Hor sa na Patrikovu horu!

Hor sa na Patrikovu horu!

Poslednú júlovú nedeľu sa na jej vrchol štverajú desiatky tisícov ľudí.

Najposvätnejšie pútnické mesto v Írsku je opradené množstvom legiend. A možno tu objavíte zlato!

Neprehliadnete ho. Jeho kužeľovitý vrchol sa majestátne týči vo výške 764 metrov nad morom nad skalnatými pustatinami i rašeliniskami a stráži južný breh zálivu Clew Bay na západnom írskom pobreží. Croagh Patrick, najposvätnejšie pútnické miesto v celom kresťanskom Írsku. Kroky zanietených veriacich smerovali do kaplnky na jeho vrchole už od 12. storočia a nedokázali ich zastaviť ani zákazy, protivné počasie či hroziace tresty. Jeho názov Croagh znamená v preklade „kopec” a okrem statusu najposvätnejšieho pútnického miesta bol tisícročia námetom mnohých legiend a povier.

Mystické úkazy menhiry z dávnych čias

Svojej povesti sa teší predovšetkým vďaka svätému Patrikovi, najznámejšiemu írskemu svätcovi. Hovorí sa, že v roku 441 sa svätý Patrik na hore postil 40 dní a 40 nocí. Na záver svojho pôstu zvonil na Cloigin Dubh - Čierny zvon - a jeho zvukom vháňal do priepasti Lugnanarrib jedovaté a útočné zvieratá, najmä hady, žaby a inú háveď. Zvon mu poslúžil aj v boji proti kŕdľu zlých duchov, vtelených do podoby čiernych vtákov. Patrik hodil zvon do ich stredu a ony sa rozpŕchli. Takto Írov navždy zbavil zlých síl a nebezpečných zvierat.

V roku 1988 bolo na hore objavené zlato a žiadalo sa o povolenie na jeho ťažbu. Hrozba zásahov do posvätnej hory vyvolala medzinárodné zdesenie a masívne protesty, preto sa muselo od plánov upustiť. No ktovie, koľkí pútnici počas svojej očistnej púte zakopnú o hrudku zlata…

Známe vysoké írske útesy pozdĺž celej krajiny

Ťažko povedať, do akej miery v tom má prsty i zlato, no výstup na posvätnú írsku horu je každoročnou tradíciou nielen miestnych obyvateľov, ale i zahraničných turistov. Predovšetkým poslednú júlovú nedeľu - vyhlásenú za deň pútnikov - sa na vrchol hory štverajú desiatky tisícov ľudí. Uvádza sa, že 25 ba až 50-tisíc odhodlaných sa každoročne vyberie na 37 kilometrov dlhú púť s názvom Tóchar Phádraig. Začína v Ballintoberskom opátstve a vedie pozdĺž starovekej pohanskej cesty až do kaplnky na vrchole hory. Trasa je pomerne náročná a únavná, vyžaduje kvalitné turistické topánky a odhodlanie, ale rozhodne stojí za to.

Starobylá púť z Ballintoberského opátstva vedie cez pozoruhodnú scenériu posiatu mnohými pamiatkami a zaujímavosťami. Prechádza okolo svätých studní, menhirov, skál s vyrytými nápismi a lesmi, ktoré sú údajne začarované. Na zdolanie tejto trasy je ideálne si vyhradiť dva dni. Prenocovať môžete v dedinke Aghagower so starodávnym kostolom a okrúhlou vežou.

Tradičné írske domčeky

Ak sa necítite na celú 37 km dlhú cestu, môžete sa rozhodnúť pre kratšiu verziu, ktorá začína v Murrisku. Cesta je schodná a nepotrebujete žiadnu špeciálnu kondičku. Ak však nie ste na takéto dlhé túry zvyknutí, zrejme to bude pre vás oriešok. Určite sa však na výstúp nevydávajte v hmle či silnom daždi.

Úspešný výstup na horu môžete poriadne osláviť 1. augusta, keď sa koná divoký festival s ohňom a tancom, ktorým Íri oslavujú sviatok žatvy nazývaný Lughnasa.