7 dôvodov, prečo túto jeseň neobísť Atény

7 dôvodov, prečo túto jeseň neobísť Atény

Sú svojské, hlučne podmanivé a predovšetkým nezabudnuteľné.

Naskočte na priamy let z Viedne a zamierte do Atén za slnkom, kulinárskymi špecialitami a úchvatným svedectvom existencie jednej z najstarších civilizácií na európskom kontinente. Rozhodne neoľutujete.

Atény obklopujú myriady legiend a mýtov z pradávnych čias, ktoré každému stavebnému kameňu prisudzujú nejaký pôvod, symboliku a osud. Grécku metropolu vraj založil napoly človek, napoly had menom Kekrops a meno dostala po bohyni múdrosti. Starobylé ulice si pamätajú tisíce rokov a tisíce krokov, sú mytológiou a históriou priam nasiaknuté. Dych vyrážajúce pamiatky a odľahlé romantické zákutia striedajú rušné kaviarne a taverny, za hlučným a chaotickým zovňajškom sa však skrýva nepopierateľný šarm. Vieme, prečo by ste ich mali navštíviť ešte tento rok.

1) Predĺžite si leto

Povedzme si pravdu, kríza-nekríza, Atény sú v letných mesiacoch vždy natrieskané turistami zo všetkých kútov sveta. A v spojení s horúčavami je to priam omračujúca kombinácia. Výlet do Atén však treba absolvovať aspoň raz za život a my odporúčame obdobie jesene. Nielenže si predĺžite leto a ešte sa okúpete v teplých slnečných lúčoch. Teploty sú znesiteľnejšie než cez prázdniny a zároveň môžete objavovať pamiatky pradávnej civilizácie bez všadeprítomných tlačeníc a davizmu.

Athénska Akropola a jej neuveriteľný výhľad na okolie

2) Oprášite si hodiny dejepisu. Vzrušujúcim spôsobom.

O gréckej kultúre, ktorá položila základy dnešného západného sveta sme sa v škole povinne učili všetci. Ocitnúť sa však zoči-voči miestam, kde svojho času rečnil Sokrates či svätý Pavol, alebo sa rozhodovalo o vojnách, ktoré menili dejiny - to je celkom iná šálka kávy. Návšteva jedných z najznámejších pamiatok nenechá chladným vari nikoho, nielen milovníkov histórie. Medzi „must see” patrí jednoznačne aténska Akropola, ktorej dominuje chrám Parthenón. Majestátne hliadkuje nad mestom a vidno ho takmer z každého miesta v Aténach. Najväčší dostavaný dórsky chrám v celom Grécku je nielen symbolom mesta ale i celého Grécka. Počas dňa je však návšteva Akropoly peklom, pretože slnko nepríjemne pečie, kamene a mramor sú rozpálené. No ak sa sem vyberiete už zrána, vyhnete sa záplave turistov a podmienky budú znesiteľné. Keď sme pri tých antických chrámoch, určite nevynechajte návštevu Chrámu Dia Olympského, najväčšieho chrámu v celom Grécku. Začal ho stavať grécky tyran Peisistratos a dokončil ho o sedem storočí neskôr rímsky cisár Hadrián. Dych vám vyrazí aj monumentálne Dionýzovo divadlo na juhovýchodnej strane Akropoly a antická Agora, čo bolo centrum administratívy, obchodu, politického a sociálneho života v starovekom Grécku. Počas obeda môžete utiecť pred horúčavou rozpálenych ulíc do prekrásnych tienistých záhrad nesúcich názov Národné záhrady. Ak zatúžite v rušnom veľkomeste po troche pokoja a kľudu, objavíte ho vo štvrtiach Plaka a Anafiotika. Vytúžený chládok môžete nájsť aj v aténskych múzeách. Pre milovníkov histórie sú hotovým rajom. Dáte prednosť múzeu Benaki Museum Pireos Annexe, čo je najstaršie a možno i najlepšie múzeum v Grécku s viac ako 20-tisíc exponátmi? Alebo legendárnej zlatej maske kráľa Agamemnona v Národnom archeologickom múzeu?

3) V noci môžete hýriť do sýtosti

Pre milovníkov nočného života a večierkov sú Atény to pravé orechové, nočné ulice sa zmenia na jeden veľký ľudský úľ. Nočným životom sú vyhlásené štvrte Psyri, Bournazi a Kolonaki. V bočných uličkách a na menej turistických miestach zažijete autentickejšiu atmosféru a potešia vás nižšie ceny.

4) Odnesiete si nezabudnuteľný suvenír

Atény sú obľúbenou destináciou pre všetkých šopoholikov. Rozhodne sa nevrátite s prázdnym kufrom. Keď ide o suveníry, zabudnite na magnetky. Z Atén by ste si mali priniesť niečo naozaj tradičné. Napríklad špecifické nádoby menom amfory, umelecké rytiny, ručne tkané koberce folati, medené poháre na kávu či šperky z tzv. modrých očí, ktoré údajne chránia pred urieknutím. Pekné šperky nájdete vo štvrti Kolonaki, rovnako aj umelecké obchody a drahšie trendy butiky. Primerané ceny nájdete zasa na ulici Ermou, za námestím Syntagma. Chutným a vďačným suvenírom je aj grécky med či preslávený olivový olej. Mimochodom, olivovník bol v minulosti zasvätený patrónke Atén, bohyni múdrosti Aténe a má nezastupiteľné miesto v gréckej kuchyni. Olivy sa v Grécku pestujú vyše 2000 rokov a olivové ratolesti kedysi zdobili hlavy víťazov a panovníkov.

Gastronomický zážitok hľadajte v miestnom gréckom jedle "souvlaki"

5) Ocitnete sa v gastronomickom raji

Atény sú voňavé a pohostinné mesto, kde si na svoje prídu všetci gurmáni. Je na vás, či najprv zamierite na večeru do rodinnej taverny, grill-baru podávajúceho tradičné grécky špeciality alebo do trendy reštaurácie podávajúce moderné grécke jedlá. Ak sa chcete rýchlo a lacno najesť, ochutnajte tradičné „souvlaki”. Je to grilované mäso (bravčové, kuracie) so zeleninou (rajčiny a cibuľa) poliate tzatziki (gréckym jogurom s cesnakom a uhorkou) podávané v pita chlebe. A ak naopak chcete niečo skutočne výnimočné, vyskúšajte reštauráciu Archeon Gefsis, v ktorej vám pripravia pokrmy podľa receptov z 3. až 5. storočia pred našim letopočtom. Pre gurmánov, ktorých zaujímajú korene gréckej gastronómie, je zaujímavým zážitkom návšteva Múzea gréckej gastronómie, ktoré bolo otvorené v júni 2014 na ulici Agiou Dimitrou 13 priamo v srdci Atén. Dvojpodlažné múzeum je spojené s reštauráciou a o aténskych kulinárskych tradíciách sa tu dozviete i na vlastné chuťové poháriky prostredníctvom štvorchodového menu - pre mäsožravcov i vegetariánov. Jedlá sú pripravované iba na olivovom oleji, žiadne maslo!

6) Zoznámite sa s Poseidonom a zažijete nefalšovaný rybí trh

Podľa legendy boh morí Poseidon požehnal Aténčanov morom s množstvom rýb a oni mu z vďaky postavili chrám. Faktom zostáva, že mesto leží v regióne Attica, ktorý je hotovým rajom pre milovníkov rýb a morských plodov. Každý deň si môžete vychutnať absolútne čerstvé úlovky. Ak vás zaujíma, ako to chodí na rybom trhu, vydajte sa na Varvakios Agora, centrálny aténsky mäsový a rybí trh. Je otvorený každý deň od 6 ráno do 6 večer okrem nedele. So svojou typickou kakofóniou zvukov a vôní, rybami,  údeninami a stánkarmi, ktorí vkuse vykrikujú svoju ponuku, je naozajstným omráčením zmyslov. Po úlovky si sem chodia šéfkuchári s neďalekých reštaurácií a i vy si tu môžete kúpiť čerstvé sardinky, krevety, chobotnice, lososa, ba dokonca celú kravskú hlavu! Každému podľa chuti.

7) Ochutnáte liečivý Nektár bohov

Gréci odjakživa veria, že med má liečivé účinky a je viac než len sladidlo. Má podľa nich antibakteriálne a antimykotické schopnosti a používajú nielen do omáčky k mäsu a rybám, ale aj na hojenie oparov, popálenín či bolesti hrdla. Grécky med Haroupomelo, známy aj ako karobový sirup je super potravina nabitá vitamínmi a minerálmi, ktorá obsahuje trikrát viac vápnika než mlieko a tiež železo, fosfát, draslík, horčík a vitamín A, D a B. V ponuke aténskych obchodíkov nájdete také vychytávky ako tymiánový med (ktorý je vraj kľúčovou prísadou v gréckom recepte na potenciu), med z kvetov pomarančovníkov a podobne.

Mestské pestrofarebné uličky posiate množstvom kvetov