” v lacných hoteloch (ktoré sú často romantickejšie než tie medzinárodné), reštauráciách (ak práve nepatria do najvyššej kategórie), baroch, obchodoch so suvenírmi, na výletných lodiach, transferoch a výletoch. Preventívne tam plaťte v hotovosti, ideálne v miestnej mene, aby nevznikla zbytočná diskusia o kurze.

Pozor na výber z bankomatu

Nie všade je to bezpečné. Nevyberajte peniaze z bankomatu na rušnej ulici ani neplaťte kartou v pofidérnych obchodoch so suvenírmi, šperkami alebo oblečením. Ak cestujtete viacerí a musíte si vybrať peniaze z bankomatu na rušnom mieste, požiadajte vašich spolucestujúcich, aby vás obklopili a nebolo tak miesto pre zrak ani ruky iných neželaných zvedavcov.

Kartu noste vždy pri sebe, umiestnenú „na tele”, aby ste si všimli jej prípadné odcudzenie. Kabelky a peňaženky sú najľahšou korisťou pre vreckárov.

Takto si ju ochránite

Kartu noste vždy pri sebe, umiestnenú „na tele”, aby ste si všimli jej prípadné odcudzenie. Kabelky a peňaženky sú najľahšou korisťou pre vreckárov. Tzv. ľadvinka nie je na zahodenie, ale ak je napchatá „na prasknutie”, môže zbytočne dráždiť potenciálnych zlodejov. Lepšou alternatívou sú šortky tzv. kapsáče, no treba dbať na to, aby mali aspoň niektoré z kapsičiek zips alebo boli ťažšie otvárateľné.

Ak ju ešte nemáte, aktivujte si vo svojej banke službu zasielania SMS pri každom pohybe na účte, vďaka ktorej ľahko zistíte, že prišli k nezvyčajným transakciám a môžete ju sami zablokovať skôr, než bude neskoro.

Koľko potrebujete?

Určite si vezmite dostatočný obnos peňazí aj v hotovosti, najlepšie v amerických dolároch. Dbajte však na to, aby ste mali najnovšie bankovky, ktoré sú už dobre zabezpečené proti falšovaniu a v čo najrôznorodejších hodnotách. V niektorých krajinach nechcú akceptovať hodnoty vyššie ako 20 amerických dolárov, lebo tie sa najčastejšie falšujú. Inde môžu byť zasa podozrivé 20¬-dolárovky. Vezmite si aj jednodolárovky, tie sú vhodné ako sprepitné, keďže v eurách neexistuje bankovka v hodnote nižšej ako 5 EUR a mince sa v exotickom zahraničí nedajú meniť na miestnu menu. Čo sa týka množstva hotovosti, majte pri sebe toľko, aby ste sa v prípade najhoršieho scenáru (krádeži alebo zablokovaní platobnej karty, krádeže pasu a pod.) mohli vrátiť do hlavného mesta, prípadne nerušene pokračovať v ceste.

Čo sa týka množstva hotovosti, majte pri sebe toľko, aby ste sa v prípade najhoršieho scenáru mohli vrátiť do hlavného mesta, prípadne nerušene pokračovať v ceste.

Kam ich skryť?

Peniaze v rôznych menách si určite rozložte na aspoň 3 miesta (ak patríte medzi notorických zábudlivcov, tak si ich niekam napíšte). Jednu tretinu vreckového si nechajte v peňaženke. Druhú vložte napríklad do špeciálneho opasku na peniaze. A tretiu, tzv. „železnú rezervu" ukryte na miesto, kde by ju zlodeji pravdepodobne nehľadali. Odložte si tam aj kópiu vášho pasu, ktorú budete potrebovať v prípade, že o pas nejakým spôsobom prídete a budete si v zahraničí potrebovať vybaviť dočasný cestovný dokument. Prihoďte k nim aj kópiu letenky.

Menšiu hotovosť majte v jednom vrecku a zvyšné peniaze v peňaženke v druhom. Ak platíte niekde na ulici, vyťahujte menšie peniaze rovno z vrecka, aby predávajúci nemal pohľad do vašej plnej peňaženky.

Rada nad zlato

Absolútne najúčinnejším pravidlom je splynúť s davom. Zbytočne na seba neupozorňujte extravagantným oblečením a drahocennosťami. Šperky nechajte doma, správajte sa skromne a okato okolo seba nerozhadzujte peniaze. Skrátka nevzbudzujte dojem, že ste ideálna obeť krádeže alebo lúpeže. Medzi ostrieľanými cestovateľmi je dokonca trendom mať výbavu a oblečenie, ktoré svedčia o tom, že sú už dlho na ceste.