Aligátor na večeru?

Aligátor na večeru?

Z dovolenky v historickom meste St. Augustine sa môže vykľuť poriadny adrenalín.

Za zábavou, divokou prírodou, fantastickými plážami a dobrodružstvom vyrazte za veľkú mláku. Na slnečnú Floridu.

Pestrofarebná americká Florida, obmývaná z jednej strany Atlantikom a z druhej Tichým oceánom, je lákadlom pre všetky vekové kategórie. Americkí študenti si tu vyhadzujú z kopýtka počas jarných prázdnin - spring break. „Yankeeovia” zo severu sem v lete zdrhajú pred horúčavami betónových džunglí. Americkí dôchodcovia - opálení, s bieloskvúcim chrupom a v naleštených kabrioletoch - si tu užívajú zaslúžený dôchodok. Vymetači večierkov ničia podrážky svojich topánok na nekonečných párty v Miami, deti sa do sýtosti šantia v zábavných parkoch Universal Studios či Disney World neďaleko Orlanda. Aj milovníci prírody či americkej histórie si tu prídu na svoje - Florida je bohatá na faunu a flóru a patrí medzi najstaršie kolonizované územia Spojených štátov. Ak by ste však chceli preskúmať všetky kúty kvetinového štátu, potrebovali by ste aspoň mesiac dovolenky a prenajaté auto.

Úchvatné historické uličky šmrncnuté španielskou kolonizáciou.

Ak nemáte toľko času, objavili sme pre vás floridský klenot, ktorý v sebe spája všetko: poriadny kus histórie, divokú prírodu, zábavu aj fantastickú pláž. Mesto St. Augustine. Tento rok oslavuje jubilejných 450 rokov od svojho založenia a považuje sa za najstaršie kolonizované mesto v USA (ak rátame aj Španielmi osídlené oblasti). Keď sa budete prechádzať po úzkych uličkách jeho historického centra, obdivovať koloniálne domčeky v španielskom štýle či majestátnu pevnosť alebo najstaršiu drevenú školu v Amerike, dozaista zapochybujete o tom, či sa naozaj nachádzate v USA, v krajine širokánskych bulvárov a moderných budov. St. Augustine totiž nostalgicky pripomína Európu a prenesie vás strojom času do obdobia ako vystrihnutého z knihy Sever proti Juhu.

Prítulné aligátory na farme v Zoological Park 

Troška adrenalínu nezaškodí 

Florida to nie sú iba pomaranče, nekonečné pláže, bujná vegetácia a širokánske diaľnice. Ale aj aligátori. A krokodíly. Počas návštevy Floridy by ste povinne mali aspoň jedného vidieť na vlastné oči. Radšej však v niektorom z národných parkov a nie ako istá slečna, ktorá si išla pred pár rokmi zavčas rána zabehať medzi kanálmi vo floridskom meste Ft. Lauderdale - prezývanom aj americké Benátky - a keď sa zohla, aby si zašnurovala tenisku, poslúžila ako raňajky jednému z „drobčekov”, ktorí sa tmolili po tamojších kanáloch. Ak nemáte čas za nimi zamieriť až na ďaleký floridský juh neďaleko Miami, kde sa nachádza najznámejší floridský národný park - rozsiahle močiare Everglades chránené UNESCO - vydajte sa do parku St. Augustine Alligator Farm Zoological Park. Nielenže sa zoznámite s krokodílmi a aligátormi všemožných druhov a veľkostí, s malými no smrteľne jedovatými žabami, obrími korytnačkami či pestrofarebnými papagájmi, môžete byť aj svedkom ich kŕmenia či iných šou. A ak vám to náhodou nestačí, vyskúšajte Crocodile Crossing, poriadne adrenalínovú jazdu na lane v korunách stromov ponad rozškľabené papule aligátorov. Okolo uší vám budú poletovať pestré vtáky a keď sa načiahnete, dotknete sa lemurov. Táto adrenalínová zábavka má niekoľko úrovní a trás, ba dokonca sa dá absolvovať aj v noci. Ak naopak hľadáte niečo „pokojnejšie”, tou správnou voľbou je neďaleký St. Augustine Wild Reserve, kde môžete pohladkať malé tigríčatá alebo anakondu.

Ochutnáte chvostík? 

A keď sme ešte pri tých aligátoroch…Ak nie ste práve zanietení vegetariáni alebo vegáni a nebránite sa novým, nevšedným gastronomickým zážitkom, ochutnajte miestnu špecialitu - vyprážaný aligátorí chvost - Fried Gator Tail. Pripravia vám napríklad v sieti reštaurácií Barnacle Bill’s, špecializovanej na plody mora a ryby.

Očarujúce a nekonenčné pláže s oceánskym vánkom vo vlasoch a príjemným západom slnka, spravia chuť do života. 

Plážová topka 

Len tak ležať na Floride, v tom sa vyznám, to mi ide…Ak si napriek množstvu zážitkov, ktoré St. Augustine ponúka, neviete tento popevok Žbirkovej pesničky vytĺcť z hlavy, ani nemusíte. Rovno „pod nosom” máte jednu z najlepších pláži v celých Spojených štátoch! Pláž St. Augustine Beach má biely piesok, bezproblémový prístup do mora, konštantne príjemnú teplotu vody a ocenenie 9. najlepšej pláže v USA (v súťaži jej pritom konkurovali aj havajské pláže). Lemuje ju množstvo reštaurácií a barov, takže nemusíte riešiť, čo pod zub, keď z opaľovania náhodou vyhladnete. Pláž je od mesta St. Augustine vzdialená 3 míle a dostanete sa k nej autobusom z centra (cestovné vás vyjde na 1 dolár a v sobotu je zadarmo), ale aj autom. Autom môžete prísť rovno na pláž cez dva vstupy a bude vás to stáť 6 dolárov na deň.

Rada Malého Princa 

Na stránke www.sunshinebus.net nájdete odchody autobusov z centra mesta na pláž, jednotlivé trasy aj ceny cestovného.